Eğitim, eğitime muhtaç

Elektrik sıkıntısından, bitmeyen tadilatlara, hizmetlisi olmayan okullardan, yasak olmasına rağmen 'alınmak zorunda kalınan' aidatlara kadar pek çok sorun gündemdeki yerini almaya başladı.

Bünyamin Gültekin'in haberi...

İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz okul müdürleriyle bir araya gelerek, Kayseri olarak yeni eğitim- öğretim yılına hazır oldukları mesajını verdi. Ancak manzara Yılmaz’ın anlattığından çok farklı… Okullar pazartesi günü açılacak ama okulların %80’ninin hizmetli sıkıntısı yaşadığı belirtiliyor. Mevcut okullarda bulunan hizmetlilerin ise okul yönetimlerini bezdirdiği kaydediliyor. Okullarda hizmetli kadrolarına genel itibariyle yetiştirme yurdunda yetişen kişilerin yerleştirildiği ve bu kişilerin yetiştirme yurdunda kaldıkları süre içerisinde hiçbir iş ile meşgul olmadıklarından dolayı belli bir yaştan sonra bu kişilere iş yaptırmanın da neredeyse imkansız olduğu söyleniyor. Hem velilerin hem de okul yöneticilerinin aynı sıkıntıları dillendirmesi yeni eğitim-öğretim yılının nasıl geçeceği ile ilgili akıllarda soru işaretleri bırakıyor.

 Ayrıca okullara ödeneklerin yeni yapıldığı bu nedenle tadilat işlerinin de okulların açılma tarihine denk geleceği gözüküyor. Vatandaşlar bu durumun ayrı bir vahameti ortaya koyduğunu ifade ederek; sorumlulara şu soruyu soruyor; “3 aylık yaz tatilinde neden ödenekler sağlanıp tadilatlar yapılmadı? Çocuklarımızı eğitim yuvasına mı, yoksa şantiyeye mi göndereceğiz?”

“Aidat yasak ama toplamaya mecburuz”

            Okul yöneticileri mevcut durumun farkında olduklarını hizmetli alımında da kendilerine ödenek çıkarılmadığını bu nedenle yasak olmasına rağmen ailelerden aidat parası toplamaya devam ettiklerini belirtiyorlar. Eğer para toplayamazlarsa okulun öğrencileri için birer mikrop yuvası haline dönüşerek bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkaracağını aktarıyorlar.

Okulun elektriğini kıstılar

Kayseri’de Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi’nin Pazarören Beldesi’nde bulunan Mimar Sinan Anadolu Öğretmen Lisesi de aynı sıkıntılar ile baş ederken bir de elektrik sıkıntısı yaşıyor. Velilerden gelen şikayete göre okul çevresinde bazı aydınlatmaların kapatılarak okulun etrafının karanlığa gömüldüğü iddia ediliyor. Vatandaşlar durumdan muzdarip olduklarını belirterek bize şikâyetlerini iletti. Vatandaşlardan emekli kütüphane memuru 80 yaşındaki Mithat Atahan okulun eskiden Pazazören Köy Enstitüsü olarak hizmet verdiğini açıklayarak, yıllardır eğitime hizmet eden böyle bir okulun bunu hakketmediğini söylüyor. Köylerine 40 yıl önce elektriğin geldiğini belirterek; “Bizim köyümüze 40 yıl önce elektrik gelmişti ve ben o 40 yıl önce elektrikle tanıştım. Aradan 40 yıl geçti ve bize bu elektriği fazla gördüler. Köyümüzde bazı yerlerin elektriğini kesmekle kalmayarak, bir de beldemizde bulunan okulun etrafındaki elektriği de kestiler.” Okula giden öğrencilerin okul yolunda düştüğü karanlık ortamdan duyduğu sitemi devam ettiren Atahan; “Böyle olmamalıydı. Bu okul yıllardır eğitime hizmet vermiş bir okul bunu hak etmiyor.” dedi.

Mimar Sinan Öğretmen Lisesi yöneticileri ise elektrik kesintisinin nedenini ise şöyle açıklıyor; “Elektrik idaresi özelleştirildikten sonra, şirket okulumuzun bulunduğu mevkiinin bir kısmının cadde üzerine gelmesinden dolayı buraya elektrik veremeyeceklerini söylediler.”

Bakmadan Geçme