Bürokrasiye 'kaplumbağa' göndermesi

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 6 ayda verilecek kararı 16 ayda veren Antalya Kepez Kaymakamlığı'na 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosunu hediye edeceklerini söyledi. Şahin, tablonun Osman Hamdi Bey tarafından Osmanlı'nın son dönemde ağır işleyen bürokrasisini tasvir ettiğini söyledi.

Nevşehir Kozaklı Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılan Tüketiciler Birliği Şubeler Buluşmasına, Genel Başkan Mahmut Şahin, Kozaklı Belediye Başkanı Celalettin Güven, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müşaviri Nesih Tanrıverdi, Kayseri Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Alaattin Fırat, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Can, Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi Üyesi Ali Selman Erkuş ile Tüketiciler Birliği Şube Başkanları katıldı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Tüketiciler Birliği Şubeler Buluşması 2016 öncesinde yaptığı açıklamasında, “Küçük bir ilçede, küçük imkanlarla toplandık ama büyük fikirler ve büyük ideallerle büyüyerek devam edeceğiz. Ülkemizde başta bankacılık olmak üzere bütün satıcı ve sağlayıcıların, tüketiciyi ezmeye çalıştığı bir ortamda Tüketiciler Birliği azimli ve kararlı tutumunu sergilemeye devam edecek” dedi.

Hakem heyetleri hantal

“Hukuku kullanarak bu noktaya gelen tüketici mağduriyetlerine ne kadar seyirci kalınacak merak ediyorum” diyen Şahin, “İnsanların hak arama noktasında en kolay müracaat yerleri hakem heyetleridir. Çok geç karar vermelerinden dolayı tüketicinin güveni noktasında sıkıntı oluyor. En geç 6 ay içinde karar vermek zorundalar. Artık bu süre pek ciddiye alınmıyor. 6 ay yerine 16 ayda karar verilince aklımıza kaplumbağa geldi. Osman Hamdi bu tabloyu Osmanlı’nın son dönemlerindeki hantallığı anlatmak için yapmış. Biz de bunu Antalya Kepez Kaymakamlığı’na 16 ayda verdiği karardan dolayı bu tabloyu hediye edeceğiz. Odalarında bu tabloyu görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 Tüketiciler haklarını kullanmalı

Toplantıya katılan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Can ise “Kimse kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılayacak güçte değil. Bir arada yaşayacağımız zaman neye göre hareket edeceğiz. Onun için kurallara ihtiyacımız var. Kurallar belli ama hepimizin eksiklikleri, korkuları, kaygıları, sıkıntıları vardır. Bu sıkıntılar olunca yanımızdaki arkadaşımızdan şiddetle bir şeyler almaya çalışırız. Bu tür konularda da yargı ortaya çıkıyor. Güzel haklarımız var. Tanınmış olan hakların hayata geçirilmesi gerekir. Bu yüzden mahkemeler çok önemli. Mahkemelere ve uyuşmazlıkları çözebilecek kurumlara ihtiyacımız vardır. Buna bağlı olarak mekanizmalar üretiriz, bunlar da bizim ihtiyaçlarımızı sağlar. Sağlayamadığı zaman değiştirmeye karar veririz” dedi.

Hak aram yozlaşmayı engeller


Hak arama özgürlüğünün düzenin yozlaşmasını engellediğini söyleyen Prof. Dr. Can, sözlerini şöyle sürdürdü, “Tüketici Hakem Heyetleri’ni siz çalıştırmadığınız zaman işlemez. Sınır yoksa kontrol yoksa yozlaşma başlar. Bu fizik kuralı gibi bir şeydir. Hak arama yollarına başvurmuyorsanız, şikâyet etme hakkınız olmaz. Bir firmayı hak arama özgürlüğüne başvurmak suretiyle, kendi sınırlarını gösterdiğiniz zaman, siz aslında koca bir devlete sınırlarını gösteriyorsunuz”

Program, plaket takdiminin ardından sona erdi.

Kayseri Gündem

Bakmadan Geçme