• Haberler
  • Dünyada pancara en yüksek fiyatı Kayseri Şeker verdi

Dünyada pancara en yüksek fiyatı Kayseri Şeker verdi

Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin-Erdal Ceylan

“PARLAK YILIMIZ”

Gazetemiz için 2015 yılını değerlendiren Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay “ülkemiz için kayıp bir yıl ancak Kayseri Şeker açısından parlak bir yıl oldu” dedi. Akay, pancara verdikleri ton başına 200 liralık fiyat için de iddialı konuştu: “Dünyada pancara verilen en yüksek fiyat!”

“TÜRKİYE GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDA”

Yeni hükümetten beklentilerini de dile getiren Akay “2016 yılından milletimizin çoğunluğu gibi biz de umutluyuz. Yeni hükümetin planlı ve disiplinli çalışarak 2015’in kayıplarını telafi edebileceğini düşünüyorum. Ama hükümetin başarılı olabilmesi için vatandaşlarımızın ve kurumlarımızın desteği şart. Türkiye güçlü olmak zorunda!” dedi.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, arkadaşlarımızın yaptığı söyleşide 2015 yılını değerlendirerek 2016 beklentilerini dile getirdi. Hüseyin Akay “ülkemiz için kayıp bir yıl ancak Şeker açısından parlak bir yıl oldu” dedi. Akay, pancara verdikleri ton başına 200 liralık fiyat için de iddialı konuştu: “Dünyada pancara verilen en yüksek fiyat!”

Yeni hükümetten beklentilerini de dile getiren Akay “2016 yılından milletimizin çoğunluğu gibi biz de umutluyuz. Yeni hükümetin planlı ve disiplinli çalışarak 2015’in kayıplarını telafi edebileceğini düşünüyorum. Ama hükümetin başarılı olabilmesi için vatandaşlarımızın ve kurumlarımızın desteği şart. Türkiye güçlü olmak zorunda!” dedi.

2015 YATIRIM YILIMIZ OLDU

2015 yılı Şeker açısından nasıl geçti?

Bizim için bir dönüm noktası oldu. Borçlar sıfıra yaklaştı. Yatırım yılımızdı. Çok önemli bir hizmet olan lisanslı depoculuğu başlattık. Şarkışla, Develi ve Boğazlıyan depolarını yakında tamamlayacağız. Şarkışla’da Bölge Müdürlüğü ve Tarım Market açtık. Yaklaşık 10 bin çiftçimize harcadığımız kaynak 300 milyon lirayı buldu.

2016 yılı için hedefleriniz neler?

Biz her yıl bir öncekinden daha ileri gitmeyi hedefliyoruz. Bu konuda Peygamberimizin (SAV) ‘iki günü birbirine eşit olan ziyandadır’ hadis-i şerifini şiar edindik. İnşallah yatırımlarımız önümüzdeki yıl da artarak devam edecek. İlkbaharla birlikte yeni projelerin temelini atacak, ilave yatırımlar yapacağız. 2016 yılı Şeker camiası açısından 2015’den daha parlak olacak!

Pancara devletten 10 lira fazla fiyat verdiniz. Çiftçiler bu durumu nasıl karşıladılar?

Çiftçimiz bizimle çalışmaktan çok mutlu. Çünkü alın terinin karşılığını hakkı ile ödüyoruz.  Pancar çiftçisi Kayseri Şeker'in gübre, mazot desteği, çapa sulama ve söküm avansları sayesinde pancarı fabrikaya gönderinceye kadar cebinden bir kuruş harcamadan hasat elde ediyor. O yüzden bize “çiftçi dostu Şeker” diyorlar. Devlet ton başına190 lira vermişti. Biz 10 lira fazlasıyla 200 liraya çıktık. İddia ediyorum; bu ücret, bırakın ülkemizi, bölgemizi, Dünya’da pancara verilen en yüksek fiyattır. 61. dönem kampanya açılışımızda söz vermiştik. Sözümüzde durduk. Çiftçimiz için hayırlı, bereketli olsun.

ÜLKEMİZ İÇİN 2015 KAYIP YIL

Yeni hükümetten beklentileriniz nelerdir?

Malum, iki seçim arasındaki 5 aylık dönemin de olumsuz etkisiyle 2015 kayıp bir yıl oldu. Yeniden tek başına bir iktidarın gelmesi ve hükümeti hızlı bir şekilde kurmaları çok iyi oldu. 2016 yılından milletimizin çoğunluğu gibi biz de umutluyuz. Yeni hükümetin planlı ve disiplinli çalışarak 2015’in kayıplarını telafi edebileceğini düşünüyorum. Ama hükümetin başarılı olabilmesi için vatandaşlarımızın ve kurumlarımızın desteği şart. Türkiye güçlü olmak zorunda. Çünkü sadece milletimiz değil gönül coğrafyamızdaki tüm mazlumların gözü üzerimizde.

1000 GENCE BURS VERİYORUZ

Yürüttüğünüz sosyal sorumluluk projeleri var mı?

Kısmetse bir ay sonra görevde 5. yılımı tamamlayacağım. Bu süre zarfında borçları ödemekten, kurumu ayağa kaldırmaktan başımızı kaldıramadık. Ama hamdolsun, Kayseri Şeker Eğitim ve Sağlık Vakfımız ( KAYŞEV) aracılığıyla 1000 gencimize burs veriyoruz. 300 kişiyle başlatıp bir sonraki yıl 550’ye çıkartmıştık. Bu bursumuzdan başta çiftçi ve çalışanlarımızın çocukları olmak üzere şehit ailelerinin ve ihtiyaç sahibi ailelerimizin çocukları faydalanıyor.

Ayrıca futbol, güreş, satranç ve masa tenisi dallarında amatör spor faaliyetleri yürütüyor ve yaz spor kurslarında yüzlerce çocuk ve gencimize ücretsiz eğitim veriyoruz. Biz bu kursları Kayseri Şeker olarak herhangi bir ücrete tabi tutmadan sosyal sorumluluğumuz içerisinde yapıyoruz. Bütün masrafları Kayseri Şeker ve Kayseri Şekerspor tarafından karşılanıyor. Yaz okullarımız sadece Kayseri’de değil Boğazlıyan’da da açılıyor. Böylece yeni yetişen nesillerimize milli kültürümüzü, dinimizi, ahlaki özelliklerimizi kazandırmak arzusunun yanında aynı zamanda sağlıklı vücut gelişimine de katkı sağladığımızı düşünüyoruz.

Bu burslar, kurslar ve diğer hizmetlerimiz büyük Kayseri Şeker camiasını birbirine daha da kenetliyor.

Toplam kaç şehirde hizmet verip yatırım yapıyorsunuz?

Toplam 4 şehirde hizmetimiz var. Kayseri haricinde Yozgat’ın 4, Sivas’ın 3, Nevşehir’in de 1 ilçesi üretim alanımız dahilinde yer alıyor. Bu arada bütün bu üretim alanımızda pancar toplama kampanyamızın yüzde 70’ini tamamladık. Kısmetse 25 Aralığa kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Bütün çiftçilerimiz ve aileleri için hayırlı olsun.

Teşekkür ederiz.

Bakmadan Geçme