GÖRÜLESİ BİR YER ŞU BİZİM KAYSERİ

Doğa güzellikleri, tarihi eserleri kültürü ve o eşsiz mutfağıyla misafirlerini kendisine adeta şık eden Kayseri'ye bir gün yolunuz düşecek olursa yada burada olmanıza rağmen hala görmediyseniz mutlaka görmeniz gereken yerleri sizler için hazırladık.

Doğa güzellikleri, tarihi eserleri kültürü ve o eşsiz mutfağıyla misafirlerini kendisine adeta âşık eden Kayseri’ye bir gün yolunuz düşecek olursa yada burada olmanıza rağmen hala görmediyseniz mutlaka görmeniz gereken yerleri sizler için hazırladık.

Tarihiyle, tarifsiz tatları ve güzellikleriyle Kayseri’de gidip görüp tatmanız gereken yer ve lezzetler üç gün boyunca gazeteniz Kayseri Gündemle sizlerle.
Erciyes ve Erciyes Kayak merkezi
Ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden bir olan Erciyes kayak merkezi son yıllarda hayata geçirilen projelerle cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Kayseri dendiği zaman ilk akla gelen mekanlardan olan Erciyes kayak merkezine uğramadan Kayseri’den ayrılmak üzücü olur. 
Kültepe Höyüğü 
Anadolu'nun önemli bir  ticaret merkezi olan Karum ve Kaniş’te yapılan kazılar sonunda iki ayrı dönemde yapılmış dört yapı katı bulunmuştur. Dört bin yıl önce Kuzey Mezopotamya'da yaşayan Asurlu tüccarların Anadolu’da kurdukları yaklaşık yüz elli yıl süren uluslararası ticaret ilişkileri ile Anadolu ve Mezopotamya tarihinin bir bölümü ortaya çıkan tabletlerden öğrenilmiştir.
Talas Ali Dağı Sarnıçlı Yeraltı
Talas Ali Dağı Sarnıçlı Yeraltı Şehri, M.S 3. yüzyılda Kapadokya krallığı, Aziz Basilious döneminde, Doğu Roma, Pagan zulmünden saklanmak ve ibadet etmek amacı ile yaptırılmıştır.2010 yılında  açılan yeraltı şehri büyük ilgi görmektedir. Ali Dağı Sarnıçlı Yeraltı şehri yaklaşık 300 metre uzunluğundadır. Bazı koridorları oldukça  dar  olmasına  rağmen içerisinde  bulunan  hava kanalları sayesinde rahat nefes alınabilmektedir. İçerisine girildiğinde hava  akımından oluşan serinliği rahatlıkla  hissedebilirsiniz.
Kayseri Kalesi 
Kayseri Kalesi'ne ait ilk bilgiye MS. 3 yüzyılda İmparator Gordianus dönemindeki sikkelerde rastlanmaktadır. Romalılardan başlayarak Bizanslılar, Danişmentliler, Selçuklular, Dulkadiroğulları, Karamaoğulları ve Osmanlılar Kayseri Kalesi'nin iç ve dış surlarını tamir ve tadil etmişlerdir. Dış surların az bir bölümü ve iç surların önemli bir bölümü günümüze ulaşmıştır.

