Bu proje ile 70 bin TL elektrik tasarrufu sağlanacak
Türkiye'de karasal iklimin en sert yaşandığı illerden biri olan Van'da bulunan Cezaevi artık suyunu güneş enerjisi ile ısıtacak. Ezinç A.Ş tarafından kurulan toplam 400 adet güneş kollektörü sayesinde kuruma yıllık 62 bin 655 m3 doğalgaz, 70 bin TL elektrik tasarrufu sağlanacak. Güneş kollektörleri sayesinde doğaya 145 ton karbondioksit salımı da engellenmiş olacak.
İklim koşulları Türkiye'den çok daha sert olan ve yıllık güneşlenme süreleri çok az olan Avrupa'nın Kuzey ülkelerinde güneş enerjisi kurulu gücü Türkiye'nin yaklaşık 300 kat üstünde bulunuyor. Türkiye'de de yıllardır Akdeniz ve Ege bölgelerinde yoğun olarak kullanılan güneş enerjisi bilinçlenme arttıkça tüm bölgelere yayılıyor. Sert iklim koşullarına sahip olan ve kışları çok uzun geçiren Van'da bulunan Van Cezaevi de artık güneş enerjisi ile ısınacak.
Türkiye'nin en büyük güneş kollektörü üreticisi Ezinç A.Ş tarafından 25 gün gibi kısa bir sürede kurulan 400 adet güneş kollektöründen oluşan Güneş Enerjisi Santrali sayesinde Cezaevi'nin suyu güneş enerjisi ile ısınacak. Sistem Cezaevinde mahkumların toplam sıcak su ihiyacını yaz döneminde ilave herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç olmadan karşılamak, kış aylarında ise ön ısıtmasını yapmak amacı ile kuruldu. 912 metrekare alana kurulan 400 adet güneş kollektörü ile sistemin toplam kurulu gücü 640 KW ısıl gücünde olacak. Kullanım sıcak suyu için gerekli ısı ihtiyacının yüzde 60'ı bu sistemden karşılacak.
"İklim sert, ancak güneşlenme süresi yeterli"
Ezinç A.Ş Genel Müdürü Mahmut Ezinç, Van'ın kışları çok sert geçirmesine karşın aynı oranda çok ciddi kapasitede güneşlenme miktarına sahip olduğunu belirterek, "Van'da yıllık m2 alan başına 1640 kWh ışınım gelmektedir. Bu doğrultuda kurmuş olduğumuz güneş enerji sisteminden yıllık 767 MWh ısı enerjisi üretilmesi hedeflenmektedir. Proje günde 50 m3 sıcak su üretilmek üzere tasarlanmıştır. Yaz aylarında sistem verimliliği yüzde 80 - 90 civarında, kış aylarında ise yüzde 40 ile 50 oranında değişmektedir. Yıllık 62 bin 655 m3 doğalgaz tasarrufu hedeflenmektedir. Bunun parasal karşılığı ise yıllık 70 bin TL'dir. Doğaya katkısı ise yıllık 145 ton CO2 eşdeğeri salımı engellenecektir" dedi.
Ezinç, Türkiye'nin birçok bölgesinde devam eden bölge hastaneleri, cezaevleri, öğrenci yurtları, askeri birlik ve karakollar gibi pek çok kamu kurumuyla proje uygulamasının devam ettiğini sözlerine ekledi.