'Ekonomiye Kadın Gücü'
Turkcell'in TİSVA işbirliğiyle hayata geçirdiği Ekonomiye Kadın Gücü projesi kapsamında bugüne kadar 10 ilde 11 ayrı programla düzenlenen eğitimlerin son durağı İstanbul oldu. Turkcell Tepebaşı Plaza Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve iş hayatında kolaylık sağlayacak bilgilerin verildiği kapanış eğitimine İstanbul'dan 50 girişimci kadın katıldı.
Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell, dar gelirli girişimci kadınların iş gücüne katılımına katkı sağlamak amacıyla Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle hayata geçirdiği “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi kapsamında iletişim ve teknoloji gücüyle desteklediği eğitim programlarının sonuncusunu İstanbul’da gerçekleştirdi.
Turkcell Tepebaşı Plaza Konferans Salonu’nda 14 Ocak’ta gerçekleştirilen programda, Özyeğin Üniversitesi eğitmenlerinin teknoloji, satış ve girişimcilik konularında eğitimler verdi. Program kapsamında Turkcell Satış Kanalları Müdürü Serkan Koç’un yanı sıra Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Didem Altop ve N11.com Satış Planlama Müdürü Özgür Yerli de sektördeki deneyimlerini paylaşmak üzere konuk olarak yer aldı. Programa katılan 50 girişimci kadına eğitimler sonrası katılım belgeleri verildi.
Toplam 500 kadın girişimci eğitim gördü
Bugüne kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Samsun, Sinop, Denizli, Şanlıurfa, Tokat ve Aydın olmak üzere 10 ilde 11 ayrı programla toplam 500 girişimci kadına Özyeğin Üniversitesi eğitmenlerinin katkılarıyla eğitimler düzenlendi. Daha etkin ve başarılı bir iş hayatı için temel bilgiler içeren, girişimci kadınların kişisel gelişimlerine ve iş dünyasındaki vizyonlarına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen yüz yüze eğitimlerin yanı sıra Turkcell’in Mobil Eğitim altyapısıyla ek katkılar da sağlandı.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Turkcell olarak kadınlarımızın gücünü ortaya çıkaracak her projeye büyük bir heyecanla yaklaşıyoruz. Bu heyecanla dünyada ilk defa bir mobil operatör ile mikrofinans kuruluşunu bir araya getiren Ekonomiye Kadın Gücü projesini başlattık ve cepten kalkınma seferberliğine imza attık. Kadın girişimcilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak için eğitimcilerimizin verdiği bir programla projemizi daha da geliştirdik. Bu kapsamda Anadolu’yu adım adım gezerek birbirinden yetenekli girişimci kadınlarımıza ekonomik ve teknolojik destek sunmanın yanı sıra, hedeflerine ulaşabilmeleri için en doğru kanalı bulup bu kanalları doğru şekilde yönetmeleri adına onlara destek olduk. Kendi ayakları üzerinde duran ve işlerini büyüten kadınlarımızın kişisel gelişimlerine, iş dünyasındaki vizyonlarına katkı sağlamaktan dolayı son derece mutluyuz. Önümüzdeki dönemde Ekonomiye Kadın Gücü projemizle girişimci kadınlarımıza katkı sağlayacak işlere imza atmaya devam edeceğiz.”
TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ise, “Turkcell ile hayata geçirdiğimiz Ekonomiye Kadın Gücü projesinde bir yılda oldukça ciddi bir mesafe kat ettik. 55 bin kadın girişimciyle çıktığımız yolda 68 bin kadınımıza ulaştık. Turkcell’in teknoloji ve iletişim gücüyle Türkiye’nin pek çok ilinde düzenlediği eğitim programları dar gelirli kadınlarımızın iş kurmaları, hatta işlerini büyütmeleri hedefine büyük katkı sağladı. Bugün 11’inci kez gerçekleştirilen bu eğitim programı sayesinde pek çok girişimcimiz iş hayatıyla ilgili vizyon kazandı, yeni beceriler edindi ve kendine doğru hedefler belirledi. Turkcell ile birlikte önümüzdeki dönemde girişimci kadınlarımıza artı değer kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.
Ekonomiye Kadın Gücü hakkında
Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile dünyada ilk defa bir mobil operatör, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak ‘sosyal borçlanma’ modelini hayata geçirmiş oldu. Turkcell’in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli sayesinde dileyen herkes dar gelirli kadınlara 1 yıl vadeli borç verebiliyor ya da bağış yapabiliyor. 2012 Eylül ayında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğinde başlayan proje kapsamında ilk etapta 55 bin kadın girişimci Turkcell’in teknoloji ve iletişim gücüyle buluştu. Bu sayı 1 yıl içinde 68 bine ulaştı. Ekonomiye Kadın Gücü seferberliğinin hedefi 4 yılda 100 bin kadını ekonomiye kazandırmak. Turkcell projeye 400 bin TL katkı vererek başladı. Sosyal borçlanma modeli aracılığıyla sağlanan destek yaklaşık 1 milyon TL’ye ulaştı.
Turkcell kısa süre önce projeden yararlanan kadınların el emeği ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanındaki alıcılarla buluşturan internet sitesi Turkcell El Emeği Pazar Yeri’ni kullanıma sundu. Dar gelirli, girişimci kadınlara yeni bir pazarlama kanalı olarak hizmet etmesi hedeflenen Turkcell El Emeği Pazar Yeri’nde alıcı ile satıcı aracısız buluşuyor.
Projeye destek vermek isteyen herkes operatörü ne olursa olsun, FON yazıp 5886’ya SMS göndererek proje havuzuna 5 TL bağış yapabiliyor. Ayrıca melek yatırımcılar www.ekonomiyekadingucu.com sitesi üzerinden de girişimci kadınlarımıza destek verebiliyor.
Turkcell, Mart 2013’te Ekonomiye Kadın Gücü projesi de dahil “kadın odaklı” öncü projeleri ile Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyaya örnek gösterilmişti. Ekonomiye Kadın Gücü projesi son olarak halkla ilişkiler alanında en prestijli organizasyonlardan biri olarak kabul edilen IPRA Altın Küre Ödülleri’nde iki ödüle layık görüldü. Proje öncelikle “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” kategorisinde birinci oldu. Ardından ödül alan diğer 29 kategori içinde de IPRA Büyük Ödülü’ne layık görüldü.
İstanbullu kadın girişimci örneği:
Dudunaz Satıroğlu: “Daha fazla gelir elde edebileceğim bir dükkan açmak istiyorum”
“1992 yılında Hatay’da doğdum. 1 yaşındayken ailem İstanbul’a taşındı, burada büyüdüm. Liseye başladıktan sonra çeşitli sebeplerle eğitim hayatına devam edemedim. Okulu bırakarak 15 yaşında bir kuaför dükkanında çalışmaya başladım. 19 yaşında da evlendim ve henüz 11 aylık bir oğlum var. Dört yıl önce kendi kuaför dükkanımı açtım. Mikrokrediyle tanıştıktan sonra ilk olarak 1000 TL kredi çektim. Bu krediyle dükkanıma yeni ışıklandırmalar ve duvar kağıtları yaptırarak iç dekorasyonu yeniledim. İkinci krediyle reklam amaçlı broşür ve kartvizit bastırmayı düşünüyorum. İleride bu projeden yararlanmaya devam ederek daha fazla gelir elde edebileceğim bir lokasyonda dükkan açmak istiyorum. Bunun için ihtiyaç duyduğu kredi miktarı ise 5000 TL. Ekonomiye Kadın Gücü projesine destek veren herkese şimdiden çok teşekkür ederim.”