ÇALIK TARİHİ KAZIDI
Emekli Müze Müdürü, tarih araştırmacısı Mehmet Çayırdağ, anlatımıyla 'Kayseri'nin Türkler tarafından 1071'den sonra ele geçirilişindeki Demografik Durumu' konferansı KCETAŞ Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Çayırdağ, sunumunda Kayseri Eski Belediye Başkanı merhum Mehmet Çalık'ı tarihi kazımakla suçladı.
Çalık sunumunda şöyle konuştu; “Düvenönü ve Gani pazarından Meydan’a gelirken tarihi surlar vardı. Bizans surlarının üzerine Selçuklu İmparatorluğunun ilave ederek yaptırdığı surlar, burçlar, Kayseri’nin tarihi Boyacı Kapısı ve Cami-i Kebir’in medresesini garip bir şekilde yıktırıp yok eden Kayseri’nin eski belediye başkanı rahmetli Mehmet Çalık’tır.”
“Garip bir başkandı”
Çalık zamanında surların ve Cami kebir medresesinin bir bekçisi olduğunu belirten Çayırdağ; konuşmasını şöyle tamamladı;
“Belediye Başkanı Çalık bu bekçiye haber gönderiyor. ‘Maaşını 300 TL’den 500 TL’ye çıkaracağız’ diye… Bekçi belediyede işe başlayınca yokluğunu fırsat bilen Başkan dozerlerle dış kale surlarını ve Cami Kebir medresesini yerle bir edip kazıttı. 3 ay sonra bekçinin işine ‘bize yaramazsın’ diye son verince bekçi müze müdürlüğüne dilekçe veriyor. ‘Bu tarihi yok eden suç ne ise ben de bu suçu çekeğim’ diye dilekçesinde belirtiyor. Eski Belediye Başkanı Çalık’ın tarihi eserleri kaldırmasına yönelik bir tez yazılması gerekiyor. Bütün surları yok eden, yetmedi Cami Kebir medresesini kazıtan böyle bir garip adam. Cami Kebir’in önünü açmak gayesi varmış. Vezir hanına benzer Mahkeme hanı da o zaman Raşit Efendi Kütüphanesi önündeydi. Mahkeme hanını da ortadan kaldırıyor. Belediye zabıta müdürü ile görüştüm. ‘Ne yapalım başkan emir verdi biz de kaldırdık’ dedi. Melikgazi Medresesi kazıtıldı ama temelleri orda duruyor. O temelde arkeolojik kazı yapıldığında planlarına, temellerine ulaşmak mümkün olabilir.”
Tunahan Kaya-Remzi Yıldırım