Fazla prim iadeleri başlıyor

Sigorta şirketleri, 15 aylık sürede, trafik sigortasında aldıkları fazla primleri, bu ayın sonundan itibaren iade etmeye başlıyor. Yaklaşık 1 milyon sürücüye toplam 100 milyon lira iade edilecek.

 Haziran 2014'ten, Eylül 2015'e kadarki 15 aylık sürede, yanlış uygulama nedeniyle sürücülerden fazla alınan primler iade edilecek. İadeler, 31 Temmuz'da başlayacak ve iki yıl sürecek.

Sigorta şirketleri, 2014'ün Haziran ayından, 2015'in Eylül'üne kadar, 15 aylık sürede, trafik sigortasında aldıkları fazla primleri, bu ayın sonundan itibaren iade etmeye başlıyor. Yaklaşık 1 milyon sürücüye, ortalama 100 lira trafik primi iade edilecek. Bu iadeler, son dönemde tartışma konusu olan trafik sigortasındaki fahiş fiyat artışından kaynaklı değil.

Hasar kayıtları tutulmuyordu                                                                                                                                          Sigorta şirketleri, 2014 yılına kadar; özellikle geçmişte aracını satmış ve 2-3 yıl trafiğe çıkmamış sürücülerin, hasar kayıtlarını tutmuyorlardı. Bu nedenle de geçmişe yönelik hasarlı-hasarsız sürücü ayrımı yapılamıyordu.

Yanlış uygulama yapıldı                                                                                                                                                 Ancak hem uygulamadaki aksaklıklardan hem de yeni sisteminin detaylarının bilinmemesinden sigortacılar, 2014'ün Haziran'ından sonra da, yeniden trafiğe çıkan sürücülere, geçmiş kayıtları olmasına rağmen, 4. kademeden poliçe kesmeye devam etti. Sigorta şirketlerinin bu konudaki yanlış uygulaması geçen senenin eylül ayında ortaya çıktı ve bu tarihten itibaren trafik poliçeleri, sürücülerin geçmiş hasar kayıtlarına göre fiyatlandırılarak kesilmeye başlandı. Hazine, geçen hafta bir genelge yayınlayarak, Haziran 2014'ten Eylül 2015'e kadarki 15 aylık sürede, bu yanlış uygulama nedeniyle sürücülerden fazla alınan primlerin iadesine karar verdi.

1 milyon sürücüye toplam 100 milyon lira ödenecek

Sigorta şirketleri, bu ayın sonundan itibaren iadeleri hak sahiplerine ödemeye başlayacak. Sigortacılar, tahminen, 1 milyon sürücüye, toplam 100 milyon lira iade edecek. İade edilecek primin ise poliçe başına 100 lira olacağı tahmin ediliyor.

Hasarsız sürücüler iadeden yararlanacak

Geçmiş yıllarda araç sahibi olup da sonradan satmış ve Haziran 2014'ten Eylül 2015'e kadarki 15 aylık sürede, yeniden araç satın alarak, trafik sigortası yaptırmış ve hasarsız sürücüler iade hakkından yararlanabilecek.

Hasar kayıtları tek tek tespit edilecek

Sigorta şirketleri, 15 aylık sürede satılan tüm trafik poliçelerini ve bu poliçeleri yaptıran sürücülerin geçmiş yıllara ait hasar kayıtlarını tek tek tespit edecek.

Duyuru ve iade işlemi 31 Temmuz'da başlayacak

Duyuru işlemi 31 Temmuz'dan itibaren başlayacak. İadeler ise yine 31 Temmuz'da başlayacak ve iki yıl sürecek.   

    (Kayseri Gündem)

Bakmadan Geçme