Dahiler için atılacak çok adım var

Üstün yetenekli çocuklara nasıl davranılması, onların nasıl eğitilmesi gerektiği konusunda toplumda yeterince bilinç oluşmadığını vurgulayan uzmanlar, 'Bu konuda veli ve öğretmenlere büyük görev düşüyor. Türkiye'deki çalışmalar yetersiz. Daha atılacak çok adım var. Türkiye'de dahi çocuklar için devlet okulları kurulabilir. Ancak bunun öncesinde iyi bir eğitimci kadrosu yetişmesi şart' diyor.

Türkiye Üstün Zekâlı ve Dâhi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) tarafından 7-9 Nisan arasında  İstanbul’da düzenlenen ‘Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi’nde üstün zekalı çocukların eğitimiyle ilgili tüm detaylar masaya yatırıldı. Kongrede konuşan TÜZDEV Genel Başkanı  Opr. Dr. Kemal Tekden, “Üstün zekalı çocuklar Allah’ın bir lütfu. Bu çocuklar çok özel ve iyi eğitilmezlerse toplumlarda yeterince gelişme olmaz.  Bu çocuklarımıza ideal vermek, ufuk açmak gerekli. İnsanlığa hizmet edebilmeleri için bu çocuklarımıza ışık tutmak şart” dedi. 
Eğitimcilere büyük iş düşüyor
Üstün yetenekli çocuklara nasıl davranılması, onların nasıl eğitilmesi gerektiği konusunda toplumda henüz yeterince bilinç oluşmadığını vurgulayan Kemal Tekden, “Devletimizin manevi desteğine ihtiyacımız var. Bu, milli bir mesele” dedi.  Hayatta bir insan için en büyük mucizenin iyi bir öğretmenle karşılaşmak olduğunu dile getiren Kemal Tekden, bu konuda eğitimcilere büyük görev düştüğünü vurguladı.
Uluslararası isimler katıldı
Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi; bu alanda yıllarca süren nitelikli çalışmalar yapmış, eğitim sistemleri kurmuş, fikirleriyle çığır açmış dünya çapında isimleri de ağırladı. Bu isimlerden  Almanya’dan Uluslararası Yetenek Geliştirme ve Mükemmeliyet Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Heidrun Stoeger, Erlangen-Nuremberg Üniversitesi Eğitim Psikolojisi ve Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi Başkanı Prof. Dr. Albert Ziegler ile Amerika’dan Ulusal Üstün Yetenekli Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Joy Lawson Davis, ülkelerinin, üstün yetenekli çocukların eğitimi konusunda yaşadıkları tecrübeleri katılımcılarla paylaştı.
Devlet okulları kurulmalı
Dr.Joy Lawson Davis, duygusal ve sosyal zekanın öneminin son yıllarda daha iyi anlaşıldığını söyledi. Davis, “İnsan ve toplumların gelişiminde bilişsel zeka kadar, duygusal zekanın da payı çok büyük. Duygusal zekanın olmadığı kişi ve topluluklarda, bilişsel zekanın tek başına yeterli olmadığını gözlemliyoruz. Duyguların kontrol altında tutulmadığı alanlarda toplumsal olayları, terörizm ve cinayetleri görmek mümkün.  Kişinin kendini kontrol etmesi ve yaratıcı yönünü ortaya çıkarması için duygusal zekanın, bilişsel veya matematik zeka kadar önemli” dedi. Amerika’nın her eyaletinde üstün zekalı çocukların belirlenmesinin kanuni bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Davis, “Bu uygulamanın Türkiye'de de hayata geçirilmesi ülkenizin geleceği açısından yararlı olur. Üstün zekalı çocuklar için devlet okullarımız mevcut,  Türkiye'de dahi olabilecek çocuklar için devlet okulları kurulabilir. Ancak bunun öncesinde iyi bir eğitimci kadrosu yetiştirmeniz gerekiyor” diye konuştu.
Daha hızlı öğreniyorlar
Prof. Dr. Heidrun Stoeger, üstün yetenekli çocukların yaşıtlarına göre daha farklı olduklarını belirterek, “Daha hızlı ve kolay öğreniyorlar. Yaşıtlarının yapamadıklarını yapabiliyorlar. Dil gelişimleri daha ileride.  Almanya’da bu çocukları daha çok veli ve öğretmenler keşfediyor. Veliler, üstün zekâlılarla ilgili özel kurumlara gidiyor ve danışmanlardan bilgi alıyor. Eğitim kurumlarında anne-babalara hatta anaokulu öğretmenlerine çocuklarla ilgili anketler yapılıyor. Bir çocuğun üstün yetenekli olduğunun keşfedilmesinin ardından öğrenme süreçleri bir an önce başlatılmalı” dedi.
Keşif öğretmen ve velilerden
Prof. Dr. Albert Ziegler, öğretmen ve velilerin bu çocuklar için birçok şey yapabileceğini söyledi. Ziegler; “Onlarla daha çok konuşulmalı. Yetişkinler, ‘Nasıl iyi bir model olmalıyım?’, ‘Onu ne şekilde motive etmeliyim?’ diye düşünmeli. Türkiye’de bu alanda çalışan meslektaşlarımız var. Ama atılacak daha çok adım var. Daha çok çalışmak zorundasınız” diye konuştu.
Kurum Haberi
 

Bakmadan Geçme

Kayseri Gündem - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0533 704 84 10
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!