Camilere "Silüet" Düzenlemesi Geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye genelindeki camilerin silüeti ve iç yapısına yönelik yeni bir konsept oluşturacaklarını söyledi. Özhaseki, 'Camiler bir proje dahilinde yapılmalıdır' dedi.

Bakan Özhaseki, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na katılarak, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Bakan Özhaseki, "Tarihi dokusuna sahip çıkan kimlikli kentler oluşturma doğrultusunda ne gibi çalışmalar planlanıyor? Doğayla dost, atıklarını dönüştüren 'ekolojik köyler' oluşturma projesine yönelik çalışmalar ne aşamada, bunun gibi yeni projeleriniz olacak mı?' yönündeki soru üzerine, Türkiye'de "sağlıksız" ve "kimliksiz" kentlerin bulunduğunu belirtti. 
Sağlıksız yapılar ile depreme dayanıksız yapıları kast ettiğini aktaran Özhaseki, "Ciddi bir deprem riski karşısında birçok şehirdeki, evlerimiz, konutlarımız, iş yerlerimiz yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. 1999'dan önce yapılmış, ruhsatını almış yapılarımızın büyük bir çoğunluğunun tehlike içerisinde olduğunu söyleyebiliriz." dedi.
Özhaseki, "kimliksiz kentler" sorunuyla ilgili, "Silüet, bizi ve bizim değerlerimizi temsil etmiyor. Şehirler aslında içinde yaşayan insanların kimliklerini, yaşam biçimlerini, sosyal münasebetlerini, ilişkilerini, inanışlarını ele veren yerlerdir. Bizim Anadolu kentleri veya büyükşehirlerimize baktığımız zaman yıllardır medeniyetler kurmuş, Türk insanının kendine has değerlerini yaşayış biçimlerini, örfünü, adetini yansıtan bir kimlikli kent ne yazık ki göremiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Şehir silüeti" çalışması başladı
Bunu bir sıkıntı olarak gördüğünü ve bakanlıkta bu konuyla ilgili yeni bir çalışmaya başlandığını aktaran Özhaseki, "Bizim kimliğimizi yansıtan mimari ve şehir silüetinin içindeki yaşam biçimlerinin nasıl olacağıyla ilgili de çalışmalar yapıyoruz." diye konuştu.
Bakan Özhaseki, şehirleri yıkıp geriye gitmenin mümkün olmadığına işaret ederek, "Bundan sonrası ile ilgili gelişmelerde çok rahat 'uydu kentler' vasıtasıyla kimlikli kentler oluşturabiliriz. İki sağlıklı kentler oluşturabiliriz. Üçüncü olarak da bunu çok değişik isimlerle veriyoruz ama 'akıllı kentler' diyebiliriz, 'yeşil kentler' diyebiliriz, 'ekokentler' de diyebilirsiniz. Bunlar da oluşacak.
Yani yağan suyu bile alıp dışarıya heder etmeyen, enerjisini kendi üreten, kendi içerisinde dışarıyı çok kirletmeyen, atıklarını değerlendirebilen, tabiatla iç içe doğal bir yaşam biçimini de önceleyen bir kent modeli ortaya çıkarabiliriz. Şu anda onun üzerinde çalışıyoruz zaten değişik örnekler var."
Bakan Özhaseki, bu çalışma bittiğinde kooperatiflere, uydu kent kurmak veya büyük arazilerde binlerce konut yapmak isteyenlere "Bizim mimari silüetimiz bu, akıllı kentten kastımız bu. Sizi enerji tasarrufuna götürecek kentler şu." denilerek projelerin götürüleceğini ifade etti.
"Gecekondu camilerin olmaması lazım"
Bu uygulamayı sadece "akıllı kentler" konseptinde yapmadıklarını belirten Özhaseki, Diyanet İşleri Başkanlığı ile de camiler konusunda özel bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. Cami yaptırmanın saygıdeğer bir düşünce olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, "Bir ibadethane yapma gayreti saygıdeğer ama lütfen bunu da bir proje dahilinde yapsınlar." şeklinde konuştu.
Camilerin insanların en özel anlarını paylaştığı, duygusallığın en üst düzeyde olduğu alanlar olduğunu dile getiren Özhaseki, bu mekanların nezih, iç huzuru ile oturulabilecek, silüeti güzel mekanlar olması gerektiğini dile getirdi. Özhaseki, "Gecekondu camilerinin olmaması lazım. Gecekondu camilerin afedersiniz tuvaletlerinde mafyavari adamların oturup da sağdan soldan racon kesmemesi lazım. Bu şehir içinde, şehir dışında. Bu konsepti de çalışıyoruz." bilgisini paylaştı. 
Özhaseki, belediye başkanlığı döneminde ödüllü bir cami proje yarışması düzenlediklerini benzer şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da bu konuda çalışmaları olduğunu aktararak, camilerin silüeti, iç yapısının fonksiyonu, bunların kullanımı ve işletmesi konusunda bir konsept oluşturacaklarını kaydetti.
Camilerin temizlik, bakım gibi işletme işlerinin imama yüklenmemesi gerektiğini aktaran Özhaseki, camilerin binlerce insanın gelip gittiği ciddi mekânlar olduğunu vurguladı. Özhaseki, şehirlerde kreşlerden başlayarak okullara, hastanelere ve sosyal tesislere kadar her türlü alanda yeni bir konsept ortaya koymaya çalıştıklarını ifade etti.
Kurumsal Haber
 
 

Bakmadan Geçme