Çamaşır suyuyla 'Hollywood gülümsemesi' olmaz!

“Ağız ve diş sağlığı” konusunda halk arasında doğru bilinen yanlışlar var. Özellikle diş beyazlatmada “çamaşır suyu” gibi zararlı maddeler ve çok sağlıksız yöntemler kullanılıyor. Peki, nedir bu yanlışlar? Bunu öğrenmek üzere haber merkezi olarak Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi (Endodonti) Anabilim Başkanı aynı zamanda Başhekim Yahya Orçun Zorba’ya konuk olduk. Bakın, hangi bilgileri aldık!

Çamaşır suyunun toksit bir materyal olduğunu ve tıpta dezenfektan madde olarak kullanıldığını dile getiren Zorba sözlerinin devamında şunları söyledi;

“Özellikle kan, tükürük vs. gibi şeyler olduğu zaman oradaki mikropların sayısını azaltmak ve silmek için kullanıyoruz. Ağız içinde kullanılan çamaşır suyunun iki tane zararı var. Birincisi kendi yapısı gereğince diş dokularına zarar veriyor. Diş dokularına verdiği gibi diş etlerine de çok ciddi zararlar veriyor. Çok uzun süre hastaların çamaşır suyu kullandığı zamanlarda geri dönüşümsüz doku kayıpları ile karşılaşabiliyoruz. O yüzden bu tür kimyasal ürünleri ağız ve diş sağlığında beyazlatma yöntemi olarak kesinlikle önermiyoruz.”

Yahya Orçun Zorba sözlerinin devamında; “karbonat özellikle bir dönem diş beyazlatmada çok yaygın olarak kullanılmış bir şey. Halk arasında hala da kullanılmakta. Ancak karbonatın da özellikle diş mineleri üzerinde diş minelerini çizdiği biliniyor. Bu sebeple bunu da çok fazla tavsiye etmiyoruz “diye konuştu.

Zorba sirke konusunda da şunları söyledi: “Sirke de asidik bir madde. Evet o da temizliyor ama diş mineleri üzerine asidik bir materyalin direk olarak uygulanması çözülmeyen yumuşamalara sebep olur. Diş minesinin çözülmesi ve yumuşaması sebebi ile bir süre sonra daha hızlı renklenmeler ile karşılaşmaları da söz konusu.”

Zorba açıklamasını şöyle tamamladı:

“Günümüzde diş beyazlatma yöntemlerine Hollywood gülümsemesi diyoruz. İnsanlar tabi ki bu tip şeylere meyledebilirler. Ancak böyle bir durumda mutlaka diş hekimine uğrayıp profesyonel bir yardım alarak bunu yapmalarını tavsiye ediyoruz.”

Bakmadan Geçme