Başkan Hiçyılmaz Bddk Murakıplarını Konuk Etti
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) murakıplarını konuk etti.Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette, BDDK Murakıbı Gürcan Avcıbaşkanlığındaki heyet...
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) murakıplarını konuk etti.
Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette, BDDK Murakıbı Gürcan Avcıbaşkanlığındaki heyet ile Kayseri Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Celal Haslançacı ve Sayman Üye Bahri Coşkun yer aldı. BDDK Murakıbı Gürcan Avcı, kurum çalışmalarını anlatmak, tanıtmak ve yaşanan sıkıntıları tespit etmek amacıyla bu tür ziyaretler yaptıklarını belirterek, Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda bankacılık sisteminin gelişimi noktasında çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
BDDK heyetinin yapmış olduğu ziyaretten dolayı memnuniyet duyduklarını belirten Başkan Hiçyılmaz, bankaların son birkaç yıldır vergi rekortmenleri listesinde ön sıralarda yer aldığını gördüklerini kaydetti. Hiçyılmaz, bu durumun yatırım, istihdam ve dünya ile rekabet noktasında önemli olduğunu ancak bazı spekülasyonlarını da beraberinden getirdiğini söyledi. Bankaların almış oldukları masraf ve işlem ücreti başlıklarındaki ücretlerin çok fazla olduğu konusunda Oda üyelerinin şikâyetleri ile karşılaştıklarının altını çizen Hiçyılmaz, “BDDK’nın bu konuda çalışmalar yaptığını biliyoruz. Ancak kısa süre içinde ve tatmin edici şekilde düzenleme yapılması gereklidir. Bu hem piyasa açısından hem de bankalar açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.
Hiçyılmaz, çek yasasına ilişkin de görüşlerini paylaşarak, “Çek yasasının değiştirilmesi ve özellikle hapis cezasının kaldırılması kıymetli bir evrak olan çekin kullanımını geriletmiştir. Çekle alışveriş en az güven duyulan bir ödeme aracı haline gelmiştir. Çek yasasının ardından üyelerimizin alışverişinde yüzde 20-30 civarında bir düşüş yaşanmıştır. Çek yasasının düzenlenmesi sırasında belli bir yürürlük tarihi konulsaydı ve eğitim çalışmaları yapılsaydı belki bu durumlarla karşılaşılmayacaktı. İç talebin canlanması açısından çekle alışveriş oranının yükselmesi gerekir. Çekle ilgili tereddütlerin yaşanmayacağı güvenli bir alışveriş için yeni yasal düzenleme yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Çekle alışverişlerde güvenilirliğin sağlanması noktasında Oda üyelerine Kredi Kayıt Bürosu uygulaması hakkında bilgilendirme yaptıklarını ifade eden Hiçyılmaz, “Özellikle meslek komitesi toplantılarında üyelerimize Kredi Kayıt Bürosu hakkında bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Ancak üyelerimizin büyük çoğunluğu bu sistemi kullanamıyor. Sistemin yaygınlaşması adına daha iyi bir tanıtım yapılmasının şart olduğunu düşünüyorum. Sistemin geniş tabanlı kullanımına ilişkin olarak, kamu spotu şeklinde televizyon yayınları yapılabilir. Ayrıca, eğitim toplantıları düzenlenebilir ve gazetelerde ilanlar verilerek sistemin özendirilmesi sağlanabilir” diye konuştu.
Başkan Hiçyılmaz ayrıca, bilgisayar donanımı ve yazılımı ticareti sektöründe yer alan 9. Meslek Komitesi üyelerinin talepleri arasında bulunan, POS cihazlarına ilişkin yaşanan sıkıntıları da BDDK uzmanlarına aktardı.