Bakan Özhaseki: CERABLUS'A HAZIRLIKLIYIZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Suriye'nin Cerablus kentinin yeniden yapılandırılmasına yönelik bir durum söz konusu olursa bakanlık olarak buna hazırlıklı olduklarını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet  Özhaseki, Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesinin açılış törenine katıldı. 
Törene gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, Suriye'nin Cerablus kentinin yeniden yapılandırılmasına yönelik bir soru üzerine şu açıklamayı yaptı:
"Bizim Güneydoğu'da bir çalışmamız var. Orada bize sınır olan uzunca bir bölgede Türk Silahlı Kuvvetlerinin girmiş olduğu harekat neticesinde yeni bir yaşam alanı oluşuyor. Oranın yerlileri memleketlerine dönüyorlar. Göçmen olan insanlar, sıkıntılı olan insanlar gelip evlerine yerleşmeye çalışıyorlar. Fakat geldiklerinde yıkıntıyla karşılaşıyorlar.
Bu konuda hükümet nezdinde görüşmeler var, daha üst düzeyde görüşmeler var ama netleşmiş olarak şu kadar konut yapılacak, şu yapılacak, bu yapılacak gibi elimizde somut bilgiler olmadığı için, anlaşmalar neticesinde ortaya çıkacak net bir durum olmadığı için şu anda bir şey söylemek zor. Ancak dönüp olay bizde kalacak ve konut yapılacak olursa, bunu dünyada en iyi yapacak grup yine Türklerdir, bu işi en iyi yapacak bakanlık da bizim Bakanlığımız. Bu konuda da hazırlıklıyız. Malumatımız var, gelişmeleri takip ediyoruz." 
Törenin açılış konuşmasını da yapan Bakan Özhaseki, Fakültenin gayrimenkul alanında müthiş bir açığı kapatacağını  eskiden Kayseri'de çocukları okutmayarak marangozlu, kunduracılık gibi mesleklere yönlendirdiklerini ve başarılı olamayanların "Bunda iş yok, götür okusun" denildiğini anlattı. 
Toplumda mühendislik, tıp gibi bölümlere takdirle yaklaşıldığını, edebiyat gibi alanlara ise "Canın sağ olsun" denildiğini aktaran Bakan Özhaseki, velilere hitaben, "Şimdi ama veliler müsterih olsun. Burası para edecek bir iş ve çok keyifli bir meslek, ondan kimsenin endişesi olmasın." sözlerine yer verdi.   
Açılışı gerçekleştirilen fakültenin çok elzem olduğunu, bu tip fakültelerin revaçta olması gerektiğini dile getiren Bakan Özhaseki, tıbba insanların arada bir işinin düştüğünü ama insanların evi, sokağı gibi 24 saatinin geçtiği ortamın bilimsel bir karaktere oturtulmadığına işaret etti. 
Velilerin endişe etmemesini, evlatlarını bu mesleğe yönlendirmekle iyi bir şey yaptıklarını vurgulayan Özhaseki, bu mesleğin tıp kadar para kazandıracak bir iş ve bakanlığın da alt yapısını oluşturan bir meslek olduğunu aktardı. 

"Kuşun mantığı evlerimizde olsa çok rahat edeceğiz" 
İnşaat sektöründe Türkiye’nin dünyada Çin'den sonra ikinci büyük sektör olarak gözüktüğünü, ekonominin yüzde 7,6'sını oluşturduğunu söyleyen Bakan  Özhaseki, dünyadaki en büyük 250 firmanın 42'sinin Türk şirketi olduğunu aktardı.
Bakan Mehmet Özhaseki, kaliteye önem verilmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle dedi:
"Çünkü yaptığımız harcamalarda kaliteye dikkat etmezsek israf oluyor ve bu ülke de o kadar zengin değil. Kuş misali verilir. Nedir kuş misali? Kuş yuvayı ya bir ağacın tepesine kimsenin ulaşamayacağı bir yere ya da sarp bir kayalığa yapar. Korunma güdüsü vardır. Kuş önce çalı, çırpı toplar. Sonra etraftan otları toplar. Sonraki dibindeki malzemeleri çamurumsu bir maddeyle adeta izolasyon yapar. Sonra çanak gibi bir şekilde üstten küçük bir delikten girilip içinde korumalı bir alan oluşturur. Bu çok organiktir, çok amaçlıdır, fonksiyonludur ve sağlıklıdır. Kuş gibi yapsak evlerimizi rahat ederiz diye örnek verilir. Kuşun mantığı bizde olsa, evlerimizde olsa çok rahat edeceğiz."
Belediye Yasası hazırlıklarına da değinen Bakan Özhaseki, herkesi rahatsız eden şehirlerdeki planların bozulması, haksız yere yapılan tadilatlar gibi vatandaşların içindeki adalet duygusunu sarsan sorun alanlarının giderileceğini ifade ederek, "Niye 5 katlı evler giderken birden bire aradan 25 kat yükselsin ki? Ne oluyor bütün parsellerdeki inşaat yoğunluğu 5 metreyken birisinin ki 25 metre olsun ki?" sözlerine yer verdi.
Açılış töreninde Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ile Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş de birer konuşma yaptı. Törene Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu da katıldı.
Konuşmaların ardından Bakan Özhaseki ile diğer katılımcılar, lisans bursu almaya hak kazanan öğrencilere belge verdi. 
Fakülte yönetimi tarafından da Bakan Özhaseki'ye fakültenin sembolik anahtarı hediye edildi.
Kurumsal Haber
 

Bakmadan Geçme