Felahiye'de pekmez telaşı

Kayseri'nin Felahiye ilçesinde bağ bozumu ile birlikte pekmez kaynatma sezonu da başladı. Kayseri'de bugünlerde vatandaşları pekmez telaşı sardı. Felahiye ilçesinde yıl boyunca tüketmek için kullanılan pekmezleri kaynatmak için vatandaşlar kolları sıvadı.

Felahiye ilçesi Alparslan Köyü’nde şehirden köylerine gelen vatandaşlar bağ bozumu ile birlikte toplanan üzümleri taştan yapılma küçük havuzlarda ezerek pekmez toprağı ile süzülüp şıra halini getiriyor. Elde edilen şıralar kaynatılarak pekmez oluyor.
Bağlarda başlayan bu işlem pekmez halini aldıktan sonra ise hem tüketim hem de ticaret amaçlı görücüye çıkıyor.
Kaynatma işi çok meşakkatli
Pekmez kaynatma işleminin çok meşakkatli olduğunu belirten Mustafa Köse, bu süreç ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Köse, pekmez kaynatma işlemini şöyle anlattı: “İyice olgunlaşmış üzümler kesildikten sonra su dolu bir kapta iyice yıkanır. Bir küçük çuvala bir sepet üzüm konur ve üzerine bir elinin avucu kadar pekmez toprağı konur. Gerçek adı 'ak toprak' olan pekmez toprağı olarak geçer. Kireçli, beyaz bir topraktır. Kayseri’de en çok Felahiye çevresindeki köylerde bulunur. Bildiğimiz topraktan farklı olan yanı pekmezin ekşimesini önleyerek kalitesini arttırmasıdır. Şırayı mayalar, ekşiliğini alır. Daha sonra küçük havuzlarda üzümler çiğnenir. Ortalama 18-20 kg.(bir sepet) üzümden 12 kg. üzüm suyu elde edilir. Daha sonra o üzüm suyu odun ateşinde ısıtılır ve kaynamaya bırakılır.”
Kayseri’nin en kaliteli üzümlerinin yetiştirildiği bölgelerin başında gelen Felahiye’de, vatandaşlar geleneksel yöntemleri kullanarak üzüm pekmezi üretirken renkli görüntülere de sahne oluyor. Abdullah Kahraman ise pekmez kaynatma işlemi sırasında bekleme süresi uzun olduğundan semaver ile çay demleyip, hem pekmezin kaynamasını beklediklerini hem de çay keyfi yaptıklarını söyledi.
İHA
 

Bakmadan Geçme