Dolandırıcılıkta Yeni Yöntem: İlamsız Ödeme Emri
Tüketici Birliği Kayseri Şube Başkanı Mahmut Şahin, ilamsız ödeme emri ile vatandaşların dolandırıldığını söyleyerek, "Çok kişinin canı ciddi manada yanıyor" dedi.Dolandırıcılar yeni yöntemlerle vatandaşları dolandırmaya devam...
Tüketici Birliği Kayseri Şube Başkanı Mahmut Şahin, ilamsız ödeme emri ile vatandaşların dolandırıldığını söyleyerek, "Çok kişinin canı ciddi manada yanıyor" dedi.
Dolandırıcılar yeni yöntemlerle vatandaşları dolandırmaya devam ediyor. Kendisini savcı ve polis olarak tanıtıp vatandaşları dolandıranların yeni oyunu ise ilamsız ödeme emri. Borcu olmayan vatandaşlara borç kağıdı gönderip haksız yere para kazanmak isteyen dolandırıcılar, vatandaşların 7 gün içerisinde evlerine gelen emre itiraz etmemeleri sonucu para alıyor.
İlamsız ödeme emri ile ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunan Tüketiciler Birliği Kayseri Şube Başkanı Mahmut Şahin, yaz dönemlerinde bu ilamsız ödeme emirlerinin çoğaldığını belirterek, "Tüketici sorunları itibarıyla genelde yaz dönemlerinde bazı şikayetler artar. Her sene kapıdan satışlarda şikayet oranında artma olurken bu sene farklı bir dolandırıcılık yöntemi ile karşı karşıyayız. Çok kişinin canı ciddi anlamda yanıyor. Kapıdan satışlarda en azından kapıdan bir satış yapılıyordu, bir mal vardı. Şu anda ne bir ürün var ne bir hizmet var. İnsanlar bazı dolandırıcıların bazı boşluklardan yararlanmaları yüzünden ciddi anlamda zararlara uğruyor" dedi.
İlamsız ödeme emrinin icra vasıtası olduğunu söyleyen Mahmut Şahin, "Vatandaşların kimlik bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, vatandaş adına bir ilamsız ödeme emri gönderiyor. İcra dairelerine gidip 18 TL yatırarak o kişiye ilamsız ödeme emri gönderiyor. Vatandaşın bundan 7 gün içinde haberi olmazsa, 7 gün içerisinde buna itiraz etmezse bu kesinleşiyor. Kesinleştiği zaman ciddi anlamda üzerine borç konularak vatandaşa dönüş yapıyor. Vatandaşın haberi olmayınca bir şekilde bu para kişinin maaşına, arabasına ve evine icra olarak geliyor. Vatandaşın neden haberi olmuyor, burada bazı ilgililerin kesinlikle dikkat etmesi gereken noktalar var. Başta ilin Valilikleri, Kaymakamlıklar, PTT Baş Müdürlükleri bu konuda çok dikkatli olmak zorundadır çünkü bazı posta görevlileri, ki bu ihmal olabilir, aleyhlerinde konuşmak istemiyoruz ama bazı posta görevlileri yapılması gereken tebligat kurallarını yerine getirmiyorlar. Bir kere vatandaşın adresine gidilecek, kapısı çalınacak. Eğer kapısı çalındı, açılmıyorsa komşusuna başvurulacak. Orada da yok ise kapıya bir kağıt yapıştırılıp 'Size ben icra dairesinden bir kağıt getirdim. Sizi bulamadım muhtarlığa bırakıyorum’ diye bir kağıt yapıştıracak. Akşam vatandaş eve geldiğinde o kağıdı alacak, ertesin gün muhtara gidip kağıdını alıp 7 gün içerisinde itiraz edip borçtan kurtulacak. Eğer bu kağıt yapıştırılmazsa direk muhtara götürürlerse vatandaş ciddi bir borçla karşı karşıya kalacak" ifadelerini kullandı.
"POSTACILAR DİKKAT ETSİN"
İlamsız ödeme emrini evlere götüren postacıların da dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Tüketiciler Birliği Kayseri Şube Başkanı Mahmut Şahin, "Şimdi yazın başındayız. Genelde bağlara gidiliyor, köylere gidiliyor. Vatandaş çoğunlukla evinde durmuyor. Bunu fırsat bilen dolandırıcılar da kapıdan satışla dolandıranlar vazgeçti, yeni yöntem buldu. Vatandaşlara bu ihbarnameleri gönderiyorlar posta görevlileri bazen üşendiğinden gidiyor muhtarın oraya oturuyor. Çay içiyor. Bütün o kağıtları bırakıyor, gidiyor. Muhtarın bunu vatandaşa verme ihtimali var mı? Yok. Çok kalabalık mahalleler. Muhtarlık zaten eskisi gibi bir kurum değil. Şu anda haber verme de yok ve ciddi anlamda vatandaşın canı yanıyor. İlgililerin burada üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bütün çalışanları hatta icra dairelerini bu konuda uyarmaları ve yeni bir uygulama yapmaları gerekiyor" diye konuştu.