Bir Doğalgaz Serüveni
Kayserigaz Genel Müdür Yardımcısı Adem Dinçay, yakıt olarak kullanılan doğalgazın evlere ulaşıncaya kadar hangi süreçlerden geçtiğini anlattı.Kayserigaz Genel Müdür Yardımcısı Adem Dincay, kullandığımız doğalgazın ne süreçlerden geçtiğini...
Kayserigaz Genel Müdür Yardımcısı Adem Dinçay, yakıt olarak kullanılan doğalgazın evlere ulaşıncaya kadar hangi süreçlerden geçtiğini anlattı.
Kayserigaz Genel Müdür Yardımcısı Adem Dincay, kullandığımız doğalgazın ne süreçlerden geçtiğini detaylı bir şekilde anlattı.
Türkiye’ye doğalgaz tedarikinin başta Rusya, Azerbaycan, İran olmak üzere Marmara üzerinden LNG desteğiyle birlikte 4 koldan olduğunu söyleyen Dincay, ülkeye giriş yapan bu doğalgaz kaynaklarının, ‘havuz’ adı verilen sistem aracılığıyla tüm borularda birleştirilerek birbiri ile karıştığını söyledi. Bu sebeple, evlere gelen doğalgazın yalnızca bir ülkeye ait olduğunu ya da farklı bölgelerin farklı ülkelere ait doğalgazı kullandıklarını söylemenin hata olacağını belirten Dincay, ocağın vanasının çevrildiğinde çıkan ateşin ülkeye 4 koldan giren doğalgazın karışımı olduğunu söylüyor.
Erzincan ve Sivas hatları üzerinden Kayseri’ye ulaşan boru ağı, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) kontrolünde olduğunu söyleyen Dinçay, “120cm çapındaki borularla 50-75 bar basınç aralığında ki doğalgazı Kayseri Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonuna (RMS-A) iletmektedir. RMS-A istasyonu, Kayseri’nin besleme noktası olup, Kayseri iline düzenli ve güvenli gaz arzını sağlayan hayati bir birimdir. Kayseri-Molu bölgesine ait sahada konumlandırılmış olan istasyon, son teknolojiyle inşa edilmiş olup, uygun teknik ve altyapı hizmetleriyle desteklenmiştir” dedi.
Sözlerine devam eden Dincay, “Evlerimize gelen gazın bölge regülatörleri aracılığı ile de 4 bara indirgeniyor. Servis kutusuna girmeden önce 1-4 bar arası basınç değerine sahip olan doğalgaz, servis kutularındaki regülatörler aracılığıyla 21mbar (bireysel kombi kullanıcısı) ve 300mbar (kazanlı sistem-merkezi ısıtma) değerlerine düşürülüyor. Bu sayede sıkıntısız bir şekilde doğalgazı tüketiliyor.