FEMİNİSTLERDEN 'YEMEK' İSYANI

Evli kadınların evde yemek yapmamasını savunan radikal feministler, şimdi de bazı 'dişil' yemek ve tatlı isimlerinin değiştirilmesi için kampanya başlattılar. Feministler talepleri yerine getirilmezse 'Vezir parmağı' eylemi yapmakla tehdit ettiler.

 Türk mutfağının sevilen yemek ve tatlılarından “Kadınbudu köfte” ile “Dilber Dudağı, “Sütlü Nuriye”, “Hanım Göbeği”, "Hürrem gözü/yastığı"  ve Şanlıurfa yöresine ait “Şıllık” isimli tatlı çeşitlerinin kadınlar için negatif ayrımcılığa yol açtığını belirten feministler “malum, kadınlar için sürekli pozitif ayrımcılık yapılıyor. Ama bu yetmez! Gastronomi alanında da bu olumlu ayrımcılığın sürmesi ayrıca kadınları aşağılayıcı yemek ve tatlı isimleriyle dilimize giren ‘kaşık düşmanı’ gibi deyimlerin acilen değişmesi lazım!” talebinde bulundular.

‘Vezir parmağı’ eylemi
Sultanahmet’teki tarihi köfteciler önünde düzenlenen ortak basın açıklamasını yapan Mor İğne Platformu Başkanı Rana Hepbekar “Eğer bu haklı taleplerimiz konusunda bir gelişme olmazsa ‘Vezir parmağı” adıyla bir eylem başlatacak ve bu yemekleri hala aynı adlarla satmaya devam eden lokanta/restoran patronlarını taciz edeceğiz.” dedi.

En tatlı şeyler
Bu eylem tehdidi üzerine acilen toplanan Lokantacılar ve Tatlıcılar Federasyonu yönetimi ise feministlerin değişiklik ve eylem talebini haksız bularak “görüldüğü gibi biz en tatlı şeylere hep 'hanım-hanımcık' isimler vermişiz. Bu da cins-i latif olan kadınlara verdiğimiz değerin en güzel göstergesi” açıklamasında bulundu.

Rıfat Yörük (Mehri Çetrefli’nin değerli katkılarıyla…)
Asparagas haber

Bakmadan Geçme