Bahar alerjisine dikkat!

Son yıllarda çocuklar üzerinde alerji ve alerjik hastalıklarda çok ciddi artış olduğunu vurgulayan Tekden Hastanesi çocuk hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Mustafa Fındık, gazetemize yaptığı açıklamasında bahar mevsiminde çiçekler dökülünceye dek bebeklerin sokağa çıkartılmaması gerektiğini söyledi.

Uzm. Dr. Fındık, “Son yıllarda çocuklar üzerinde alerji ve alerjik hastalıklarda çok ciddi artış oldu. İnsanların kullandığı gıdalar, giyilen kıyafetler, kullanılan deterjanlar, hava kirliliği, bunlar tamamıyla alerjik artışta rol oynuyor. Bu vesileyle alerjik vakalarda ciddi boyutta artışlar oluyor. Elbette bu tür ortamdan korunmak lazım. Kullandığımız elbiseler, eşyalar, yediğimiz gıdalar da katkı maddesi olmaması lazım. Bu etkenlerin yanı sıra aile ortamında alerjik etkenler de var. Anne babasında astım olan, egzama olan çocuklarda daha fazla alerjik durumlara rastlıyoruz. Bronşit ve astım rahatsızlıkları bu etkenler nedeniyle daha sık gerçekleşmektedir. Özellikle Bahar ve son bahar mevsimlerinde alerjik vakalar kat ve kat artmaktadır. Bebeklerimizi rüzgarlı havalarda, tozlu havalarda çok fazla dışarda gezdirmememiz lazım. Ağaçların çiçek açma döneminde tozuşma döneminde yine çok fazla bebekleri dışarıya çıkarmamak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Alerjiden koruyan ilaç var
Sene içerisinde birkaç kez bronşit geçiren veya astıma yatkınlığı olduğu bilinen aileler çocuklarını özellikle alerji ünitelerin ’de test yaptırması gerektiğini belirten Fındık; “Neye karşı alerjisi var, bir gıdaya karşı alerjisi mi var? Herhangi bir boya alerjisi mi var? Küfe, mantar, çiçek, polen, çimene alerjisi olduğunu tespit edebiliyorsak çocukları bu etkenlerden uzak tutmamız lazım.  Elbette alerjiden koruyucu birtakım ilaçlar var. Hekime gidip bu ilaçlardan yararlanmak lazım.  Alerjinin boyutu da önemli. Özelikle son yıllarda solunum alerjisi dediğimiz bronşit astıma yatkınlık da giderek artış göstermekte. Kalıcı olarak çocukların astım rahatsızlığına uğramaması için bahar mevsiminde çocuklara tedavi amaçlı ilaçları kullandırtabiliriz. Öncelikle test yapmamızda fayda büyüktür. Organik gıdalar ile mümkün olduğu kadar çocukları beslememiz lazım. Mutlaka hayvansal gıdaları, bitkisel gıdaları yeterli ve dengeli şekilde verebilmek lazım. Tek taraflı beslememek ve vitamin eksikliğinin yaşanmaması için, yumurta et gibi gıdaları çocuklar tüketmesi şart  “dedi.

Gıdaların organik olmalı
Tekden Hastanesi olarak çocukların tüm rahatsızlıklarına karşı hizmet verdiklerini söyleyen Fındık sözlerini şöyle tamamladı;
“Baklagillerden, demir, içeren gıdalar, Ispanak, yeşil sebzelerden çocukların yemesi gerekiyor. Meyvelerden tüketilmesi gerekiyor. Elbette tüm bu gıdaların organik olması gerekiyor. Çocuklara alınan giysilerin boyası çıkan Çin malı gibi ürünler tercih edilmemeli. Kaliteli güvenilir giysiler çocuklarımıza giydirmemiz lazım. Çocukları temiz bir ortamda yetiştirmemiz lazım. Uluorta yerlerde satılan dondurma çocuklara yedirilmemesi gerekiyor. Çocuklar her zaman gıda olsun elbise olsun oyuncak olsun kaliteli olması şartıyla ve sağlıklı ortamlarda olursa alerjik etkenlerden korunur ve sağlıklı büyürler.”
Haber: M. Furkan Şahin/ Remzi Yıldırım

Bakmadan Geçme