BAZI ET YEMEKLERİNİN ADI DEĞİŞTİ
Türkiye genelinde 173, Kayseri'de ise 12 firmanın ürünlerinde tek tırnaklı hayvan etine (at) rastlanması üzerine bazı sakatat ürünlerinin adı değiştirildi. Buna göre kelle-paça artık 'kelle-toynak', lahmacun 'nalmacun', küşleme ise 'kişneme' olarak adlandırılacak.
Sakatatçılar Federasyonu Genel Başkanı Kazım Dalaksız, istenmeyen son gelişmelerden sonra vatandaşların talebi üzerine bazı ürünlerde isim değişikliğine gitmek zorunda kaldıklarını belirtti.
Kelle-toynak, nalmacun ve kişneme
Ünlü romancımız Kemal Tahir’in de ata büyük önem verdiğini ve kendisine at eti yedirilmeye çalışıldığında "atalarım Orta Asya'dan at sırtında geldiler, yol arkadaşımızı yemek bize yakışmaz" diyerek hadiseye apayrı bir boyut getirdiğini hatırlatan Dalaksız, “insanların en yakın dostu bu asil hayvanı keserek bizlere yediren sözde meslektaşlarımı şiddetle kınıyorum.” dedi.
Nalbant açıklamasını “bir gün at eti ve sütü lokantalarla marketlerde hak ettiği yeri alacak.” diye tamamladı.
Rıfat Yörük
Yazılı bir açıklama yapan Dalaksız, kelle-paça’nın adının “kelle-toynak”, lahmacun’un “nalmacun”, küşleme’nin ise “kişneme” olarak değiştirildiğini belirtti.
Tasarım: Erkan Özsaatçılar
Kımızseverler Derneği’nden eleştiri
Öte yandan Şamanist Kımızseverler Derneği Genel Başkanı Toygar Nalbant, et ve kıymaya at eti karıştırılmasıyla ilgili eleştirel yayınları kınadı. Atalarımızın Orta-Asya’da at eti yiyip, sütü olan kımız içtiklerini belirten Nalbant “dolayısıyla atalarımızın etinden, sütünden yararlandıkları asil bir hayvana yapılan muamele bizi çok incitti.” dedi.
(Asparagas haber)