Çalış, Bulgaristan'da mülteci krizine dikkat çekti

25. Dönem AK Parti Kayseri Milletvekili Havva Talay Çalış, TBMM'yi temsilen katıldığı, Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci (GDAÜ)Parlamenter Asamblesi Daimi Komite Toplantısı'nda yaşanan mülteci krizine dikkat çekti.

25. Dönem AK Parti Kayseri Milletvekili Havva Talay Çalış, yeni yerine taşınan gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu. Gazetemizin yeni ofisi ile ilgili “hayırlı olsun” dileklerini ileten Çalış, Bulgaristan’da TBMM’yi temsilen katıldığı, Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci (GDAÜ)Parlamenter Asamblesi Daimi Komite Toplantısı hakkında bilgiler verdi.

Toplantıda mülteci krizinin ve enerji işbirliği projelerinin konuşulduğunu belirten Çalış, “Yapılan sunumlarda en çok göze çarpan ortak nokta mülteci krizi oldu. Özellikle Suriyeli mülteci krizine önemli bir yer ayırdık. Toplantıda, dostlarımızı yaşanan mülteci krizi ile ilgili daha önce de uyardığımıza dikkat çektik ve gelinen son noktada mülteci kriziyle etkin mücadele için sorunun kaynağına yönelmesi gerektiğini ifade ettik. Enerji işbirliği ile ilgili ise Türkiye, Bulgaristan ve Romanya arasında bazı çalışmalar devam ediyor. Toplantıda enerji tasarrufu ve enerji politikaları konusunda daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini söyledik” dedi.

GDAÜ’nün daimi bağımsız sekretaryası olmadığına değinen Çalış, “Bu tur asamblelerin daimi sekretaryası olması gerekiyor. TBMM eski başkanı Cemil Çiçek Bey bir teklifte bulunmuş, ‘İstanbul’da daimi sekretarya kurulması için 5 yıl boyunca bunun ücretini biz karşılayalım’ demiş. Normalde her ülkenin nüfusu oranında ücret ödemesi gerekiyor. Ancak bu kararın oy çokluğuyla değil, oy birliğiyle verilmesi gerektiğinden henüz bununla ilgili alınmış bir karar yok’ ifadelerini kullandı.

Uluslararası bir örgüt olan GDAÜ’ye üye ülkeler ise şöyle; “Türkiye, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan” Haber: Bünyamin Gültekin 

Bakmadan Geçme