Gündem 'Kayseri Pazarlığı'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye konusunda çok tartışılacak sözler söyledi. CHP lideri Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Kayserili pazarlığı' sözlerini eleştirdi. Avrupa Birliği ile yapılan mülteci görüşmelerini eleştiren Kılıçdaroğlu, 'Emin olun hiçbir Kayserili bu anlaşmanın altına imza atmaz' derken CHP liderine cevap Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'dan geldi. Akdoğan,'Mesele Kayseri pazarlığı değildir, insani bir meseledir" dedi. Öte yandan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da konuyu meclis konuşmasına taşıyarak tepki gösterdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AB pazarlığına ilişkin sözlerine CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan eleştiri geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Kayserili pazarlığı’ olarak tanımladığı Avrupa Birliği ile yapılan mülteci görüşmelerini eleştirirken, “Emin olun hiçbir Kayserili bu anlaşmanın altına imza atmaz. Siz Türkiye’yi tampon il yapıyorsunuz. Biz verelim onlara 6 milyar Euro’yu, bütün Suriyelileri, Afganları, Pakistanlıları kendileri alsınlar” dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu tartışma yaratacak şu açıklamalarda bulundu.

Ticareti iyi bilirler

                “Bu kararla Avrupalılar, Türkiye’yi Avrupa ve Ortadoğu arasında bir tampon ülke olarak görüyor, ‘Ben Türkiye’den göç eden bütün göçmenleri size geri göndereceğim’ diyor. Üzülerek söylüyoruz, 3 milyar Euro karşılığında Türkiye de bunu kabul ediyor. Anlaşma AB’nin Temel Haklar Bildirgesi’ne aykırı. Bu anlaşma ile Avrupa kendi değerlerine, kurallarına uymuyor. Bunu Kayseri pazarlığı olarak görenler, kurnazca ‘Avrupalıları kandırdık, iyi avantaj elde ettik’ diye düşünebilir. Ama emin olun hiçbir Kayserili bu anlaşmanın altına imza atmaz. Benim bildiğim bütün Kayserililer saygın insanlardır, ticareti iyi bilirler ama böyle bir anlaşmanın altına imza atmazlar. Çünkü hiçbir Kayserili, Kayseri’nin tampon bir il olmasını istemez. Siz Türkiye’yi tampon bir il yapıyorsunuz.”

İnsani bir mesele

                Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mültecilerle ilgili sözlerini eleştirerek, "AB Türkiye'yi sorgulayan, eleştiren taraf değildir. Türkiye AB'nin ezberini bozan bir teklifte bulunmuştur. Mesele Kayseri pazarlığı değildir. Mülteci pazarlığı hiç değildir. İnsani bir görevdir. AB bize bir şey yaptırmaya çalışmıyor biz onlara bir şey yaptırmaya çalışıyoruz. Kılıçdaroğlu'na Türkiye'deki kamplarımızı ziyaret etmesini tavsiye ederim. Suriyelilerle empati yapması ve Türkiye'nin ne kadar iyi insani yardım yaptığını görmesi açısından da iyi olur diyorum" dedi.

 

Çetin Arık’tan tepki

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da, yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli mültecilerinin hayatları üzerinden AB ile yürütülen görüşmeleri ‘Kayseri Pazarlığı’ olarak yorumlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu’na tepki gösterdi. TBMM’deki görüşmelerde yerinden söz alan Arık, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sözlerini hatırlatarak, “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, tarih boyunca ticaretle anılan Kayseri’nin tüccarları, çalışkanlıklarının yanı sıra pazarlıklarıyla da ün salmıştır. Kayseri, alın terinin, üretimin yanındadır. Kayseri, ticaretin kuralları içinde bir malın alımı, bir malın satımında pazarlık yapar. Kayseri, hiçbir zaman insan hayatları üzerinden pazarlık yapmaz, insan hayatları üzerinden bir şey elde etmeyi ar kabul eder. Kayserili, Suriye'deki iç savaşın tarafı olup Aylan bebeklerin ölümüne sebep olmaz, Aylan bebeklerin cansız bedenleri üzerinden pazarlık yürütmez” şeklinde konuştu.

(Kayseri Gündem)

 

 

Bakmadan Geçme