Bu numara sigara içenlerin kbusu olacak

Kayseri'de Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, Türkiye'de ilk kez sigara içilen kapalı alanların tespit edilmesi için WhatsApp ihbar hattı kuruldu. 0 505 157 85 38 numaralı telefon hattına yapılan görüntülü ve fotoğraflı ihbarlar Halk Sağlığı ekiplerince değerlendirilerek tütün ürünlerinin tüketildiği tespit edilen yerler ve kişiler hakkında ceza işlemi uygulanacak. İşletmelere 7 bin liraya kadar ceza kesileceği, erken ödemelerde indirim sağlanacağı bildirildi.

 Halk Sağlığı Müdürlüğü toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyen Vali Orhan Düzgün ve Halk Sağlığı İl Müdürü Yunus Karadağ uygulama hakkında bilgi verdi. İhbar hattını kullanmak isteyen vatandaşlar iletişim programı olan WhatsApp uygulamasını internet hattının bağlı bulunduğu akıllı telefonlar, programın tanımlı olduğu cihazlar ve bilgisayar üzerinden kullanabilecekler. Ülke genelinde ihbar konusunda ilklere imza attıklarını hatırlatan Vali Düzgün, uygulaması devam eden trafik ihbar hattından sonra, WhatsApp sigara ihbarı projesinin de başarıya ulaşılacağına inandığını söyledi.

İhbar hattının kişilerden önce halkın toplu olarak kullandığı kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketimini tespit edilmesinde işe yarayacağına dikkat çeken Vali Düzgün, ”Halkın sağlığı için uğraşan kurumların her yere ulaşması mümkün olmayabiliyor. Vatandaşlarımızın da bu konuda yardımcı olabilmesi bakımından, suç teşkil eden olaylara rastlaması durumunda, bunu Halk Sağlığı müdürlüğümüzün yeni oluşturmuş olduğu WhatsApp ihbar hattına iletmeleri ve gönderilen görüntülerin, delillerin yeterli olması halinde, buralarda cezai işlem uygulaması yapılabilecek” dedi.
         Sigara içme yasağına uymayan kişi ve işletmelerin ihbar edebilmeleri için vatandaşa kolaylık olsun diye WhatsApp uygulamasına geçtiklerini belirten Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ, ihbarlarda hatalı görülen kişilere bin 700 lira işletmelere ise 7 bin 800 liraya kadar para cezası verileceğini belirtti. Ceza ödemelerinin erken yapılması halinde yüzde 25 oranında ceza indirimi olacağını hatırlatan Karadağ,” Sahada 21 tabletle faal olarak çalışan 56 ekibimiz var. WahtsApp uygulaması ile ekip sayılarını artıracağız. Vatandaşların, 0505 157 8538 numaralı telefon hattına WhatsApp uygulamasına kısa süreli görüntü ve fotoğraf paylaşımı yaparak, sigara ihlalinin uygulandığı mekanları kolaylıkla şikayet edebilirler. Hattın diğer ucunda bekleyen ekiplerimiz yapılan bütün ihbarları titizlikle inceleyecek ve kısa sürede değerlendirecektir” açıklamasını yaptı.
         Kayseri’de, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında, 2015 yılında yapılan denetimlerde, 249 işletme ve 534 kişiye 487 bin TL para cezası uygulandığı bildirildi. Bu sayının WhatsApp uygulamasıyla iki katını bulması bekleniyor.

(Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme