Düğündeki takılarla yapılan 7 asırlık cami
Kayseri'nin Develi ilçesinde Selçuklu beylerinden Göçarslan oğlu Nasrullah'ın eşi Sivasi Siti Hatun tarafından düğün takılarıyla yaptırılan cami, 7 asırdır ayakta duruyor.
Yukarı Develi olarak adlandırılan bölgede bulunan ve Selçuklu döneminden kalma nadir camilerden olduğu bilinen Sivasi Hatun Camisi'nde 735 yıldır ibadet ediliyor.
Caminin imamı Oktay İşçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivasi Siti Hatun tarafından 1281 yılında inşa ettirilen tarihi caminin orijinal Selçuklu kemerli şekilde, mukarnaslarla 16 direk üzerine kurulduğunu söyledi.
Caminin akustiği ve havalandırmasının çok dikkati çektiğini belirten İşçi, "Camimizin mihrabında parlak mermerler var. Bunlar daha sonra restorasyonda konmuş. Bu mermerlerin orijinalinde çok değerli ince elmastan olduğu rivayet edilen taşlar varmış. Bunun amacı imamın sesinin dengeli şekilde her yere ulaşmasını sağlamaktır. Camimizde soba yakılmıyor, buna rağmen kışın 15-20 derece sıcaklığı oluyor. Doğal yapısı itibarıyla yazın da serin oluyor. Camimiz ender Selçuklu eserlerinden biri ancak mimarı bilinmiyor. Yapılış ayrıntısı ve işleme bakımından Türkiye'de bunun gibi 2 caminin daha olduğu biliniyor." diye konuştu.
İşçi, Anadolu'daki Moğol istilasının ardından Develi'de 400 bin Selçuklu'nun yaşadığını, o dönem burasının ilim merkezi haline geldiğini anlattı.
Caminin Sivasi Hatun'un düğününden elde edilen gelirle inşa edildiğini dile getiren İşçi, şöyle konuştu:
"Sivasi Hatun, buradaki Selçuklu beyinin eşidir. Camimiz, Sivasi Siti Hatun'un düğünü yapıldıktan sonra takılan takılar ile deve, büyük ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen gelirle yapılmış. Düğünde Avşar beyleri, Selçuklu beyleri tarafından takılar takılmış, hediyeler verilmiş. Sivasi Hatun, cami yapılmasını istemiş ve cami düğün hediyeleriyle yapılmıştır."
"Mihrapta bulunan 2 sütun camimizin terazisi"
İşçi, caminin, dönemin şartlarına göre çok iyi şekilde inşa edildiğini, deprem ve benzeri afetlerden zarar görmemesi için önlemler alındığını ifade etti.
Mihrabın kenarlarında 2 sütun olduğunu bildiren İşçi, şunları kaydetti:
"Bu sütunların özelliği dönüyor olması. Camimizin denge noktası olarak bu sütunlar yapılmış. Mihrapta bulunan 2 sütun camimizin terazisi. Camimizin herhangi bir noktasında kayma, çökme, temelde bir sarsıntı olduğu zaman bu sütunlardan sıkıntı tespit ediliyormuş. Ona göre bir tadilat yapılıyormuş. Yine sütunlarımız ayetlerle süslenmiş. Mihrapta Mevlevi silüeti bulunuyor. O dönemde Mevlevilik meşhur olduğu için mihrabımızın orta kısmında bir Mevlevi şeyhinin silüetini benzeterek yansıtmışlar. Bu da mihrabımıza güzel bir değer katmış. Caminin giriş kapısında şerbetlik bulunuyor. Burada ramazan ayında teravih namazından sonra cemaate şerbet ikram edilirmiş. Camimiz o dönem bu bölgenin en önemli ilim merkezlerinden de birisi olarak biliniyor. Camide çok sayıda hafız yetiştirilmiş." AA