• Haberler
  • Gündem
  • Efsanevi Gül Cemal binasının hikayesi dinleyenleri duygulandırıyor

Efsanevi Gül Cemal binasının hikayesi dinleyenleri duygulandırıyor

Şu anda Pazarören Anadolu Lisesi olan, daha önce Köy Enstitüsü olarak hizmet veren okuldaki Gül Cemal binasının hikayesi dinleyenleri duygulandırıyor.

1939 yılında Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Pazarören kasabasında kurulan Köy Enstitüsü’nde bulunan tarihi binalar, adlarının veriliş hikayeleriyle de dikkat çekiyor. İlk kurulduğu gün Köy Enstitüsü daha sonra Pazarören Öğretmen Lisesi ve şu anda Pazarören Anadolu Lisesi olarak hizmet veren okuldaki Gül Cemal binası duygulandıran hikayesiyle dinleyenleri hayretler içinde bırakıyor.

Pınarbaşı Anadolu Lisesi Müdürü Hayrettin Acet, İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci ve İl Milli Eğitim Şube Müdürlerinin okulun kampus alanındaki incelemelerinde, Gül Cemal binasının hikayesini anlattı.
Hayrettin Acet, “Ailesi tarafından küçük yaşta gönderilen Cemal, o zamanın şartlarında verilen eğitimler çerçevesinde hem yapılan okul binasının inşaatında çalışıyor hem de eğitimini görüyor. O zamanlarda Enstitü’de okuyanlar inşaat, marangozluk, veterinerlik, sağlık gibi alanlarda yetişerek gittikleri köyde 20 yıl boyunca vatandaşlara hizmet ediyordu.

Cemal, kampus alanında yapılan binada çalışırken dengesini kaybediyor ve binanın temeline düşüyor. Yardımına koşan arkadaşları bakıyorlar ki Cemal hayatını kaybetmiş ama cenazesi gülüyor. Herkes buna çok şaşırıyor. O dönemin şartlarında öğrencilerin cenazesinin memleketlerine gönderilmesi çok zor olduğu için Cemal’in cenazesi okul mezarlığına defnediliyor ve çalıştığı okul binasının ismi ‘Gül Cemal’ olarak veriliyor” dedi.


Okul Müdürü Acet, Köy Enstitüsü zamanında yaşanan hastalık veya çeşitli sebeplerden dolayı yaklaşık 300 öğrencinin hayatını kaybettiğini, bu öğrencilerin okul mezarlığına defnedildiğini söyledi.
 

Yorumlar 4
Nazım Özyürek 20 Ağustos 2020 14:58

Sonuçta, okul binasının yapımı sırasında hayatını kaybeden genç bir öğrenci var.Murdına erememiş bir öğretmen neferi.ismi o binaya"Gülcemal"olarak verilmiş.Allah rahmet eylesin.

Efsane biri 03 Haziran 2020 15:58

Bilgiler yanlış. Gülcemal adı sultan vahdettinin eşinin ve yaptırdığı geminin adıdır. Oradan esinlenmiş tır. Ölen öğrenci sayısı belli değildir. Birkaç tanesi dışında memleketlerine yollanmıştır. Selamlar.

Ayşe Tosun 03 Haziran 2020 14:22

Bu kurumlar Turkiyenin kurtuluş muucalesi kurumlarıydı. Kapatanlar cezasını çok agir ödedi. Ayrica bizlerede odetti.

Ergül uzan 03 Haziran 2020 10:49

Hayır öyle değil Ben o okulda okudum Gülcemal o çocuğun adı.Anadolu da Gülcemal isminde çok isim var.Gülcemal anlamı gül yüzlü güzel anlamına gelir.Okul inşaatında çalışırken yükseğe koydukları bir taş düşer Gülcemal altında kalır.O binaya Gülcemal adı konulur.Yani temelde değil bina bitimine yakın olan bir kaza Biz arşivlemeyi ve belge tutmayı öğrenemeyen bir toplumuz.Ne yazık ki kayıtlı bir belge yok

Bakmadan Geçme