Çanakkale şehitlerine 100 yıl sonra diplomaları verildi
Kayseri Lisesi'nde 18 Mart Çanakkale Zaferinin 100. yıld önümü nedeniyle düzenlenen programda, Çanakkale Savaşına giden ve şehit olarak diplomalarını alamayan Kayseri Lisesi öğrencilerinin diplomaları, temsili olarak okulun son sınıf öğrencilerine verildi.
Kayseri Lisesi'nde düzenlenen programa İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Kayseri Barosu Başkanı Fevzi Konaç, araştırmacı yazar Talha Uğurluel, ilçe milli eğitim müdürleri ve öğrenciler katıldı. Çanakkale Savaşında şehit olan ve diplomalarını alamayan Kayseri Lisesi öğrencileri için düzenlenen programda şehit öğrencilerin diplomaları temsili olarak okulun son sınıf öğrencilerine verildi. Ardından Çanakkale Savaşında şehit olan öğrencilerin isimlerinin yazıldığı alanın açılışı yapıldı. Açılışın ardından konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Bila Yılmaz Çandıroğlu, “Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferini anma münasebetiyle Kayseri Lisemiz bir etkinlik düzenledi. Bilindiği üzere Sakarya Savaşı döneminde Kayseri Lisesi taş mektep öğrencileri şehit olmuşlar. Bugün Çanakkale Savaşında şehit olan taş mektep öğrencilerine temsili diplomaları verildi. Bu aslında Kayseri Lisemizin bünyesinde bu vatanı bizlere kimlerin emanet ettiğinin bir göstergesidir. Bunu bizim eğitim camiası olarak öğrencilerimize aksettirilmesi noktasında anlamlı bir etkinlik. Hayatlarının baharında vatan için, memleket için, namus için şehit olan çocuklarımızı bir daha bu okulda anmak bizlere farklı bir duygu kattı” diye konuştu.
Kayseri Barosu Başkanı Fevzi Konaç ise, “Bu okuldan mezun olan biri olarak uzun yıllar girmediğim koridorlara girmenin mutluluğunu yaşıyorum. 122 yıllık tarihi ile Kayseri’de artık marka bir okul anlamında lisenin değerini hepimiz biliyoruz. Bugün gönlümüzü hüzünlendiren bir tarafı var ki mezun veremediği yılda tüm şehitleri ile beraber Türkiye’nin ve şehrin gurur kaynağı olmuş bir eğitim kurumu. Bu kurumu yeniden ayağa kaldırmak ve bu ruhu gençlerimize aşılamak açısından yapılan bu faaliyetin önemini ve değerini biliyorum. Bu anlamda emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Yeni nesle vatanda, bayrak, toprak, iman sevgisi anlatmalıyız, aşılamalıyız ki bu toprakların geleceği güven altında olsun. Diploma töreninde herkes gibi bende hüzünlendim. Manevi ve sembolik değeri olan bir şey ama onların yattığı toprakta biz bugün güvenle oturuyoruz. Arkalarından ne kadar dua etsek yetersiz kalacak” şeklinde konuştu.
Araştırmacı yazar Talha Uğurluel de, “Burası bizim çok kıymetli bir eğitim kurumumuz. Aynı bu eğitim kurumumuz gibi İstanbul’daki bir eğitim kurumumuzda ilginç bir olay yaşanıyor. İstanbul Üniversitesi ama o günlerde orası üniversite değil. O günlerde orası harbiye nezareti. Gecenin yarısı kapıda bir genç beliriyor. Nöbetçi sesleniyor, ‘evladım gecenin vakti burada ne işin var’ diyor. Gönüllü ‘kayıt için geldim’ diyor. Nöbetçi ‘gönüllü kaydı yarın sabahlayacak, git yarın gel’ diyor. 17 yaşındaki genç ‘ben adımı 1 numaralı gönüllü olarak kaydettirmek istiyorum’ diyor. Biz bugün İstanbul’da iki numaralı gönüllüler listesine baktığımızda 1 numaralı isim 17 yaşındaki Celal İbrahim’i görüyoruz. Bugün bakıyorsunuz elektronik mağazaların kampanyalarında gecelerden kuyruğa giren gençlerimiz var. O gün de gençler kuyruğa giriyorlardı ama bir şey almak için değil, bir şey vermek için. Yani bizim için kendi hayallerinden vazgeçmişlerdi. Bu etkinlik çok güzel olmuş. Bu örnek olmalı” ifadelerini kullandı.
Kayseri Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Hasan Adıbelli ise, “Diplomayı alırken o an onların ruhlarını bizzat yaşamış oldum. Böyle bir diplomayı almak ve bu okulda okumak benim için çok büyük bir gurur” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Çanakkale Savaşı ile ilgili sergi gezildi.