Kapalıçarşı 
Osmanlılar zamanında yapılan kapalıçarşılar arasında İstanbul Kapalıçarşı'dan sonra en büyüğü olarak kabul edilen Kayseri Kapalıçarşısı, tarihinde birkaç defa yangınlarla büyük zarar görmüş, 1987-1991 yılları arasında bütünüyle ele alınarak "eski Osmanlı mimarisi" tarzında yeniden yaptırılmıştır. Kuyumculardan baharatçılara, urgancılardan giyim eşyası satan dükkanlara kadar içinde birçok dükkan bulunan Kapalıçarşı, bugün tüm renkliliğiyle Kayseri ticaretindeki önemini hala korumaktadır.
Gesi Bağları 
Çoğumuz Gesi Bağları’nın nerede olduğunu dahi bilmez. Ancak Gesi Bağları türküsünü bilmeyenimiz yoktur. Bir çok sanatçımız tarafından seslendirilmiş olan bu güzel türkümüz Kayseri ve Gesi Bağlarıyla özdeşleşmiş gibidir. Gesi Bağları türküsü, acılı genç bir kadının hüzünlü ve etkileyici öyküsünü günümüze kadar taşımıştır
Burada Doğa ve huzur iç içe
Kapuzbaşı Takım Şelaleri
 Yahyalı İlçesine 76 km. uzaklıkta olan ve boyları 30-50 m. arasında değişen yedi ayrı dizi halinde akan Yahyalı Şelaleleri Zamantı nehrine karışmakta ve bu nehirlerle birlikte Seyhan'a ulaşmaktadır. Debisi ve yüksekliği ile dünyanın belli başlı şelalelerinden olan Yahyalı Şelaleleri, görüntüsü ile insanları büyüleyen bir tabiat harikasıdır.
Doğa Yürüyüşü
 Aladağlar, Hacer Boğazı ve Yedigöller mevkii trekking ve doğa yürüyüşü için uygun bölgelerdir.
Rafting  
Aladağlar Milli Parkı alanında yer alan Zamantı ırmağında rafting yapılmaktadır. Zamantı ırmağı üzerinde biri 1 km. olmak üzere iki doğal köprü bulunmaktadır. Ayrıca amatör raftingciler için Kızılırmak'ta rafting yapılacak parkurlar tespit edilmiştir.
Hava sporları ve yamaç paraşütü 
 Kayseri, hava sporları için elverişli alanlara sahiptir. Özellikle yamaç parşütü denildiği zaman ilk akla gelen Talas Ali dağı gibi bir merkeze sahiptir.
Her derde deva Şifalı suları
Bayramhacı Kaplıcası
 Kayseri'nin 65 km. batısında, Bayramhacı köyüne 1,5 km. uzaklıkta yer alan kaplıcada 55 oda 140 yatak kapasitesi, iki erkek, iki bayan olmak üzere toplam dört havuzla hizmet vermektedir. Kaplıcanın 38ºC / 40ºC sıcaklığındaki suyun romatizma, deri, kalp ve kan dolaşımı, solunum yolu ve kadın hastalıkları tedavisinde yararlı olmaktadır.

Tekgöz Kaplıcaları 

 Kayseri'ye 33 km. uzaklıkta Kocasinan ilçesi Yemliha kasabasında bulunan kaplıcada, biri erkek biri bayan olmak üzere iki havuz mevcuttur. Kaplıcanın 43ºC sıcaklığındaki suyu; romatizma, deri, solunum yolu, böbrek ve idrar yolları, kadın hastalıkları tedavisinde yararlı olmaktadır.
Bu gün tatmanızı istediğimiz Kayseri mutfağının baş tacı lezzet…
Etli Mantı
Tarif
Düz bir yere un elenir, ortasına yumurta kırılır, kafi miktarda tuzu eklenir, su ilavesiyle sert hamur yoğrulur. Hazırlanan hamur 1 veya 1.5 mm kalınlığında her tarafı aynı kalınlıkta olmak üzere açılır. Kıvamına gelince un serpilip oklavaya sarılır. Hamur 2X2 cm ebadında kare biçiminde kesilerek yine kareler elde edilir. Kesilen kareler bir tepsiye veya tahtanın kenarına alınıp kurumaması için üzerine hamur örtüsü örtülür. Örtünün altından azar azar çıkartılarak, köşelerden bükülmek suretiyle çanak şeklinde doldurulur veya dört uç bir araya getirilerek sıkılır. İçine yağ sürülmüş bir tavaya veya bir tepsiye birbirine bitişik olarak arasında boşluk olmayacak şekilde tepsiye dizilir. Tavaya dizilme işlemi tamamlanınca, hafif ateşte, tepsi çevire çevire kızartılır. Mantıların arada bir kontrol edilerek yanmaması ve iyice kızarmasına dikkat edilir.
Kayseri Gündem Haber Merkezi

Yorumlar 1
Mahmut DOĞAN 19 Eylül 2013 13:28

Sayın editör, emeğinize sağlık, güzel bilgi vermişsiniz. Birkaç yer eklemek isterim; Yeşilhisar ilçesinde bulunan sultan sazlığı (kuş cenneti), soğanlı köyü- peri bacaları M.Ö. den önce inşa edilmiş klişeler ve soğanlı bebeği gibi görülmesi gezilmesi gereken yerlerimizde var.

Bakmadan Geçme