Dedemin Fişi'ni Borsa Çekecek

Gazetemizin 'Kayseri'nin Fişini Çektiler' başlığıyla duyurduğu haberin ardından 'Dedemin Fişi' filmine tepkiler çığ gibi büyüyor. 'DEDEMİN FİŞİ'Nİ BORSA ÇEKECEK Geçtiğimiz günlerde vizyona giren 'Dedemin Fişi' filmine Kayseri'den tepkiler yükseliyor. Söz konusu filmde Kayserili esnafın sahtekar olarak gösterilmesi şehrimizde hemen hemen her kesimden tepki aldı. Vali Orhan Düzgün filmden haberdar olur olmaz Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü'yü arayarak gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Ünlü ise olayı yargıya götüreceklerini ve filmin durdurulması için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Dün şehrimizde ilk kez gazetemizde manşet olarak yayınlanan “Kayseri’nin fişini çektiler” haberimizin ardından başta Valilik olmak üzere yetkililer harekete geçti.  

Vali Düzgün Ünlü’yü aradı

Kayseri Valisi Orhan Düzgün durumdan haberdar olur olmaz olaya el koyarak Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü’yü aradı. Vali Düzgün, Ünlü’den film ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Ünlü: Asla sessiz kalmayacağız

Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü de olayı gündeme getirmemizin ardından harekete geçti ve basın açıklaması yaptı. Söz konusu filmde yaşanan sahnelerin Kayseri sucuğunu kötüleyen bir algıya yol açtığını ifade eden Ünlü; “Gerekli incelemelerin ardından filmin yayından kaldırılması için hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Asla sessiz kalmayacağız” dedi.

Borsa Başkanı Ünlü, meclis üyeleri Mehmet Öztürk ve Mustafa Danacı ile Hukuk Müşaviri Ünal Keskin’in de katıldığı basın açıklamasında, geçtiğimiz haftasonu vizyona giren “Dedemin Fişi” isimli filmde Kayseri esnafını rencide eden ve Kayseri’nin  imajını zedeleyen ifadelere yer verildiğini belirterek; “Her zaman çalışkanlığı, dürüstlüğü ile Türkiye’de sayılı bir yeri bulunan Kayseri şehri ve esnaflarına yakıştırılmaya çalışılan bu imajı kabul etmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Sucuğumuz dünyaya mâl oldu

Dünyaya mâl olmuş olan Kayseri sucuğunu kötüleyen ve olumsuz bir algı oluşturmaya çalışan filmin yapımcılarını esefle kınadıklarını dile getiren Ünlü şunları söyledi:

“Bilindiği gibi Kayseri’de sucukların hepsi sağlıklı dana etinden üretilmektedir. Böyle bir durum karşısında sessiz kalmamız ve yapılan hakareti sineye çekmemiz beklenemez. Biz de Kayserililerin ve şehrimizin bu tür yakıştırmaları asla kabul etmeyeceğini belirterek, uzmanlarca incelenip değerlendirildikten sonra tüm yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızın bilinmesini istiyorum. Ayrıca siyasetçilerimizin de konuyla alakalı girişimlerde bulunmalarını bekliyoruz. Kayseri Ticaret Borsası olarak bu tür durumlar karşısında üyelerimizin, Kayserili hemşerilerimizin ve şehrimizin menfaatleri doğrultusunda asla sessiz kalmayacağız.”

Hukuk Müşaviri Ünal Keskin de “sanat özgürlüğü ile birlikte şehrimizin bir değeri olan coğrafi ilmine yapılan bir algıya ilişkin olarak bir yanıltma hadisesi vardır. Bunun iki bağlam arasında değerlendirilip dava açmaya, suç duyurusunda bulunmaya ve tazminata ilişkin çeşitli boyutları var. Bunlar değerlendirip daha sonra harekete geçilecektir” şeklinde konuştu.

Esnaf da tepkili

Söz konusu filmde geçen sahnelerin Kayseri ticaretine gölge düşürdüğünü savunan sucuk ve pastırma ticareti yapan esnaf da bir hayli tepkili. Filmin yayından kaldırılması için yetkililerin gereğini yapmasını isteyen esnaf kamuoyundan da destek istedi.

İşte esnafın olaya bakışı

Adem Karaca (Karaca Pastırma)

Ticaret Odası, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Borsası’nın kayıtsız kalmaması lazım. Türkiye’ye mal olmuş bir ürünümüzün  Kayseri’yi karalayacak şekilde sunulması ve Kayseri’yi rencide etmesinden dolayı sorumlular hakkında dava açılarak filmin yayından kaldırılmasını istiyoruz. Karalama kampanyasından başka bir şey değil. Bir firma kolay ayakta durmuyor. Her firmada 200-300 kişi çalışıyor. Belgeleri olan firmalar bunlar. O yüzden bu filmin esnaf olarak yayından kaldırılmasını bekliyoruz. Kabul edilir bir şey değil.

Ömer Demirağ (Kanaat Ticaret)

Yapılanın bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Şehrimiz adına yapılmış büyük bir ayıptır. Açıkçası bilinçli yapıldığını düşünüyorum. Şehrimizin imajı açısından çok hassas bir vaka. Sessiz kalmamamız lazım. Ne olursa olsun tepkimizi göstermeliyiz. Filmin yayından kaldırılması için herkes üzerine düşeni yapmalı diye düşünüyorum.

Ahmet Sarıçiçek  (Sarıçiçek Pastırma)

Kayseri, Türkiye ve dünyanın gözde merkezlerinden birisi. Pastırma ve sucuğuyla meşhurdur. Meyve veren ağaç taşlanır. Bu yüzden bazı firmalar Kayseri’nin imajını kötülemeye çalışıyorlar. Bilinçli olarak bunu yapıyorlar. Esnaf olarak bunu kınıyoruz. Şehrimizin büyümesini istemiyorlar. Ticaret ile meşhur olan bir şehrin ticaretine gölge düşürmek istiyorlar.

Gazeteci Sağırsoy da olayı köşesine taşıdı

Gazetec-Yazar İlter Sağırsoy da olayı ‘Kayseri Yerel Haber’ adlı internet sitesindeki köşesine taşıdı. Sağırsoy’un konu ile ilgili kalem aldığı yazıda öne çıkanlar ise şöyle;

“Filmi seyrettikten sonra sanıyorsunuz ki, Kayseri’deki sucuklar at etinden yapılıyor hem de sakat at etinden (terbiyesizliğin adının espri konduğu kelime oyunu işte..) ve Kayserili dedesinin fişte takılı hayatının devamını,  fazla para harcanacağı için, istemeyen insanlarla dolu.. Böylesine hayasızca ve fütursuzca  senaryolaştırılmış ve kimliklendirilmiş bir Kayserili tipi, film oynadıkça bu “düşünceyi” Türkiye’nin zihniyetine çıkmamak üzere bir kere daha yerleştiriyor… Zaten pek çok düşmanımız vardı şimdi birileri daha türedi umarım iyiniyetlidir ve düzeltirler.”   (Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme