ERÜ hastaneleri 8 milyona hizmet veriyor

Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde faaliyetler tüm hızıyla sürerken, bugün itibarıyla sadece bulunduğu il ve bölgenin değil, Türkiye'nin en büyük 3.basamak referans sağlık kuruluşlarından birisi haline geldiği görülüyor.

            Yoğun çalışma temposu içindeki Gevher Nesibe Hastanesi, Mehmet Kemal Dedeman Hematoloji-Onkoloji Hastanesi, Yılmaz ve Mehmet Öztaşkın Kalp Hastanesi, Semiha Asım Kibar Organ Nakli ve Diyaliz Hastanesi, Mustafa Eraslan ve Fevzi Mercan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde yılda 8 milyon gibi ciddi bir nüfusa kaliteli sağlık hizmeti veriliyor.

            Yılda ortalama 850 bin hastaya poliklinik, 160 bin hastaya ise klinik hizmeti veren 1300 yataklı hastanelerde yatak doluluk oranının yüzde 96,3’e ulaştığı belirtilirken,  yıllık ortalama ameliyat sayısı ise 45 bin civarında.

Hemşire açığı sıkıntı oluşturuyor

         Bununla birlikte yetkililer Üniversite hastanelerinin sağlık personeli ihtiyacının da her geçen gün artığını dile getirdiler.  Kaliteli hizmet verebilme adına şu an en büyük sıkıntı ise hemşire sayısının azlığından kaynaklanıyor.

Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Başhekim Prof. Dr. Kudret Doğru da bu sıkıntıyı doğruladı. Doğru hazırladığı raporda görüşlerini şöyle dile getirdi:

‘Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü bünyesindeki hastanelerimizde 33’ü 1. basamak, 74’ü II. basamak ve 107’si III. basamak olmak üzere toplam 214 tescilli yoğun bakım yatağı bulunmaktadır. Tüm yoğun bakımlarda verilmesi öngörülen sağlık hizmetleri sunumunda tüm koşullar yerine getirilmekte;  ancak çalışan hemşire sayısında ise mevzuat hükümlerinin emrettiği sayısal düzeye ulaşılamamaktadır. Personel sayısının mesai saati dışı çalışma vardiyaları, gebelik ve çeşitli izinler ve raporlar dikkate alınarak hesaplanması durumunda bin 300 yataklı hastanelerimizin aktif çalışan bin 195 hemşire istihdam edilmesi gerekmektedir. Ancak mevcut durumda 895 hemşire istihdam edilmekte. Halen ideal hemşire sayısına ulaşmak için 300 hemşire açığı bulunmaktadır. Bu hemşirelerin döner sermaye üzerinden alınması mevcut gelir gider dengesizliği nedeniyle mümkün gözükmemektedir. Maliye Bakanlığı’nın özel bütçeden hemşire tahsisi veya boş pozisyondaki 280 hemşire kadrosunun kullanım izni üniversitemize verilmelidir’ şeklinde konuştu.

79 hemşire görevinden ayrıldı

                2015 yılının ocak ayından bu yana 4 emekli, 1 görevlendirme, 7 naklen atama, 8 mahkeme           kararı gereği naklen atama, 1 istifa, 58 Sağlık Bakanlığı’na geçiş nedeniyle istifa olmak üzere toplam  79 hemşirenin görevinden ayrıldığını belirten Başhekim Doğru, ‘Öncelikle ayrılan hemşirelerin yerlerine hemşire temin etmek ve birimlerinin diğer personel ihtiyaçlarına binaen dönemsel olarak sözleşmeli personel alım ilanına çıkılarak 4B kadrolarına hemşire ve diğer diğer personel alımı yapılmaktadır. Ancak bu personellerin tüm giderleri Döner sermaye bütçesinden karşılandığı için bütçeye ek yük getirmesinden dolayı yeterli sayıda personel alımı yapılamamaktadır. Bu nedenle de III. Basamak bir  hastane olarak yoğun bakım ünitelerinin hemşirelik hizmetleri aksadığı gibi klinik ve acil hemşirelik hizmetleri de sekteye uğramaktadır. Hastaya yansıyan tarafı ise daha vahimdir. Yatan hastaların hemşirelik bakımlarının yeterince yapılamaması, hastanede kalış süresini artırmakta, fazladan tetkik ve tedavi yapılmasına, bununla birlikte de maliyetin artmasına neden olmaktadır. 

Bakmadan Geçme

Kayseri Gündem - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0533 704 84 10
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!