Erciyes ve Hasan Dağı'nın Tüfleri Ekonomiye Kazandırılıyor
Erciyes ve Hasan Dağı'nın milyonlarca yıl önce püskürttüğü lavlardan oluşan volkanik tüf kayalar, bölgedeki taş işletmecileri tarafından ekonomiye kazandırılıyor.
Erciyes ve Hasan Dağı'nın milyonlarca yıl önce püskürttüğü lavlardan oluşan volkanik tüf kayalar, bölgedeki taş işletmecileri tarafından ekonomiye kazandırılıyor.
Taş ocaklarından büyük kütleler halinde çıkarılan tüf kayalar, işletmelerde siparişe göre kesilip, inşaat ve dekorasyon malzemesi olarak kullanıma hazır hale getiriliyor. Yumuşak yapısından kaynaklanan hafifliği ve kullanıma başladıktan sonra artan dayanıklılığı ile inşaat sektöründe tercih edilen tüf kaya, yöre insanının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından tüf kaya işletmelerinin ekonomi ve istihdama sağladığı katkının artırılması amacıyla yatırımcılara yüzde 65'e varan hibe desteği sağlanıyor.
Nevşehir'in Ürgüp ilçesindeki tüf kayadan elde edilen taşların üretimini yapan özel bir firmanın sahibi Yılmaz Akpınar, yaptığı açıklamada, TKDK'dan aldığı destekle işletmeyi hayata geçirdiğini söyledi.
Akpınar, Türkiye'nin dört bir köşesinden sipariş aldıklarını, yıl içinde ihracata başlamayı planladıklarını aktararak, "Erciyes ve Hasan Dağı'nın volkanik tüflerini siparişe göre kesip, pazarlıyoruz. Geçen yıl 6 ayda 1 milyon lira ciro elde ettik, bu yıl ise hedefimiz 3 milyon lira. Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz. İran pazarında taşa ihtiyaç olduğunu gördük, bu yıl içinde İran'a ihraç etmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.
Dayanıklılığı ve yumuşak yapısı sayesinde kolay işlenilebilir olmasının, tüflü kayaları, sektörün başlıca tercihi haline getirdiğini belirten Akpınar, tüf taşın doğal izolasyon özelliği bulunduğunu, doğadan yumuşak halde çıkmasına rağmen kullanıma başlandığında sertleşerek dayanıklılığının arttığını kaydetti.
- Hem ekonomiye hem istihdama katkı sunuyor
Bölgede aynı sektörde faaliyet gösteren Fazlı Çalışkan ise Kapadokya bölgesinde volkanik tüf tabakasının geniş arazilere yayılmış olması ve gelecek vadetmesi dolayısıyla yatırıma yöneldiklerini belirtti.
Daha önce uzun yıllar turizm sektöründe faaliyet yürüttüğünü anlatan Çalışkan, "Bölgemizde volkanik tüf taş çok miktarda var. Biz bu taşları ekonomiye kazandırmak için yatırım yapmaya karar verdik. Şu anda 20 çalışanımız var ama dönemsel olarak artış oluyor." dedi.
Taş ocaklarından büyük kütleler halinde gelen kayaların çeşitli işlemlerden geçirilerek kesildiğini, ürünlerinin inşaat sektöründe ve dekoratif alanda kullanıldığını dile getiren Çalışkan, "Buraya taş ocağından kayalar büyük kütle olarak geliyor. Ölçülere göre kesildikten sonra kullanıma uygun hale getirilmek için çeşitli kesimlerden geçiyor. Erciyes Dağı'nın volkanik tüflerinden uzun yıllar sonra bu taş tabaka oluştu, bölgede çok miktarda olması bizi bu işe teşvik etti. Yanardağ tüfleri ekonomiye dönüşüyor ve hayatın içine giriyor." ifadelerini kullandı.
TKDK Nevşehir İl Koordinatörü Murat Asiltürk ise bölgede bu tip işletmelerin sayısının artırılmasını hedeflediklerini, hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi için gayret gösterdiklerini vurguladı.
Nüfusu 20 binden az olan yerleşim alanı için destekleme başvurularını kabul ettiklerini belirten Asiltürk, "İstihdamın yanı sıra yöresel bir ürünün ulusal ve uluslararası pazara çıkma konusu bizi heyecanlandırdı. İlin ekonomisine doğrudan ve dolaylı etkileri oluyor. Biz tecrübelerimizi paylaşıyor ve bu tür yatırımları destekliyoruz." şeklinde konuştu. (HABERLER.COM)