• Haberler
  • Gündem
  • Fibromiyalji farklı hastalıklara davetiye çıkarıyor

Fibromiyalji farklı hastalıklara davetiye çıkarıyor

Günlük yaşamda kişiler bir nedeni olmaksızın kendini aşırı yorgun ve halsiz hissedebiliyor. Bağışıklık sistemi güçlü olmasına rağmen buna benzer şikayetleri olan kişilerde genellikle fibromiyaljiye rastlanıyor. Görülme sıklığı giderek artan fibromiyalji, ağrı, yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerle sinyal veriyor.

 Tüm vücudu olumsuz yönde etkileyen hastalığın nedeni ise tam olarak bilinmiyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Filiz Ateş, görülme sıklığı artan ve günlük hayat kalitesini ciddi oranda düşüren fibromiyalji hakkında önemli bilgiler verdi. 

Farklı hastalıklara davetiye çıkarıyor
Dr. Filiz Ateş, "En önemli belirtisi vücut ağrısı olan fibromiyalji, omuz, boyun gibi tek bir bölgede olabildiği gibi vücutta yaygın olarak da hissedilebiliyor. Kişilerde, yorgunluk hissi, uyku bozuklukları, sabahları yorgun kalkma şikayetleri oluşturan hastalık belirtilerine, el ve ayaklarda şişlik hissi, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, baş ağrısı ve migren de eşlik edebiliyor. Fibromiyalji, karın ağrısı, kabızlık, ishal atakları, idrar yakınmaları, ciltte ısıya karşı hassasiyet ve renk değişiklikleri gibi farklı sağlık sorunlarına da yol açabiliyor" dedi.
Kadınlarda 7 kat fazla görülüyor
Dr. Filiz Ateş, "Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmese de, ruhsal, fiziksel, hormonal ve serotenin düzeyinde bozukluk gibi beyinde biyokimyasal değişikliklerin hastalığı tetiklediği düşünülüyor. Bunun yanı sıra ağrı, yorgunluk, uyku bozuklukları da hastalığı tetikleyen diğer faktörler olarak biliniyor" ifadesinde bulundu. Dr. Filiz Ateş, fibromiyaljinin depresyona yatkınlık nedeniyle kadınlarda erkeklere oranla 7 kat fazla görülebildiğini belirtti.
Yüzme ve fizik tedavi ile başarılı sonuçlar alınıyor
Tanı testlerinin daha çok diğer hastalıklardan ayırt edilmesi için kullanıldığını belirten Dr. Filiz Ateş, “Fibromiyolji tanısı kişide yaygın ağrı ve belirli hassas noktaların varlığı ve klinik olarak konuyor. Bu hastalığa özel laboratuvar testi ve röntgen bulgusu bulunmuyor. Tedavide, fizik tedavi yöntemleri, egzersiz, özellikle yüzme oldukça fayda sağlıyor. Doktor kontrolünde uygulanan ilaç tedavisi de şikayetlerin azalmasını sağlıyor” dedi.
Kurumsal Haber

Bakmadan Geçme