'Hak ettiğimiz yerde değiliz'
Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Anfer Yılmaz, mesleklerinin itibarlı bir meslek olduğunu belirterek, 'Haksız rekabet yüzünden ne hak ettiğimiz ücreti alabiliyoruz, ne de hak ettiğimiz itibarı görüyoruz.' dedi.
Kayseri Gündem Gazetesi olarak geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulu’nun ardından başkanlığa seçilen Anfer Yılmaz’ı ziyaret ederek, “Hayırlı olsun” temennisinde bulunduk.
Çiçeği burnunda başkan Anfer Yılmaz, sohbet eşliğinde gerçekleşen ziyarette seçimlerin dostluk ve kardeşlik içerisinde geçtiğini dile getirerek, hizmet için göreve geldiklerini, ayrıştırıcı değil, birleştirici olacaklarını söyledi.
Hedefimiz birleştirici olmak
Sözlerine seçim değerlendirmesi yaparak başlayan Başkan Anfer Yılmaz, “Daha önce de dile getirdiğimiz gibi biz ayrıştırıcı bir grup olarak çıkmadık. İlk hedefimiz birleştiricilikti. Artık bin 315 üyemize ve meslektaşlarımıza daha faydalı olmak için çalışacağız. Bunu yaparken de üyelerimizden odaya destek olmalarını bekliyoruz. Seçim süresince üyelerimiz ve adaylar kendi kalitesine göre hareket etti. Her adayımız ve üyelerimiz hiçbir kırıcı bir işe girmedi. Zaten olmasını da beklemiyorduk. Seçim günü de şenlik havasında geçti. Güzel bir seçim oldu. Tabi ki rekabet vardı. Olması da gerekiyordu zaten. Bu anlamda rekabet kaliteyi getirir. Seçimden önce de sonra da 4 aday olarak hep bir aradaydık. Üyelerimiz hepimizi birden bağrına bastı. Bu da gurur verici bir olaydı. Beklentimiz biraz daha yukarılarda olmaktı ama aşağı yukarı hedefimizi yakaladık. Beklentimiz aldık. Bize güvenerek oy verenlere teşekkür ederim. “ diye konuştu.
Lokal eğitim şart
“En büyük eksiklerimizden birisi lokal eğitim” diyen Yılmaz şunları söyledi:
“İlk başkanımızdan son başkanımıza kadar herkes bu odaya bir tuğla koydular. Bu günlere onların sayesinde geldik. Bu gerçeği kimse inkar edemez, etmemeli. Bütün başkanlarımız olsun, geçmiş yönetimlerde görev almış isimler olsun odamızı bir basamak yukarıya taşımak için gayret gösterdiler. Biz bu basamağı bir-iki kat daha yukarıya taşımak için uğraşıyoruz. Gayemiz bu. Bununla ilgili olarak da lokal eğitimler gerekiyor diye düşünüyoruz. 500-600 kişilik salonlarımızda eğitimler verilecek. Bundan şüphemiz yok. Ancak meslektaşlarımızın 10-15’er kişilik gruplar halinde güncel mevzuatlarda veya yeni başlayan meslektaşlarımızın eksikleri anlamında bu lokal eğitimlere önem vereceğiz. Bağımlı çalışan arkadaşlarımız bir türlü odamıza aidiyet hissedemiyorlar. Dışlanmış hissediyorlar. Sebebini araştırdık. Bilindiği üzere 200’e yakın arkadaşımız OSB’de görev ve unvanlarda çalışıyorlar. İzin alıp gelseler bile 3-4 saat zamanlarını alıyor geliş-dönüş. Bununla ilgili seçim döneminde OSB’de bağımlı çalışan arkadaşlarımızı ziyaret ettiğimizde ‘bununla ilgili ne yapabiliriz?’ diye düşündük. Birlikte karar verdik. Eğitimlerin onların istediği gün ve saatte yapılmasını planlıyoruz.
Kota sistemi gelmeli
Bizim elimizde olmayan ama gayretlerimizle ön plana çıkararak gerçekleştirmek istediğimiz bir ‘Kota Sistemi’ var. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin belirli bir defter tutma hadleri Maliye Bakanlığı’nda taslak halinde bekliyor. Bununla ilgili olarak kesinlikle elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bizim için olmazsa olmazlardan birisi budur. Bununla ilgili yüzde yüz yapacağız diyemeyiz. Çünkü Maliye Bakanlığı’nın elinde olan bir şey. Ama dediğim gibi tüm imkanlarımızı kullanacağız. Zaten meslektaşlarımızın birçoğu buna destek veriyor. Hatta Türkiye’de çeşitli mercilerle irtibata geçtik. Onlar da destekliyor. Hukuk ölçüsünde baskı oluşturarak bunun çıkmasını sağlayacağız. Maliye Bakanlığı da bunu istiyor. Çünkü kaliteden, itibardan bahsediyorsak kota sisteminin gelmesi şart. Bu genel anlamda yapmak istediğimiz bir şey.
Derdi yaşamayan insan çözümünü bulamaz
Onlar bizim yanımızda olacak ki biz de davet edeceğiz. İstişarede bulunacağız. Onlarla ilgili eğitimler olsun, sıkıntılar olsun. Örneğin bir asgari ücret olayı var. Bununla ilgili Bakanlık nezdinde ne yapabiliriz. Bunun çabasına gireceğiz. Bizi aşan bir olay ama bizi aşıyor diye de ilgisiz kalmayacağız. Bunu sürekli dillendireceğiz. Özellikle sosyal faaliyetlerimizde düşük maliyetli fazla katılımlı çalışmalar yapacağız. Kaynaşmamız gerekiyor. Bağımlı ile bağımsız çalışan arkadaşlarımızın hep bir arada olması lazım. Meslektaşlarımız odamıza sahip çıkmalı. Çünkü bu oda bin 315 kişinin odası. Gerek ücretlerimizin, gerekse itibarımızın yükselmesi için birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız. Yönetim kurulumuzdaki arkadaşlarımız ve üyelerimizin tamamı hepsi bizim için aynı ölçüdedir. Destek bekliyoruz. “
Hak ettiğimiz yerde değiliz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Asgari Ücret tarifesinin yetersiz olduğunu belirten Yılmaz, “Kesinlikle hak ettiğimiz yerde değiliz. Mesleğimiz itibarlı bir meslek ancak hak ettiğimiz itibarı tam anlamıyla bulamıyoruz. Bununla ilgili bizden de kaynaklanan bir durum var. O da haksız rekabet. Bu konuyla ilgili olarak toplantılar yapacağız. Haksız rekabeti şikayet bekleyen kurul olmaktan çıkararak, çözüm üreten kurul konumuna getireceğiz. İki dönem disiplin kurulu başkanlığı da yaptım. Şunu biliyorum ki hukuk ve disiplin yönetmeliğiyle bu haksız rekabeti cezalarla bunu bir yere kadar engelleyebilirsiniz ama bir süre sonra engelleyemez hale gelirsiniz. Bunu elbirliği ile ortadan kaldırmalıyız. Çünkü ne hak ettiğimiz ücreti alabiliyoruz, ne de hak ettiğimiz itibarı görebiliyoruz. Bununla ilgilide kota sistemi geldiğinde haksız rekabetin yüzde 65-70 biteceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Kooperatife sıcak bakıyoruz
Kooperatif beklentilerine de cevap veren Yılmaz, “Bizim Kooperatif ile ilgili seçim beyannamemizde herhangi bir taahhütümüz yok. Ancak sonuna kadar destekleriz. Bunun fizibilitesinin iyi yapılarak zamana yayılması gerekiyor. Çünkü serbest piyasada yer alıyoruz. Maliyetin biraz düşük olması lazım ki üyelerimizi büro sahibi yapalım. Çalışmamız başlayacak ama hemen bu yıl başlayacak diye bir şey söylemem mümkün değil. “ yorumunda bulundu.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ
STAJERİM AMA HİÇ UMUDUM YOK .. BOŞUNA UĞRAŞIYORUZ.. MESLEĞİ BİTİRDİLER SAĞOLSUNLAR..