Deniz Zeyrek: 'Hanke Ağıdı'nın hikayesi

Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek: Aydın Paşa, terörle mücadeleyi 'dava', Kato Dağı'nı, Gabar'ı, Namaz Dağı'nı, Cudi'yi 'yakın' etmişti kendisine.

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Deniz Zeyrek bugünkü köşesinde, Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın kaleme aldığı “Hanke’ye Ağıtın hikayesini” yazdı.

Şırnak’taki helikopter kazasında şehit düşen 13 kahramandan birisi olan Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın 1992 yılında henüz üsteğmen rütbesindeyken yazdığı “Hanke’ye Ağıtın” hüzünlü bir hikayesi var.
“Şiire yansıyan duyguyu anlamaya çalıştım.” diyen Zeyrek, yazısına şöyle devam ediyor:

“90 kişiydik” diyor. Belli ki bir tabur özel kuvvet askerinden söz ediyor.

O tarihte, terörle mücadele eden Özel Kuvvetler Komutanlığı emrindeydi.

“Aç, susuz, uykusuz, nasır tutmuş ayaklarla yürüyorduk kaygusuz/Sis çamur, kanla, terle üzerindeydik bulutların/Ayrım Hanke yaylasında yeşerirken umutlarım” diye devam ediyor."

Hanke Dağı'nın bulunduğu cografyayı anlatan Zeyrek, soğuk ve çoğu zaman bulutların üzerinde olan Dağ için, "Dağın yamacı duvar gibi diktir, geçit vermez." diyor.

Zeyrek, şiirin son kısmına ise şöyle yer vermiş yazısında:
"Şiirini “Uzaklarım yakınlaştı/İnancımla, davamla/Uyan Hanke geliyorum/Heybetimle, havamla” diye bitirmiş Üsteğmen Aydın.
Tam da söylediği gibi, terörle mücadeleyi “dava”, Kato Dağı’nı, Gabar’ı, Namaz Dağı’nı, Cudi’yi “yakın” etmişti kendisine. Askerlik hayatı komando ve özel harekât tugaylarında geçmişti."
Yazının tamamını okumak için tıklayın...

Bakmadan Geçme