Darbe dönemleri zulmün zirvesi

MAZLUMDER Kayseri Şubesinin insan hakları seminerleri, darbe dönemleri ve yaşanan hak ihlallerinin anlatımı ile sona erdi.

6 hafta önce başlayan seminerlerin son 2 haftasında 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 darbeleri ve 28 Şubat 1997 Postmodern darbesi ile bu dönemlerde yaşanan zulümler, yapılan haksızlıklar anlatıldı.
 
Mehmet Hüsrevoğlu’nun sunumu
 
27 Mayıs 1960 ve 12 Mart 1971 darbe dönemlerini anlatan araştırmacı yazar Mehmet Hüsrevoğlu, “1960 darbesi cumhuriyet döneminin asker kullanılarak yapılan ilk darbesidir. Bu kanlı bir darbe. Halkın seçtiği başbakan Adnan Menderes ve 2 bakanın darbeciler tarafından asılarak idam edildiği, iktidar partisinin kapatıldığı, anayasanın ortadan kaldırıldığı, darbecilerin yaptırdığı yeni anayasanın millete zorla kabul ettirildiği bir dönem. Bu dönemde büyük zulümler yapılarak millet iradesi ortadan kaldırılıp hakları çiğnendi.” ifadelerini kullandı.
 
12 Mart 1971 muhtıra darbesi döneminde yine ordunun kullanıldığını söyleyen Hüsrevoğlu, “Hükümet darbecilere devredildi. Ülkede sıkıyönetim ilan edilerek insan hakları askıya alındı. Haksız ve hukuksuz yargılamalarla üniversite öğrencisi Deniz Gezmiş ve 2 arkadaşı idam edildi. Ülke ekonomik, sosyal ve siyasi yönden büyük zararlar gördü.” şeklinde konuştu.
 
İbrahim Şahin’in konuşması
 
MAZLUMDER seminerlerinin son hafta konuğu ise araştırmacı yazar İbrahim Şahin oldu.
12 Eylül 1980 ve 28 Şubat darbe dönemleri hakkında bilgiler veren Şahin şunları söyledi:
 
“12 Eylül 1980 darbesi döneminde tüm ülkede sıkıyönetim ilan edilerek anayasa ortadan kaldırıldı. Hükümet görevden uzaklaştırılarak siyasi partiler kapatıldı. Bu dönemde 50’si darbecilerin kararı ile olmak üzere toplamda 1208 vatandaş darbecilerce katledildi. Bu dönemin insan hakları ihlalleri uzun yıllar devam etti ve milletin gönlünde derin yaralar açtı.”
 
28 Şubat 1997 Postmodern darbe döneminde yine askerin darbeye önayak olduğunu söyleyen Şahin, bunun yanında yargı, siyaset, sivil toplum ve medyadan da darbeye destek veren kesimlerin olduğunu söyledi.
 
Bu dönemde başta üniversiteler olmak üzere kamuda ve sivil hayatta başörtüsü yasağı ve diğer birçok yasaklarla halkın zarar gördüğünü, 6 milyon oy almış olan Refah Partisinin kapatıldığını ve milyonlarca mağdur üretildiğini söyleyen Şahin,  bu dönemin mağduriyetlerinin de uzun yıllar devam ettiğini sözlerine ekledi.
 
MAZLUMDER Kayseri Şube Başkan Yardımcısı Ahmet Taş ise, 6 hafta süren insan hakları seminerlerinin 29 Nisan’da yapılan seminerle tamamlandığını söyleyerek, her hafta farklı konu ve konukla yapılan seminerlere katılan üye ve gönüllülere teşekkür etti. Birbirinden değerli seminercilere de minnet borçlu olduklarını dile getiren Taş, bundan sonraki seminerlerin okullarda ve hukukçularla devam edeceğini bildirdi.
Kurum Haberi
 

Bakmadan Geçme