Bir darbe de davulculara

Kentimizde asırlardan beri düğünlerin vazgeçilmezi olan davulcular bugünlerde bir hayli sıkıntılı. Bir yandan sokak düğünlerinin yasaklanması diğer yandan millet olarak yaşadığımız zorlu süreç ile birlikte unutulmaya yüz tutan davulcular evlerine ekmek götüremez hale geldi.

15 Temmuz darbe girişiminin ortaya çıkardığı olumsuzluklar hiç kuşkusuz her kesimden insanı etkiledi.  Kentimizdeki davulcular yaşanan süreçle birlikte Demokrasi şehitlerine saygı için düğün sahiplerinin davul-zurna çaldırmadığından dolayı işlerini yapamaz hale geldiklerini söyledi.

Tacettin Veli Mahallesi Siremenli Caddesi’nde iş bekleyen davulcular, sabahtan akşama kadar oturduktan sonra umutsuz bir şekilde evlerinin yolunu tutuyorlar.

Kara kara düşünüyoruz

Yaklaşık 36 yıldır düğünlerde ve özel günlerde davul çaldığını belirten 56 yaşındaki Naki Özkan, yaz döneminin sona ermesine az bir süre kala işlerinde istedikleri ivmeyi yakalayamadıklarını söyledi.

İşlerinin azalmasından dolayı borç altına girdiklerini dile getiren Özkan; “Önceki dönemlerde yaz aylarında işlerimiz yoğun olurdu. Hangisine gidelim hangisine gitmeyelim diye tercih yapmak zorunda kalırdık. Bu yıl bırakın tercih yapmayı evimizin geçimini sağlayacak kadar bile iş çıkmadı. Kış yaklaşıyor. Borcumuz çoğaldı. Şimdiden kara kara düşünmeye başladık” diye konuştu.

Hiçbir sosyal güvencesi ve ek gelirinin olmadığını aktaran Özkan, devletten müzisyenlerin emekli olabilmesi adına gerekli yasa çıkarmalarını dört gözle beklediklerini sözlerine ekledi.

Mesleğimiz ölüyor

Meslektaşı Naki Özkan gibi işlerin durgunluğundan yakınan İbrahim Kalfan da gelecekten bir hayli endişeli.

Yasaklar yüzünden mesleğin hızla tükenme noktasına geldiğini aktaran Kalfan, “Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu iş artık karın doyurmaz hale geldi. Hepimizin sorumlu olduğu kişiler var. Bu yaştan sonra başka iş yapsak, ne yapacağız.” şeklinde serzenişte bulundu.

İbrahim Kalfan Köy düğünlerinin (Cuma-cumartesi-Pazar) ortalama 900-1000, şehir düğünlerinin (cumartesi-Pazar) 600-700, özel açılış ve karşılama programlarının (1-2 saat) ise 200 TL olduğunu dile getirdi.

Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme