Çocuğa Yönelik Şiddet Masaya Yatırılıyor
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından finanse edilen ''Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi'' projesi kaysamında düzenlenen çalıştayda, çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi için kurumlar arasında işbirliğinin sağlanması...
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından finanse edilen ''Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi'' projesi kaysamında düzenlenen çalıştayda, çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi için kurumlar arasında işbirliğinin sağlanması ve ortak bir yol haritasının oluşturulması hedefleniyor.
Kayseri'de düzenlenen ve 3 gün sürmesi planlanan çalıştaya, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adliye, belediyeler, müftülük, emniyet ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü temsilcileri katılıyor. Çalıştaya katılacak Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, hava muhalefeti dolayısıyla uçaklarının rötar yapması sonucu geç katılırken, çalıştayla ilgili bilgiler veren Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli Rehber Öğretmen Bahameddin Karaköse, çalıştayda konuyla ilgili her kesimin temsilcilerinin bulunduğunu, bu kurumların aileye ve çocuğa yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, ''Her kurum, kendi kaynaklarıyla, kendi yeterlilikleriyle ve kendi yöntemleriyle bir takım çalışmalar yapıyor. Niyetlere baktığımız zaman niyetler iyi ama yöntemlere baktığımız zaman kurumlar arasında farklılıkları görülebiliyor. Bazen de kaynakları yeteri kadar kullanamayabiliyoruz. Bu çalıştaydaki amaç, şu an bizim potansiyelimiz nedir, ne yapıyoruz? Bir şiddet vakasıyla karşılaştığımız zaman Müftülük ne yapar, belediye, milli eğitim, emniyet ne yapar? Bunu ortaya koymak. İkincisi ise, kurumlar arası nasıl bir işbirliği, strateji oluşturabiliriz?'' ifadelerini kullandı.
Çalıştaydaki amacın çocuk olduğunu vurgulayan Karaköse, ''Çocuğu örselemeden, en az şekilde zarar görecek şekilde, yani kaş yapayım derken göz çıkarmadan, şiddete maruz kalmış çocuğa nasıl yardım veririz? Bir vaka gerçekleştiği zaman çocuk nereye başvursun? Kimden yardım alsın? Bir vaka durumunda kurumlar nasıl bir işbirliği yapsınlar? Bu çalıştaydaki amaç, bunlarla ilgili bir metin ortaya koymaktır. Bu çalışmanın bir benzeri, geçmiş yıllarda bakıma muhtaç çocuklar ya da tacize uğramış çocuklarla ilgili yapılmıştı. Bu çalışmalar halen devam ediyor. Oraya baktığımız zaman, bir vaka gerçekleşiyor ve herkes o çocuğa yardım etmek istiyor. Ama doğru bir yol haritanız olmadığından dolayı, biraz dikkatli bakarsanız, çocukta zaman içerisinde örselenmeler oluyor. Bir vakada çocuğun en az 18-19 yere gitmesi gerekiyor. Oradan oraya gidiyor. Bu süreçte de çocuk örselenebiliyor. Buradaki olay da buna benzer. Kurumlar olarak biz nasıl bir strateji ortaya koyup, nasıl bir işbirliği yapar, kaynaklarımızı nasıl en rantabl biçimde kullanabiliriz? Bu çalıştayda, bir yol haritası ortaya çıkacak diye düşünüyorum'' diye konuştu.