Faili meçhuller faili meşhur oldu

CİNAYETİ KATİLİ BİLE UNUTMUŞTU: Kayseri'de geçmiş yıllarda işlenen ve failleri bulunamayan cinayet dosyaları Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğünde kurulan 'Faili Meçhul Ekibi' sayesinde birer birer çözülerek suçlular adalete teslim ediliyor. Raflarda tozlanmaya başlayan 'faili meçhul ' cinayetler özel ekip sayesinde aydınlatılarak 'faili meşhur' hale getiriliyor. Çürük diş ve saç kılından iz süren 9 kişilik uzman ekip yıllar sonra yakaladığı katil zanlısını filmlere konu olacak 'Cinayeti ben bile unutmuştum' sözüyle ülke genelinde meşhur etti.

 İBRAHİM KULULAR KURDURDU: Tozlu raflardan faili meçhul dosyaları indirerek çözen ekip geçen yıl Kayseri Emniyet Müdürü İbrahim Kulular’ın özel talimatıyla kuruldu. Uzman ekibi kuran Asayiş Şube Müdürü İlkay Salın, 9 kişilik ekibin takım ruhu içinde çalışarak “biz” mantığıyla hareket ettiğini ve başarılarıyla sesini ülke genelinde duyurduğunu söyledi. Salın, başarılarının ülke genelinde duyulması ile değişik illerden davet ve mektuplar almaya başladıklarını da belirtti.

 

Kayseri Emniyet Müdürlüğü başarılarıyla ülke genelinde takdir edilen polis teşkilatları arasında yer alıyor. Takdire şayan çalışmalar arasında yer alan faili meçhul cinayetlerin çözülmesi, polis teşkilatını halkın gözünde daha güvenilir kılmaya yetiyor. Halkın güven desteğini alan “Asayiş Şube Müdürlüğü Faili Meçhul Ekibi” katil zanlılarını aradan yıllar geçse de adalet karşısına çıkarmak için çalışma yapıyor.

Ekip çalışması, takım ruhu

Tozlu raflardan faili meçhul dosyaları indirerek çözen ekip geçen yıl Kayseri Emniyet Müdürü İbrahim Kulular’ın özel talimatıyla kuruldu. Uzman ekibi kuran Asayiş Şube Müdürü İlkay Salın, 9 kişilik ekibin takım ruhu içinde çalışarak ülke genelinde başarılarıyla sesini duyurduğunu söyledi. Ekibin “biz” mantığıyla hareket ettiğini belirten Salın, “Kayseri’de faili meçhul cinayetler bu özel ekibimiz tarafından çözülüyor.  Cinayet çözmek uzun soluklu ve büyük sabır gerektiren bir iş.  Geçmiş yıllarda çözülemeyen cinayetleri aydınlatmaya başladığımızda, olayın faili ve tanıklar ölmüş olabiliyor. 17 yıllık bir cinayeti çözdüğümüzde katil dahi işlediği cinayeti unuttuğunu söyledi. ‘Ben bile unutmuştum, siz nerden hatırlıyorsunuz?’ diye serzenişte bulunmuştu. 2014 yılında ekibimizi kurduk. Emniyet müdürümüz her zaman arkamızda olduğunu söyledi. Gereken desteği verdi. Güvendiğimiz bir ekip oluşturduk. Şehrimizde sıcak ve nitelikli ağır suçların olmaması bizim eski dosyaları çözmeye zaman ayırmamıza neden oldu. Şimdi tozlu raflardan indirdiğimiz bu eski dosyaları teker teker çözüyoruz.” diye konuştu.

Vatandaş polise güveniyor

Çalışmalarında vatandaşlardan büyük destek gördüklerini belirten İlkay Salın, “Halkımızın çok fazla desteğini aldık. İlk cinayetimizi çözmemiz vatandaşın özgüveninin yerine gelmesine neden oldu. Basında yansıyan haberlerden sonra vatandaşın inanç ve güveni daha da pekişti, işimiz daha kolay oldu. Başarılarımızın ülke genelinde duyulması ile değişik illerden davet ve mektuplar almaya başladık. Olayları çözmemizin manevi bir tarafı da var. İnsanların hayır dualarını alıyoruz ve bu görevimizi yapmada bize güç veriyor” şeklinde konuştu.

İpuçları katile götürdü

Geçmiş yıllarda işlenen cinayetlerin izini sürerken zorlandıklarını, anacak titiz çalışmayla sonuca ulaştıklarını anlatan Salın,”Kayıp bir şahsın akıbetini araştırırken bulduğumuz kafatasını araştırdık. Kafatasındaki çürük dişten yola çıkarak kişinin kimliğine ulaştık. Bu çok zamanımızı aldı.

Çoban cinayetinde ipuçlarını araştırırken çok sayıda delil ve aşamalar üzerinde çalışıldı. Çobanın öldürüldüğü bölgedeki telefon baz istasyonundan 1 milyon 250 bin aramadan telefon konuşması incelenerek katile ulaşıldı. 1 buçuk yıl süren çalışmamız sonucunda katil zanlısını bulduk.

Kuyu cinayetinde cesedin yüzü tanınmayacak durumda iken araştırmalar ve laboratuvar çalışmaları sonucunda kimliğe ulaşıldı. Sonucunda katil zanlısı olan eşi yıllar sonra adaletin karşısına çıktı. Basına yansıyan şekliyle “Ben bile unutmuştum, siz nasıl unutmadınız” diyerek ülke genelinde konuşulan cinayet dosyaları arasına girdi” dedi.

Deneyimli ekip

Faili meçhul cinayetlerin yanı sıra kentteki asayiş olaylarını da takip ettiklerini belirten Asayiş Şube Müdürü İlkay Salın, Kayseri’nin huzurlu bir yaşam sürdüğünü söyledi. Polis ekiplerinin düzenli bir şekilde halkın güvenliğini sağlamaya çalıştığını belirten Salın, ”Ekibimizdeki arkadaşlar Kayseri’deki yapıyı, gurupların kendi arasındaki ilişkiler ve husumetlerini çok iyi biliyorlar. Çalışma sahasını çok iyi bildikleri için işimiz çok fazla zor olmuyor. Sokakla iç içe olursanız işinizi daha rahat yapıyorsunuz. Kent halkının huzurlu bir şekilde yaşamlarını devam ettirmeleri için bütün önlemleri alıyoruz” şeklinde konuştu.

Uyuşturucu suçun anası

Kentte yaşayan mülteci ve sığınmacıların suça karışama oranının çok düşük olduğunu belirten İlkay Salın, en çok suça karışan yabancıların İranlılar olduğunu söyledi.  Kayseri’ye ‘metafetamin’ isimli uyuşturucu maddeyi İranlı mültecilerin getirdiğini belirten Salın,” İranlılar en çok kendi üretimleri olan uyuşturucu maddelerin satıcılığını yapıyor. Limon tuzuna benzer kristal bir uyuşturucu madde olan metafetaminin gramı 200 liradan alıcı buluyor. Pahalı bir uyuşturucu madde olması insanları suça teşvik ediyor. Kayseri’de birçok olayın temelinde uyuşturucu madde kullanımı ve satımı var. Uyuşturucu parasını bulabilmek için hırsızlık, gasp, darp gibi suçlar işliyorlar” açıklamasını yaptı.

Uyuşturucu kullanma yaşı düştü

Uyuşturucu kullanma yaşının dünya genelinde düştüğünü vurgulayan İlkay Salın, ”Uyuşturucu kullanma yaşı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de maalesef çok düştü. Uyuşturucu tacirleri öğrencileri hedef alıyorlar. Torbacı dediğimiz satıcılara her yerde rastlamak mümkün hale geldi. Okul önlerinde Güven Timleri ve sivil memurlarımızla gerekli önlemleri alıyoruz. Sivil ve resmi ekiplerimiz sayesinde okullardaki uyuşturucu kullanımını önleyebiliyoruz. Kolay para kazanmak isteyenler uyuşturucu işine giriyor. Deneme ve merakla uyuşturucuya başlıyor. Kullanmaya başladıktan sonra normal hayat dönmesi ise imkânsız oluyor. Uyuşturucular mallarını satarken artık överek pazarlıyorlar. “Ölsün mü? Süründürsün mü?” gibi uyuşturucu madde satışı yapıyorlar. Başbakanın terör suçlarıyla aynı kefeye konulmasını istediği uyuşturucu satıcılığına 12 seneden az ceza verilmiyor. Yine de insanlar satmaktan ve kullanmaktan vazgeçmiyor” açıklamasını yaptı.

Kayseri’de huzur var

Kayseri’nin huzur şehri olduğunu belirten İlkay Salın açıklamasını şöyle sürdürdü:

”Kayseri, büyükşehir belediyeleri arasında güvenlik açısından 23. sırada yer alıyor. Nitelikli suçlarda kentte çok az sayıda suç işleniyor. Maddi hasarlı kaza, kavga, tartışma, hakaret suçları gibi küçük suçların da istatistiklere girmesi nedeniyle suç oranları yüksek gibi görünüyor. Ancak nitelikli dediğimiz suçlar azdır. Çok farklı ırkların yaşadığı bir kent olmasına rağmen huzur şehridir.”               

“Suçlunun kimliği önemli değil”

Kayseri’de suçun ve suçlunun üzerine ayırmaksızın gidildiğini belirten İlkay Salın,” Emniyet Müdürümüzün suçluların üzerine gidilmesi konusunda hassasiyetleri var.  Bizim de ailelerimiz var. Kayseri’deki ailelerin yaşamlarını kendi ailemizden ayırmıyoruz. Huzur için operasyon yapmak zorundasınız. Başka çareniz yok.  Suç işleyenin benim için kim olduğu önemli değildir. Bizim derdimiz, suçluyla suçsuzu ayırmak. Çok parası olan biri insanlara haksızlık ve eziyet edecek diye bir şart yok. Benim için suçlunun kimliği değil işlediği suç önemli. Ona göre görevimi yaparım. Bir haksızlık varsa biz onun tepesine bineriz” dedi.

Cinsel istismar olayları

Kayseri’nin ülke genelinde son günlerde cinsel istismar olaylarıyla gündeme geldiğini dile getiren İlkay Salın, ”En çok zorlandığımız konular cinsel istismar olaylarıdır. Hem şüpheli hem de mağdur açısından istismara açık, bıçak sırtı bir konu. Bu tür olayların ortaya çıkması, gerçekten suç mağduru olup bastırılan ve sindirilen kişileri harekete geçirmesi açısından faydalı oluyor. Ancak madalyonun diğer yüzünde bir insanın üzerine iftira atarak kurtulma yoluna gidebilecekler için yol göstermiş oluyoruz. İstismara açık bir durum ve adaleti zorlayan olaylardan en önemlisi” açıklamasını yaptı.

 

 

 

Yorumlar 1
sarı 11 Eylül 2016 00:13

1996 26 ağustos tarihinde germilde işlenen öğretmen sarı sarı ve inşaat işçisi alişir gültekin cinayeti kapı gibi kapkara bir leke olarak duruyor kayseride hala. dosya kapandı 20 yıl oldu.

Bakmadan Geçme