COCA-COLA'DAKİ 'HİDAYET' ÖYKÜSÜ

Dünyaca ünlü içecek markası Coca-Cola'nın kurucusunun gizli bir Müslüman, markanın ilk halinin 'Hoca-Cola' olduğu, açıklanmayan formülünde ise 'zemzem' bulunduğu ortaya çıktı.

Araştırma-Karıştırma Servisimizin edindiği Coca-Cola’nın formülü gibi çok gizli bilgilere göre yeni Müslüman olan Amerikalı Eczacı Dr. John Pemberton hidayetini İslam’a hizmet edecek bir buluşla taçlandırmak istedi. Amerika’yı ziyarete gelen ve hidayetine vesile olan Osmanlı kadısı “Çolak Hoca” sayesinde tanıyıp sevdiği Meyan Kökü şerbeti ile zemzemi karıştırarak bu içeceği bulan (1886) ve adına hocanın anısına “Hoca-Cola” diyen John Pemberton (Can Pembe) bu buluşunu piyasaya sürdü.  Bu şerbeti içenlerin öncelikle alkolden kurtulacaklarını,  içindeki “zemzem” sayesinde İslam’a ısınacaklarını, en azından düşman olmayacaklarını düşünen Pemberton kazandığı parayla da Müslümanların vakıflarına gizlice bağışlarda bulunup bir taşla iki kuş vurmak istedi. Ancak hocası bu adla ticari başarı sağlayamayacağını belirterek Amerikan telaffuzuna en uygun olan “Coca-Cola” haline dönüştürdü.

Çolak Hoca’nın “Can” diye çağırdığı Pemberton alabileceği tepkileri düşünerek Müslüman olduğunu ömür boyu ailesinden bile sakladı. Sakal bırakan ve markasının sloganlarını dahi İslami hassasiyetle seçen Pemberton, “Coca Cola: Hayatın gerçek tadı” ve “Coca-Cola ile her şey daha iyi gider” derken bile “İslam: Hayatın gerçek tadı”, “İslam ile her şey daha iyi gider” demek istiyordu.
Pemberton'ın ölümünün ardından vasiyeti üzerine yine kendisi gibi “gizli Müslüman” olan Atlantalı işadamı Asa Candler (İsa Kentler) işin haklarını satın aldı. Candler, şirketin ilk başkanı ve markaya gerçek vizyonunu kazandıran kişi oldu.
Firmanın kurucusu Pemberton’un vasiyetinde geçen “benim Müslüman olmama bir Türk vesile oldu. Zaman içinde mutlaka bir Türkü firmamızın başına geçirin” sözleri üzerine de Muhtar Kent 2008’den itibaren şirketin CEO'luğunu yürütmeye başladı.
Rıfat Yörük
ASPARAGAS HABER
 

Bakmadan Geçme