• Haberler
  • Gündem
  • Din görevlilerine bayramda 'sıla-i rahim' yolu açıldı

Din görevlilerine bayramda 'sıla-i rahim' yolu açıldı

Diğer devlet memurlarına sunulan İzin hakkı artık din görevlilerine de Sunulacak. İmam, müezzin ve vaizler artık dini bayramlarda tıpkı diğer memurlar gibi kanunen izinli sayılacak. İzin kullanmak istemeyenler ise bayram ödeneğinden faydalanacak. İsteyen din görevlisi bayramda birinci gün hariç tatilini yapacak istemeyen çalışıp fazla mesai ücretini alacak.

 Daha önce dini bayram izinlerini yıllık izinlerinden kullanan din görevlileri yaklaşan Ramazan Bayramında cumhuriyet tarihinde ilk defa resmi olarak dini bayramlarını memleketlerine giderek kullanabilecekler. Diyanetsen Kayseri Şube Başkanı İrfan Kaşıkçıoğlu din görevlilerinin bayram izinlerinin kanunen kabul edildiğini söyledi. Kaşıkçıoğlu, “Şimdiye kadar; imam, müezzin ve vaizler bayram günlerinde yıllık izin kullanıyorlardı. Bayram günlerinde çalışmak istemedikleri zaman yıllık izinlerinden kullanmak zorunda kalıyorlardı. Bir kaç yıl öncesine kadar çalıştıkları zaman da ekstra bir ücret almıyorlardı. Din görevlilerinin izin ve mesai saatlerinin görüşüldüğü 2014 toplu iş sözleşmesinde bu durum düzeltildi. İlk defa önümüzdeki Ramazan Bayramında din görevlileri de diğer devlet memurları gibi  kanunen izinli olmuş olacaklar. Din görevlileri bu durumda mağduriyetler yaşıyor bayram günlerinde sıla-i rahim yapamıyor, yakınlarını ziyaret edemiyorlardı.  Din görevlilerinin lehine olan bu soruna çözüm üreterek tıpkı diğer devlet memurları gibi yasal haklardan faydalanmalarını sağlıyor.

 

Bayramda camiler kapatılacak mı?

 

Bayramlarda din görevlilerinin izin kullanıyor olması camilerin kapalı kalacağı anlamına gelmiyor. İzin kullanacak din görevlisi yerine başka birini bulacak ve camilerdeki ibadete devam etmesi sağlanacak. Zaten bazı camilerimizde birden fazla görevlimiz var. Olmayanlara da diyanet ve müftülüğün desteğiyle bir görevli bulunacaktır. Din görevlileri Bu bayramda izin kullanmaları durumunda yerlerine mutlaka birini bulmalıdırlar” açıklamasını yaptı.

  Haber ve foto : Ahmet Bolat 

Bakmadan Geçme