Geçen yıl bugün uğurlamıştık

10 Temmuz 2013 tarihinde, Ramazan ayının ikinci günü iftardan yaklaşık bir saat önce rahmet-i Rahmana kavuşan merhum Prof. Dr. Mehmet Zeki Duman Hocamızı ve şaheseri olan Beyanu'l-Hak tefsirini, üniversitedeki çalışma arkadaşlarından ve yerel yöneticilerinden dinledik.

            Merhum Zeki Duman Hocanın 10 Temmuz günü vefatının birinci yıl dönümüydü. Biz de hocamızı bu vefat yıl dönümünde yad etmek için bir çalışma hazırladık. Duman’ın hem meal hem tefsir tarzında kaleme almış olduğu  Beyanu’l –Hak’ eserini de tanıtmaya çalıştık. Bu eser Merhum Zeki Duman Hocamızın 32 yılı aşan mesleki hayatından, 28 yıllık akademik geçmişin kazandırdığı tefsir bilincinin ve yaklaşık 6 yıllık yoğun ve aralıksız bir çalışmanın ürünü.

Gazetemiz danışmanı Ali Dursun ve Yazı işleri Müdürümüz Cengiz Taştan ile birlikte Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı,  Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Ertürk ve Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şahin Güven’e gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde Beyanu’l-Hak tefsirini hediye ederek, gazetemizin abonelerine ücretsiz bir şekilde hediye ettiği Beyanu’l –Hak tefsiri ve Merhum Zeki Duman Hocamız hakkındaki görüşlerini dinledik;

Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik: Merhum Zeki Duman Hocamız herkesin hocasıydı. Bu ümmettin işi herkes ucundan tutacak. Biz de üzerimize düşeni yapacağız. Hocamız alışık olduğumuz din âlimlerinden farklı bir âlimdi. Konfeksiyon bir din adamı değildi. Araştırmacı bir kimliği vardı.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu: Beyanul-Hak tefsiri merhum Zeki Duman Hocamızdan bize ve bizden sonrakilere bıraktığı bir miras gibi. Oldukça sade ve anlaşılır yazılması kolaylıkla okunmasını ve anlaşılmasını sağlıyor. Kayseri Gündem gazetesi olarak böyle bir eserin insanlara ulaşmasını sağladığınız için teşekkür ederim.

Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı: Hocamızın tefsirinin gazeteniz tarafından hazırlanmış olması takdire şayan bir durum. Bu bir vefa örneğidir. Vefatından sonra onu yâd etmek ve yeni nesillere ulaştırmak büyük bir hizmet.

                İnsanların amel defterinin kapanmaması için insanların faydalanacağı eserler bırakması gerekiyor. Tefsirin değeri ölçülemez. Çok anlamı ve değerli bir eser. Yapılan bu çalışmadan dolayı Allah kolaylıklar versin. İnşallah bu eser insanların kendisini resetlemesi bakımından katkısı olur. Yalın bir Türkçe ile de yayınlandığından dolayı da ayrıca tavsiye edilebilecek bir kitap.

Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Ertürk: Hocamızın böyle güzel bir eserini bastırdığınız için Allah sizden razı olsun. Bu gibi güzel çalışmalarla inşallah sizinle işbirliğimiz devam edecek. Hayırlı bir iş yapıyorsunuz. Bu nedenle teşekkür ederim.

Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şahin Güven: Bu tefsir, teferruata girmeyen özlü bir anlatımı esas almıştır. Çünkü merhum hocamızın da ifade ettiği gibi bu tefsirde, İmam Gazali’nin, “Tefsirde iktisat mertebesi, Kur’an’ın üç misline baliğ olan tefsirdir; bundan daha fazlası hem ihtiyaç değildir hem de ömrü onunla geçirmeye değmez…” (Gazalî, İhya, I/40) görüşü ilke edinilmiş ve “Tefsir ’de İktisat” yolu seçilmiştir.

Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme