Barolar STK değildir

Geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerde Baro Başkanı seçilen Cavit Dursun, basın toplantısı düzenledi. Dursun, 2001'den sonra Türkiye'de hukuk sisteminin sarsıldığını ve avukatlık mesleğinin eskisine oranla daha kötüye gittiğini söyledi. Dursun ayrıca Baroların STK gibi çalışmasının doğru olmadığı söyledi.

Kayseri Barosu'nun geçen hafta yapılan seçimlerinde baro başkanı seçilen Cavit Dursun, basın toplantısı düzenledi. Kayseri Barosu Seminer Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Dursun, görev süreleri boyunca, Cumhuriyetin kurucu değerleri ile Anayasanın 2 maddesinde yer alan ilkelere sahip çıkacaklarını ifade etti.
Baroların yargı erkinin savunma kurumu olduğunu vurgulayan Cavit Dursun, “STK, STÖ mantığı, barolara siyaset, rant, maddiyat ve koltuk beklentileri getirmektedir. Bu durum, baroları konuşması gereken yerlerde susan, susması gereken konularda ise konuşan barolar haline getirmektedir. Oysaki hukuk kurumu olarak yönetilen ve yönetilmesi gereken barolar, yargıya, hukuka ve savunmaya güç, avukatlara ise itibar ve onur getirecektir. Bütün bu nedenlerle bizim vazgeçilmez anlayışımız ve ilkemiz, baroların yargı erkinin savunma kurumu olduğu hususudur.” diye konuştu..
Seçim sürecini değerlendiren Dursun, "Yargı güçlü bir erktir. Yargıyı ülkedeki siyaset anlayışları ele geçirmek isterler. Şekil vermek isterler. Burada en önemli görev hukukçulara, avukatlara, hâkimlerimize ve savcılarımıza düşmektedir. Eğer bizler kendimizi sadece ve sadece hukukçu olarak gördüğümüz takdirde bu tür müdahalelerin ve çabaların tamamı kendiliğinden sonuçsuz kalacaktır. Kayseri Barosu şehrin en güzide kurumlarından birisidir. Bakış açılarına göre, siyaset yapma şekillerine göre, olgunluklarına göre, genç ve tecrübesiz olmalarına göre birilerinin baro seçimlerine müdahil olma gayretlerine hepimiz şahit olduk. Bunu bu şekilde yaşadık ve gördük" dedi.
Kayseri'de yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında tutuklanan avukatlarla ilgili sorulan bir soruya Başkan Dursun, "Bu ülkede Cumhurbaşkanı da olsanız, Başbakan da olsanız, dağdaki çobanda olsanız ve avukatta olsanız hepimiz hukuka tabiyiz. Eğer suç işlediğimize ilişkin bir iddia varsa her birimiz ayrı ayrı soruşturma geçirebiliriz. Şüphe kesin hüküm değildir. Mahkumiyet kararı değildir. Hukukun en temel ilkesi masumiyet karinesidir. Adil yargılanma hakkıdır. Savunma hakkı verilmesidir. Ülkemizde yaşanan bu süreçte şimdiye kadar gördüğüm kadarıyla en üst düzey yöneticiler hariç soruşturmalar herkese ulaşıyor. Biz hukuk kurumu olarak bizim temennimiz Türkiye gibi güçlü bir ülkenin güçlü kurumları olmalıdır" diye cevap verdi.
Kayseri Gündem
 

Bakmadan Geçme