Büyükşehir Meclisinde Köylü-Yerli Gerginliği

Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı toplantısı Ak Parti ve MHP'li meclis üyelerinin tartışmalarına sahne oldu. Gündem maddelerinin görüşüldüğü sırada başlayan gerginlikte, MHP Tomarza İl Genel Meclis Üyesi Osman Koç'un Ak Partili üyeleri köylü-kentli ayrımı yapmakla suçlamasıyla başlayan gerginlik ikili tartışmaya döndü. Osman Koç'un Melikgazi Meclis Üyesi Serdar Altuntuğ'a karşı 'Taklacı Güvercin' yakıştırması meclis gündemine damgasını vurdu. Ak Partili üyelerin olaya sessiz kalması gerginliğin büyümesini engelledi.

Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı toplantısı teröre gösterilen tepki ile açıldı. Toplantıya başkanlık eden Meclis Başkan Vekili Mehmet Savruk, Ankara'da meydana gelen patlamanın milletimizin ve ülkemizin birliğine alçakça yapılan bir saldırı olduğunu söyledi. Meclis Gündemindeki 55 gündem maddesi ve 50 ek gündem maddesini görüştü. Sakin giden meclis toplantısının sükûneti 44 madde görüşmeleri sırasında bozuldu. “Amatör spor Kulüpleri Federasyonuna uygun görülecek miktarda yardım yapılması talebi hususunda hazırlanan Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyon Raporunun” görüşülmesi sırasında söz alan Tomarza İl Genel Meclisi Üyesi Osman Koç, meclis Başkan Vekili Mehmet Savruk’u köylü-kentli ayrımı yapmakla suçladı. Koç,” Gündem maddesinde Amatörspor kulüplerine sadece malzeme yardımı yapılıyor. Daha önce AGÜSpor’a Büyükşehir Belediyesi olarak 6 bin lira kadar yardım edildi. İlçelerde malzeme bulamayan, hatta maçlara gelebilmek için araç bulmakta zorlanan spor kulüpleri var. Onlara da yardım edildi. İlçelerde yiğit delikanlılar var. Onlar arasında çok başarılı olan sporcular var. Köylü-kentli ayırımı yapmayın” diyerek söz hakkını tamamladı. 44. Maddenin oylamasında meclis üyelerinin kalkan ellerini sayan başkan Savruk,un “kabul etmeyenler” sorusuna MHP’li meclis üyeleri “etmiyoruz” diye cevap verdi. Lafların çakıştığı gündem maddesinde, Melikgazi İlçesi İl Genel Meclisi Üyesi Serdar Altuntuğ’un “Etmesinler, onları beklemek zorunda değiliz. Gündem görüşmelerine devam edelim” şeklindeki sözü MHP sıralarını sinirlendirdi. Altuntuğ’un sözünü “dinlemiyoruz” olarak algılayan Osman Koç ayağa kalkarak sesini yükseltti. Altuntuğ’a karşı konuşan Osman Koç, ”Dinlemeyeceksen neden geldin buraya. Güvercin gibi takla atmaya mı geldin? Maddeleri incelemeden her şeye el kaldırıp oy veriyor. Maddeleri kabul ediyorsunuz. İşiniz gücünüz güvercin gibi takla atmak” diyerek suçlamalarda bulundu. Ak Parti sıralarından Koç’un suçlamalarına karşı ses çıkmayınca olay büyümeden sona erdi. Daha sonra söz alan Kocasinan meclis üyesi Halil Büyüknalbant görüşmelerin sükûnet içinde geçmesi için çağrıda bulundu. Meclis başkanı Mehmet Savruk’da Kayseri’de yaşayanlara arasında ayrım yapmadıklarını savundu.

Ek Gündem Maddeleri krize neden oldu

         Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısı gündemindeki 55 maddeyi görüşerek karara bağladı. Ek gündem maddelerinin görüşmelerine geçildiği sırada  MHP sıralarında ek gündem maddelerinin sayılarının fazlalığıyla ilgili tepki geldi. Ek gündem maddelerinin sayısının 50 olmasını eleştiren Pınarbaşı Belediye Başkanı, Dursun Ataş ,”Geçtiğimiz meclis toplantılarında ek gündem maddelerinin sayılarının fazla olmaması gerektiği konusunda karar alınmıştı. Ek gündem maddeleri bizlere bildirilmiyor. Meclis görüşmeleri sırasında haberimiz oluyor. Haliyle ek maddeler hakkında bilgi ve araştırma yapamıyoruz. Bir ayrı konu da özellikle ek gündem maddeleri yüzeysel geçiliyor. Maddelerde istenen ibarelerin açıklanmasını istiyoruz “ diyerek partisi adına tepkisini koydu.

Trafik denetleme sistemi meclisten geçti
         Karara bağlanan maddeler arasında Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ile Trafik Elektronik Denetleme Sistemi de yer aldı. İlimizde Trafik Elektronik Denetleme Sistemi kurulması ve ayrıca suçla mücadelenin etkin yapılabilmesi, suçluların hızlı bir şekilde yakalanması, asayiş ve güvenliğe katkı sağlaması amacıyla Kent Güvenlik Yönetim Sistemi kurulması için Emniyet Müdürlüğü ile protokol yapılmasına yönelik yetki verilmesi talebi oybirliği ile kabul edildi.

Haber: Ahmet Bolat

Bakmadan Geçme