Çiftçiler 'Milli Tarım Projesinde' buluştu

Türkiye'de tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi konusundaki projelerin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Milli Tarım Projesi"nin' her türlü takdiri ve desteği hak ettiğinin altını çizdi. Tarihi buluşmaya şehrimizden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ayhan Temiz, teknik personel ve 75 çiftçi de katıldı.

Türkiye genelindeki çiftçiler, “Milli Tarım Projesi” kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da bir araya geldiler. Türkiye'nin tarımına yön verecek üreticiler ile bir araya gelinen buluşmaya Başbakan Binali Yıldırım Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’te katıldı. 
İlimiz çiftçileri de katıldı
Milli Tarım Buluşmasına şehrimizden Gıda Tarım ve Hayvancılık Kayseri İl Müdür Yardımcısı Ayhan Temiz, teknik personel ve 75 çiftçi de katıldı. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Milli Tarım Projesi buluşmasında yaptığı konuşmaya, misafirleri, salon ve salon dışında dev ekranlardan programı takip eden vatandaşları selamlayarak başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Projenin hayırlı olmasını dileyerek "Sadık yârimiz olan toprağa hak ettiği değeri vermezsek sadece kendimizin, kendi neslimizin değil, topyekûn insanlığın geleceğini tehdit altına sokmuş oluruz. Toprağa sırtını dönen insan en büyük ihaneti kendisine yapmış olur; çünkü Rabbim bizlere topraktan yaratıldığımızı ve yine toprağa döneceğimizi haber veriyor." diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geliştirilerek uygulamaya konulan projenin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, Aşık Veysel'in "Dost, dost diye nicesine sarıldım / Benim sadık yârim kara topraktır / Beyhude dolandım, boşa yoruldum / Benim sadık yârim kara topraktır" dizelerini okuyarak, "Sadık yârimiz olan toprağa hak ettiği değeri vermezsek sadece kendimizin, kendi neslimizin değil, topyekûn insanlığın geleceğini tehdit altına sokmuş oluruz. Toprağa sırtını dönen insan en büyük ihaneti kendisine yapmış olur; çünkü Rabbim bizlere topraktan yaratıldığımızı ve yine toprağa döneceğimizi haber veriyor." diye konuştu.
"Bu projeye hep birlikte sahip çıkmalıyız"
Türkiye'de tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi konusundaki projelerin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Başbakan Binali Yıldırım'ın vatandaşlarla paylaştığı "Milli Tarım Projesi"nin her türlü takdiri ve desteği hak ettiğinin altını çizdi.
Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Havza Bazlı Üretimi Destekleme ve Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme adıyla iki başlık altında hayata geçirilmekte olan bu projeye hep birlikte sahip çıkmalıyız. Anadolu, dünyanın en kadim tarım ve hayvancılık coğrafyası olmasına rağmen maalesef bugün her iki konuda da olmamız gereken yerin epeyce uzağındayız. Topraklarımız var ama doğru planlama yaparak, yeterli teknik destek sağlayarak hakkıyla değerlendiremiyoruz. Meralarımız var ama et fiyatları almış başını gidiyor, ihtiyacımızı karşılayabilmek için ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Bu kabul edilebilir bir manzara değildir. Özellikle topraklarımız noktasında, şu azotlu gübreyle topraklarımızı mahvettik ve topraklarımız suyla buluştuğu zaman ne yazık ki çamur olup, akıp gidiyor. Doğallıktan uzak, tüm hastalıkların temelinde de ne yatıyor? O gübreleme yatıyor."
Sorunlarımızın çözümünde önemli bir adım atmış olacağız
Türkiye'nin ithalatı ve ihracatının 4 kat artarken tarımsal ürünlerde ihracat artışının bu rakamın altında kaldığını ama ithalat artışının bunun üzerine çıktığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
"Tabii ki bugün tarımsal hasılada Avrupa'da bir numara olmamız, gerçek potansiyelimizi kullanabildiğimiz anlamına gelmiyor. Bölgesini ve hatta tüm dünyayı doyuruyor olması gereken Türkiye'nin gıda ve et ithalatı yapıyor olması ortada bir sorun olduğunun ifadesidir. İnşallah, Milli Tarım Projesi ile bu sorunların çözümü konusunda önemli bir adım atmış oluyoruz. Ülke olarak aslında imkânlarımız yeterli olduğu halde plansız programsız iş yapılması sebebiyle sık sık karşılaştığımız arz açığı veya arz fazlası... Yeni destekleme modeliyle bu sıkıntının geride bırakılacağına inanıyorum. Aynı şekilde hayvancılıkta illerimize ve hayvan türlerine göre belirlenen teşvik modelinin de, fiyatların dengelenmesi ve ithalatın önlenmesi noktasında beklentilerimizi karşılayacağımıza da bu noktada inanıyorum ve bunu temenni ediyorum.
Çelik: Ekilmemiş 1 karış toprak bırakmayacağız
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise  2023 hedefi doğrultusunda açıklanan Milli Tarım Projesinin önemli bir ayağını oluşturan havza bazlı üretim desteği ile üretimi planlamayı, kaynakları verimli kullanmayı ve çiftçinin hakkını almasını sağlamayı amaçladıklarının altını çizerek, "Türkiye toprakları 79 milyonun. Tapusu bizde olabilir ama toprakların tapusu, üretmek için bizdedir. Eğer üretmiyorsa orada kişisel mülkiyetten ziyade, 79 milyonun hakkı önemlidir. Onun için 1 karış boş arazi bırakmayacağız, ekeceğiz." ifadelerini kullandı.
Tarımsal hasılada hedef 150 milyar dolar
Çelik, 14 yılda tarımda önemli mesafeler alındığına işaret ederek, 47 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ve ihracatta 17 milyar dolara ulaşıldığını bildirdi. Gelecek dönemde tarımsal hasılada 150 milyar doları ve ihracatta 40 milyar doları yakalamayı hedeflediklerini vurgulayan Çelik, yeni hedefleri yakalayabilmek için geliştirilen milli tarım projelerinin, Başbakan Binali Yıldırım tarafından tüm Türkiye'ye açıklandığını hatırlattı.
"Sütte regülasyon devam edecek"
Kırmızı et tüketiminde 150-200 bin ton açığın bulunduğunu ifade eden Çelik, bu nedenle 500 bin büyükbaş ithal etmek zorunda kalındığını belirtti. Çelik, her yıl 400 bin buzağı ölümü olduğunu, bunu engellemek için yaygın bir şekilde buzağı ve hayvancılık desteklerini artırdıklarını söyledi.
Çelik, hayvancılık yapmak isteyenlere uzun süreli mera tahsisi yapılacağına dikkati çekerek, 2017 sonu itibarıyla sistem oturduğunda hayvan ithalinde büyük oranda düşüş olacağını, belli oranda yerli hayvan alımı zorunluluğu getirileceğini kaydetti.
Çelik, sütte Et ve Süt Kurumunun (ESK) regülasyonunun devam edeceğini dile getirdi. Kanatlı etinde etçil ana tavukta yüzde 100 dışa bağımlı olunduğuna dikkati çeken Çelik, "İnşallah 2017'de ilk yerli anaç tavuğumuzu piyasaya süreceğiz." dedi.
Kayseri Gündem
​ 
 
 

Bakmadan Geçme