Gönüllü kuruluşlardan Kahraman'a destek

Gönüllü Kültür Kuruluşları Platformu Başkanı Ahmet Taş, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yanında olduklarını belirterek, 'Yapılan eleştiriler haksız. Onları 'aklıselim' olmaya davet ediyoruz' dedi.

 Başkan Ahmet Taş, platform üyeleri adına Mazlumder  Kayseri Şubesi’nde yaptığı basın açıklamasında, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın davet edildiği bir programda “Yeni anayasa dindar bir anayasa olmalı” şeklindeki sözlerine muhalefet partilerinin bir kısmında ve bazı basın yayın organlarında yer alan eleştirilerin haksız olduğuna vurgu yaptı.

Meclis Başkanı Kahraman’ın yeni anayasa konusundaki görüşlerine destek veren Ahmet Taş şunları belirtti:

Hukuk dışı dayatma

 “1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilk anayasasında ‘Devletin resmi dili İslam’dır’ maddesi var idi. 1928 yılına kadar bu madde yürürlükte kalmıştır. 1928’de halka sormadan referandum yapmadan alınan millet vicdanına, hukuka dayanmayan bir kararla devletin dini İslam’dır maddesi anayasadan çıkarıldı. O günden bu güne kadar hukuk dışı bu dayatma devam ediyor. Şu anki durumda Türkiye nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Müslümanların dini ihtiyaçlarına cevap vermek için Diyanet İşleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK Hıristiyanların dini ihtiyaçları için patriklik, Museviler için de Hahambaşılık faaliyet gösteriyor. Devletin tüm dinlere eşit mesafede ve dini hayatı kolaylaştırıcı olarak yorumlanması gereken anayasadaki laiklik anlayışını bugüne kadar İslam karşıtlığı olarak yorumlayıp, sahip oldukları devlet yetkilerini Müslüman vatandaşlara ve İslami ibadete baskı olarak kullanmayı alışkanlık haline getiren bu çevreler meclis başkanı için yıpratma ve itibarsızlaştırma kampanyası başlatmış bulunuyorlar. Hâlbuki Meclis Başkanı Kahraman, yaptığı konuşmasında ‘yeni hazırlanacak anayasa vatandaşın inanç ve ibadetine saygılı bir anayasa olmalı’ diye şahsi görüşünü beyan ederek düşünce ve kanaat hürriyetini kullanmıştır. Bu da meclis başkanı, milletvekili ve vatandaş olarak en doğal hakkıdır. Bu davranışı için asla kınanamaz, yargılanamaz ve suçlanamaz. Muhaliflerinin meclis başkanına saldırısı olsa olsa düşünce ve kanaat hürriyetini ve demokratlığı kabullenememek olarak yorumlanabilir. Bu davranışlarının yasal, toplum vicdanı ve kamuoyunda kabul edilebilecek hiçbir yönü yoktur. Fikrini söyleme hakkını kullandığı için ona yapılan saldırıları hukuksuz, haksız, toplum vicdanında karşılık bulmayan saldırılar olarak görüyor onları hukuka, demokratlığa ve aklıselime davet ediyoruz.”

Haber-Fotoğraf: Ramazan KARAKUŞ

 

 

 

Bakmadan Geçme