Diyabetin kontrolü sağlıklı beslenme ile mümkün

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Hülya Tulgar, 'Halk arasında 'şeker hastalığı' olarak bilinen diyabet, hastanın yaşam kalitesini düşüren ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Hastaların kan şekerlerinin kontrol altında olabilmesi için beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Diyabetli hastaların beslenme programları, diyetisyen tarafından düzenlenmelidir' dedi.

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Hülya Tulgar, diyabetlilerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda bilgi verdi.
Diyabet hastasının beslenme alışkanlığı değişmeli
Diyabet, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesini gerektiren bir hastalıktır. Hasta, beslenme ve diyet uzmanının planladığı beslenme programına alınmalıdır. Hastanın yaşına uygun besin gereksinimleri belirlenip, şeker hastalığının yanı sıra başka sağlık sorunlarının bulunup bulunmadığı da göz önüne alınarak bir beslenme şekli oluşturulmalıdır. Diyabetin kontrol altına alınabilmesinde beslenme çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle mutlaka her şeker hastasının sağlıklı beslenme kurallarını bilmesi ve yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için hangi besinden ne miktarda ve ne zaman yemesi gerektiğini öğrenmelidir.
Sağlıklı beslenme egzersizle desteklenmeli
Diyabet hastalarının günlük harcamaları gereken enerji miktarının artırılması için orta dereceli bir egzersiz programını uygulamaları da çok önemlidir. Bu program, hastanın becerilerine ve ilgi alanlarına göre bireyselleştirilebilir. Ancak vücudu yorabileceği düşünülen bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka bir kardiyolojik muayeneden ve doktorun önereceği testlerden geçmek gereklidir.
İdeal vücut ağırlığı önemli
Diyabet konusunda belirlenen kalori hedefleri, hastanın ideal vücut ağırlığına ulaşmasına ve bunu korumasına yardımcı olmalıdır. Orta derecede aktif bireyler için kilo korumaya yönelik diyetler, 30-35 kcal/kg/gün içermektedir. Amaç vücut ağırlığını azaltmak olduğunda, özellikle obez hastalarda, kalori alımı 5-15 kcal/kg/gün şeklinde orta derecede azaltılabilmektedir. Normal kalori alımının 500 kalori/gün azaltılması halinde, haftada 450 g şeklinde aşamalı bir kilo kaybı elde edilmelidir. Herhangi bir besini fazla yemek ve tek tip gıda ile beslenmek doğru değildir. Sağlıklı beslenmenin formülü dengedir. Vücut için gerekli olan besinlerin zaman ve miktar olarak belirli bir denge içinde alınması hiperglisemi ve hipoglisemiyi önleyerek, kan şekerinin kontrolünü sağlar. Bu da şeker hastalarında ortaya çıkabilecek önemli sağlık sorunlarını önler ya da geciktirir.
Lif içeriği yüksek diyet programı uygulanmalı
Diyabet hastalarının lif içeriği yüksek besinleri tüketmeleri gerekir. Sodyum alımı yavaş yavaş azaltılarak sınırlandırılmalı, yüksek tansiyon ve böbrek sorunlarında bu miktar daha da azaltılmalıdır. Şeker hastalarının alkol tüketmesi önerilmemektedir. Özellikle düşük kalorili diyet uygulayan kişiler için vitamin kullanımı doktor kontrolünde sağlanabilir. Besin değeri olmayan yapay tatlandırıcıların sınırlı miktarda kullanımı kabul edilebilir. Diyabette öğün sayısı ve öğün aralığı; diyabetin tipine, hastanın aldığı medikal tedaviye ve fiziksel aktivite düzeyine bağlı olarak değişir.

Bakmadan Geçme