Böbrek taşı ameliyatı radyasyonsuz yapılmaya başlandı
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Üroloji Bölümünde, Türkiye'de az sayıda merkezde uygulanan ve MikroPNL adı verilen kapalı böbrek taşı ameliyatı daha da geliştirilerek, ultrasonografi yardımı ile radyasyonsuz yapılmaya başlandı.
Ameliyatla ilgili bilgiler veren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, yaptığı açıklamada, 2004 yılından beri kliniklerinde standart yöntemle perkütan nefrolitomi (PNL) ameliyatı yapıldığını ve klinik arşivinde 2 binden fazla takipli hasta dosyası olduğunu söyledi.
Son yıllarda özellikle lazer ve fiber optik alandaki teknolojik ilerlemelerin kapalı ürolojik ameliyatlarda yeni ufuklar açtığını kaydeden Doç. Dr. Demirtaş, “Standart PNL ameliyatı skopi cihazı yardımıyla (radyasyonla) ve ciltte yaklaşık bir santimetrelik kesi ile yapılır, Böbreğe taş kırma cihazı yerleştirmek için 1 cm’lik (30 F) dilatasyon yapılır, bu sırada böbrekte kanama meydana gelebilir. Hem hasta hem de sağlık personeli işlem sırasında cerrahın deneyimine bağlı olarak radyasyona maruz kalır. Standart PNL ameliyatında taşın yeri, büyüklüğü, hekimin deneyimine göre yaklaşık radyasyon süresi 3-20 dakika arasında değişir” dedi.
Doç. Dr. Demirtaş, MikroPNL adı verilen ve Türkiye’de az sayıda merkezde uygulanan kapalı böbrek ameliyatlarının 1,6 milimetrelik iğne ile yapıldığını, bu nedenle kanama riskinin çok az olduğunu belirterek, kendilerinin de bir yılı aşkın süredir kliniklerinde MikroPNL ameliyatlarını standart skopi kullanarak yaptıklarını ve özellikle 1 cm’den küçük ESWL dirençli taşlarda standart yöntemle ulaşılamayacak yerlerdeki taşların bile rahatlıkla temizlendiğini ifade etti.
Doç. Dr. Demirtaş, ameliyat yöntemi ile ilgili şunları ifade etti: “MikroPNL ile deneyimimiz artıkça kapalı böbrek taşı ameliyatlarını radyasyon kullanmadan ultrasonografi ile yapmaya başladık. Böylece hem hasta, hem de sürekli bu işle uğraşan sağlık personelimizin radyasyona maruz kalma riski önlenmekte. Uyguladığımız bu yöntemde yalnızca işlem başlangıcında üreter kateterinin yerini görmek için tek doz film almaktayız. Skopi süremiz 10-20 saniyeyi geçmemekte. Ülkemizde çok az merkezde ultrasonografi ile PNL ameliyatı yapılabilmekte, ancak bu şekilde hem ultrasonografi, hem de MikroPNL (kansız) ameliyat yöntemi bir ilktir”
Doç. Dr. Demirtaş, MikroPNL ameliyatından sonra hastanın cildinde yalnızca bir iğne deliği izi olduğunu, cilde herhangi bir kateter takılmadığını ve hastanın ertesi gün taburcu edildiğini sözlerine ekledi.