Et fiyatlarında artış beklenmiyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et fiyatlarında artış beklentileri olmadığını, fiyatların bu şartlarda mevcut seviyesini koruyacağını düşündüklerini bildirerek, "Hep söylüyoruz, besilik dana ve özellikle yem maliyetlerinde düşüş sağlanmadan üretici fiyatlarının inmesi mümkün değildir. Ağırlıklı olarak fabrika yemi kullanan besicilerimize yem desteği verilmelidir" dedi.
Bayraktar, Birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Ramazan ayı öncesindeki üretici market fiyatlarını değerlendirdi, Ramazan ayında yaşanabileceklerle ilgili uyarılarda bulundu.
Şemsi Bayraktar, 2007 yılından bu yana her Ramazan ayı öncesinde, gıda tüketiminin artmasından dolayı fiyatların spekülasyonla yükseltilmesini önlemek için yürüttükleri çalışmalara ve uyarılara bu yıl da devam ettiklerini belirtti.
Et fiyatlarında son bir yılda meydana gelen artışla ilgili sorusu üzerine Bayraktar, et fiyatlarında Ramazan'da ciddi bir artış olmayacağını, ellerindeki üretim rakamlarının kendilerini bu sonuca götürdüğünü bildirerek, "Elimizde yeterli mal var. Bu görülüyor. Zaten bu konuda Tarım Bakanlığımız da 'üreticimizin elinde yeterli mal vardır. Bu konuda bir fiyat artışı beklemiyoruz' şeklinde bir açıklama yaptı. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Yani yeterli mal var. Burada spekülasyona dikkat etmek lazım. Yani arz yeterli ama spekülatif faaliyetler fiyatları bir miktar yukarı çekebilir ama bununla alakalı da bir takım tedbirlerin alınması gerekir. Bu manada da belki Et ve Süt Kurumu'na bir görev düşecektir" dedi.
Bayraktar; "Ramazanda özellikle fiyat artışı beklediğiniz sebze ve meyve var mı?" şeklindeki soruyu ise şöyle cevapladı:
"Üretici ve tüketici arasındaki makası kapatırsak üretici bunu makul fiyattan satar. Tüketici de makul fiyattan yer zaten bizim bu meseleyi çözmemiz lazım. Önceliğimizin de bu olması lazım. Bu ette de böyle. Biz geçen yıl bir çalışma yaptık. Üreticinin bir hayvandan kazandığı para bunu satanlardan çok daha az. Bir kasap bir hayvanın satışından üretenden daha fazla para kazanıyor. Biz bunu rakamlarla açıkladık. Kimse de buna itiraz etmedi. Bizim bu meseleyi çözmemiz lazım. Üreticinin bu manada örgütlenmesi çok önemli... Yani üretici birliklerinin ve kooperatiflerinin, işlevsel ve fonksiyonel olmaması önemli... Bu olmayınca üretici market makası açılıyor. Bir planlama problemi de getiriyor. Bunun için biz önümüzdeki dönemde bununla ilgili çalışmalar olduğunu da biliyoruz. Takip de ediyoruz. Destekliyoruz. Muhakkak surette bir takım tedbirlerin alınması lazım. Üretici örgütlerinin piyasaya girmesi hem de planlama yapması lazım. Üretici mallarını alarak, soğuk hava zincirinde muhafaza ederek piyasaya sürmesi lazım. Hatta piyasayı regüle de etmesi lazım. Biz buna da karşı değiliz. Örgütlenmeyi güçlü hale getirdiğimizde bu problemleri çözeceğiz.”
Kurum Haberi