Erdoğan'ın çağrısına Kayseri esnafından tam destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dövizleri altın ve Türk Lirası'na çevirin' çağrısına Kayserili esnaflardan tam destek geldi. Türk lirasının yeniden değer kazanması için bu tür girişimlerin önemli olduğu vurgusunda bulunan esnaflar 'Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Vatanını seven herkesi destek olmaya bekliyoruz' dediler.

Gerek Amerika’da yaşanan başkanlık seçimleri, gerek küresel piyasalardaki dalgalanma yüzünden gelişen ülkeler arasında para birimi en fazla değer kaybedenler arasına giren TL’yi yeniden güçlendirmek için ülke genelinde başlatılan destekler tüm hızıyla sürüyor.
Yapılan çağrılara kayıtsız kalmayan kentimiz esnafları da karınca kararınca bir takım çalışmalar içerisine girdi. “Üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diyen esnaflar vatandaşlara da “Yastık altı dövizlerinizi TL”ye geçirin” çağrısında bulundular.

Özcan Dağdelen (Erzurum Giyim):
Vatanını seven herkes bir şeyler yapmalı
Kapalı Çarşı esnaflarından Özcan Dağdelen döviz kurlarında yaşanan artışın dış güçlerin bir oyunu olduğunu belirterek, “Buna karşı başlatılan kampanyayı sonuna kadar destekliyoruz. Herkesin destek vermesi lazım. Sonuçta bu mesele bizim geleceğimiz. Türkiye üzerine oynanan ekonomik oyuna misilleme yapmamız lazım. Dövizi olan herkes TL’ye geçmeli. Yastık altındakilerin piyasaya sürülmesi lazım. Hükümetimizin AB’ye rest çekmesiyle döviz çıktı. Bu dış güçlerin baskısından kaynaklanıyor. Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarımızın paralarını çekerek Türkiye’de değerlendirmeleri lazım diye düşünüyorum. Sonuçta 3 milyona yakın Türk vatandaşı yaşıyor. Vatanını seven herkes bir şeyler yapmalı.”  şeklinde konuştu.

Fatih Metin (Metin Kundura):
Geleceğimize sahip çıkmalıyız
Kapalı Çarşı esnaflarından kunduracı Fatih Metin ise ülkenin geleceği için kampanyaya herkesin destek vermesi gerektiğini dile getirerek; “İstikrar için dövizden TL’ye geçilmeli. Ekonomi rahat olacak, devlet rahat olacak ki vatandaş rahat olsun. Feraha çıkmak için yastık altında ne kadar döviz varsa TL’ye çevrilmeli. Bu mesele milli mesele haline geldi” dedi.

Mahmut Keklikoğlu (Fulya Gümüşevi):
Ekonomi çökerse herkes çöker
Esnaflardan Mahmut Keklioğlu da ülkesini seven herkesin bir şeyler yapması gerektiğini belirterek; “Bırakın dövizi TL’ye geçin. Bu bir vatandaşlık görevi. Ekonomi çökerse herkes çöker. Allah göstermesin böyle bir şey olursa ondan sonra milyon dolarlarınız olsa ne yazar. Bu bakımdan gelin para birimimize, ülkemize sahip çıkalım. Ben kendim bugün elimde ne kadar döviz varsa hepsini bozdurdum. Çorbada bizim de tuzumuz olsun istiyorsanız, siz de destek verin” şeklinde konuştu.

Recep Uzunoğlu (Uzunoğlu Sarraf):
Dövizdeki hareketin temeli psikoloji
Kuyumcu esnaflarından Recep Uzunoğlu piyasanın son dönemlerdeki gergin hareketlerini kurdan çok insanlar üzerindeki psikolojiye bağladığını belirterek; “ Baktığımız zaman halen gayrimenkul ve otomobillerde ciddi bir satış var. Ama bizim gibi çarşı esnafına baktığımız zaman geçen yıla göre  yüzde 50 oranında bir ciro kaybı var. Bunun temel sebebinin insanların psikolojisiyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Ortada gerçekten bir nakit sıkıntısı var. Ama ben buna kriz diyemem. Cebinde parası olan harcamaya çekiniyor. Son dönemlerde dövize karşı bir takım çalışmalar başladı. Doğru bir karar. Belki istatistik olarak faydası olmayabilir. Ancak psikolojik olarak en azından rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Dövizdeki dalgalanmanın Amerika Başkanı Donald Trump’ın 2017 Ocak ayında göreve başlamasından sonra geri çekileceğini düşünüyorum.“ dedi.

İnanmak başarmanın yarısı
Dövize yönelik başlatılan kampanyanın yerinde bir karar olduğuna işaret eden Uzunoğlu şunları söyledi:
“Kendi milli paramızın ticaretlerimizde kullanılması lazım. Bundan çok daha önce yapılması lazımdı. Bugün Türkiye’nin dünyada geldiği nokta belli. Devletin bilhassa yurtdışı ile yapacağı anlaşmalar sonucu TL kullanılması tabi ki hepimizin isteği. Kesinlikle çağrılara destek vermeliyiz. Esnaflar olarak biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Vatandaşımız da TL’nin güçleneceğine inanarak duyarlı olursa hep birlikte bugünleri daha rahat atlatmış olacağız. İnanmak başarmanın yarısıdır.”

Ahmet Sarıçiçek (Sarıçiçek Pastırma):
Yabancı para birimlerini gündemden çıkarmalıyız
Sarıçiçek Pastırmanın sahibi Ahmet Sarıçiçek de TL’nin değer kazanması için yabancı para birimlerinin gündemden çıkarılması gerektiğine vurgu yaparak,Cumhurbaşkanımızın başlattığı kampanyayı desteliyoruz. Türkiye’nin kendi mili para birimini güçlendirmesi , mümkün olduğu kadar yabancı paraların gündemimizden çıkarılması lazım. Ekonomimizin düzelmesi için kendi para birimimizi uluslararası her alanda kullandırmamız gerekiyor. Dükkan sahiplerinin de TL üzerinden kiralama yapmaları şart. Yani ülke olarak Dolar, Euro ya da başka para birimlerini gündemimizden çıkararak tüm alış-verişlerimizi TL üzerinden yürütmemiz gerekiyor. Enflasyonun da düşmesi lazım. Yüzde 100’lerden yüzde 10’lara düştük. Bunu sıfırlayabiliriz.” dedi.
 

Bakmadan Geçme