Dr. Ahmet Tevfik Ozan: ERCİYES, TÜRK İSLAM COĞRAFYASININ DİREĞİDİR

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kayseri Şube Başkanlığı 60. Sanat yılı münasebetiyle Muhsin İlyas Subaşı için 'Vefa Gecesi' düzenledi. Gecede konuşan Dr. Ahmet Tevfik Ozan, 'Türk-İslam coğrafyasının direği, Erciyes'tir' dedi.

Ankara Armada iş hanındaki mumya heykelleri olan Lenin ve Stalin’i eleştiren Dr. Ahmet Tevfik Ozan, “Ankara’da Armada adında bir işhanı var. Burada Rus mumyalar müzesi var. Oraya gittim, baktım loş bir ışık. Mumdan heykellere bir ışık vermişler, Ruslar çok akıllı oldukları için mumdan yaptıkları heykellere kılları ellere tek tek dizmişler. Gözleri de camdan yapmışlar. Baktım canlı gibi, birde ışık üzerlerine yansımış… Bilmeyen inanın korkar! Lenin, Stalin, dünyanın ne kadar kâfirleri varsa orada. Hepsine şöyle bir baktım hiçbirinden ses yok. Canlı gibi bakıyorlar ancak en ufak bir hareket ses yok. İçimden dedim ki ‘bre kâfirler!’ siz dünyayı bir birine kattınız dünyayı karıştırdınız. Dünyalarca insanı öldürdünüz. Şu anda bir sivrisinek burada vız vız diye uçuyor, vallahi o sizden kıymetli! Neden kıymetli? Sivrisinekte ismi hay tecelli etmiş, hayat dolu. Hayat dolu olunca onlar elbette sizden kıymetli olur. Tabiatı ile insan olarak bizler bunu fark edeceğiz.” diye konuştu.
Erciyes bir adadır bir bulut denizinde
Dr. Tevfik Ozan konuşmasını şu şekilde tamamladı;
 “Elazığ-Ankara uçağına bilet alırken özellikle uçağın sol tarafını alıyorum. Eğer hava güzel ise ve aydınlık ise Erciyes dağını rahatlıkla zirvesinden görebiliyorum. Bir gün yine uçağın sol tarafında seyahat ediyorum. Baktım gökyüzünde inanılmaz bir beyaz bulut var. Eyvah dedim Erciyes’i göremeyeceğim kendi kendime konuştum. Hayret edilecek manzara vardı karşımda, bir baktım bulutları delmiş, Erciyes yukarda bulutların üzerine çıkmış. Ondan sonra bir şiirde bunu kullandım. Dedim ki, Erciyes bir adadır, bir bulut denizinde. Sonra düşündüm, Erciyes sadece bir bulut üzerine çıkmış bir ada değil. Türk İslam coğrafyası gözümün önüne geliyor. Avrupa Osmanlı’nın en son dönemi, Avrupa, Afrika Asya Bozkırı, Ortadoğu Türk İslam coğrafyasını bir çadıra benzetsek. Erciyes dağı bu çadırın direği gibi. Yine düşündüm dedim ki Cenabı Allah bu direği muhafaza için mübarek insanları burada istihdam eylemiş.”

Haber- Foto: Ufuk Çamdal /Remzi Yıldırım
 
 

Bakmadan Geçme