CHP Eski Genel Başkanı Baykal: Anayasa yaralı

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal partisinin il başkanlığında yaptığı açıklamada referandumu değerlendirdi. 16 Nisan'da gerçekleştirilen halk oylamasının adil yapılmadığını iddia eden Baykal, 'Olağanüstü hal rejimi içerisinde bir oylama oldu. Referandumdan çıkan anayasa yaralıdır, kanıyor.' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal bir davete katılmak üzere geldiği Kayseri’de İl Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Partililerle buluşan Baykal’ın hedefinde halk oylaması vardı.  Süreci “Hiç adil bir referandum olmadı.” şeklinde yorumlayan Baykal şunları söyledi:
“Bunu polemik için değil, gerçek olduğu için söylüyorum. Nitekim evet diyenlere sorulduğunda onların yüzde 27’si de ‘Bu referandum adil bir şekilde oldu mu?’ sorusuna ‘Hayır’ dediler. Bunu herkes biliyor. Demek ki adil olmamış. Özellikle sayım ile ilgili ciddi krizler yaşandı. Yüksek Seçim Kurulu mühürsüz oy kullanmanın meşru olduğuna seçim süreci içerisinde karar verdi. Yani tartışmalı oldu. Sonuç ise yüzde 50, yüzde 50. Yani yüzde 50 ile Başbakan, Belediye başkanı, milletvekili olunur ama anayasa kabul edilmez. Bu bir gerçek. Toplumun yarısının ‘kabul etmiyorum’ diye feryat ettiği bir anayasayı toplumun diğer yarısı kabul etti diye dayatma yapmak doğru değildir. Birçok ülkede değişikliğin kabul edilmesi için yüzde 50’nin üzeri şart koşulmuştur. Bu iş vicdanlara oturmamıştır. Referandumdan çıkan anayasa kanıyor, yaralıdır. “
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ
 
 
 

Bakmadan Geçme