Dünya Çin zulmüne ortak oluyor

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Dünya'nın Çin'in Doğu Türkistan'a yaptığı zulme sessiz kalarak ortak olduğunu söyledi.

“Oruç tutmayı yasakladılar”

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Doğu Türkistan’daki son durumu gazetemize değerlendirdi. Tümtürk, Doğu Türkistan'da ramazanda Müslüman Uygur Türklerinin oruç tutmasına izin verilmediğini, halkın da buna tepki gösterdiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl da orucun yasaklandığını kaydeden Tümtürk: “Yarkent ilçesine bağlı köylerden yasağa tepki gösterilmesi sonucu halk sokağa dökülmüş ve katliam gerçekleşmiş, 3 bin Doğu Türkistanlı kardeşimiz Ramazan Bayramı'nın birinci günü şehit edilmişti. Çin'in geçen yıl yaşanan bu olaylardan ders çıkaracağını ve bu sene yasak konmayacağını ümit ediyorduk. Ancak ramazana bir gün kala Çin Komünist Partisi'nin, yayınladığı genelgeyle orucu yasakladı” dedi.

“Çin provoke ediyor”

Tümtürk, bu oruç yasağının öğrenci, öğretmen, işçi, memur gibi resmi sıfatı bulunan herkese uygulandığını söyledi. Bu oruç yasağından sonra lokantalarda, restoranlarda 6 çeşit içki bulundurulmanın mecburi hale getirildiğini belirten Tümtürk: “Bunu uygulamayanlar suç işlemiş muamelesi görüyor. Müslüman Uygur Türklerinin yaşadığı bölgelerde de birkaç gün önce gündüz içki festivali düzenlenerek İslam ve Müslümanların oruç ibadetiyle dalga geçilip halk provoke edildi” ifadelerini kullnıldı.

“Çin 100 kardeşimizi katletti”

Çin’in bu provokasyonun ardından Kaşgar'da bir karakola Uygurlar’ın protesto gösterisi yaptığını söyleyen Tümtürk: “Asker ve polislerin olaya müdahale etmesi sonucu çıkan olaylarda 100'ün üzerinde Doğu Türkistanlı kardeşimizin hayatını kaybettiğini öğrendik. Çin, Doğu Türkistan'daki Müslümanların inancına, kültürüne, geleneklerine karşı tacizde bulunup halkı kışkırtarak sokağa teşvik ediyor. Sokağa çekilen halkı da katliamdan geçirilerek çok ağır bedeller ödetiyor" şeklinde konuştu.

Dünya sessiz kalıyor

Doğu Türkistan'da yaşananlara Başta İslam ülkeleri ile Türki Cumhuriyetler olmak üzere Batı'nın ve Dünya’nın sessizliğine sitem eden Tümtürk: "Dünya’nın bu sessizliği Çin’i cesaretlendiriyor. Çin bu cesaretle başörtüsü, takke, tesbih gibi İslami sembolleri terör unsuru kapsamına alarak Doğu Türkistan'da cadı avı yapıyor. Çin komünist yönetimi, İslam'a, Müslümanlara karşı adı konmamış bir savaş ilan etti. Maalesef dünya hala duyarsız. Birleşmiş Milletlerden sonra hükümetler nezdinde en üst temsil eden sivil örgüt İslam İşbirliği Örgütünün, Doğu Türkistan'da ramazanda orucun yasaklanması, namazın yasaklanması, Kur'an eğitimi alan çocuklara hapis cezası verilmesi, halkın katledilmesi gibi konulara karşı suskunluğuna anlam veremiyoruz."
Haber: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme