Avcı'dan Flaş dershane açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin düzenlemesi konusunda, 'Bir iki tane eksiğimiz kaldı. Seçenekleri olabildiğince çoğaltmaya çalışıyoruz. Bir hafta içerisinde tamamlanmış olur' dedi.

 Ulusal Mimari Proje Yarışma Sergisi'ne katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, gazetecilerin dershanelerle ilgili sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Dershanelerle ilgili yeni bir öneriden bahsediliyor. Dönüşemeyen dershanelerin yurt olur önerisinden bahsediliyor. Son çalışma nedir, envanter tamamlandı mı?" sorusu üzerine Bakan Avcı şu cevabı verdi:

"Bir iki tane eksiğimiz kaldı. Seçenekleri olabildiğince çoğaltmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla sahada yapılan araştırmalarda hangi dershane fiziki alt yapı olarak hangi kuruma dönüşebilir ile ilgili olarak hem kendi önerileri var hem de bizim tespitlerimiz var. Bunları paylaşıyoruz. Bir hafta içerisinde tamamlanmış olur."

DERSHANELERLE İLGİLİ TAKVİM

Bir gazetecinin, "Dershanelerle ilgili takvim netleşti mi? Bu ay içerisinde Meclis'e sevk edileceği konuşuluyor" sorusuna Avcı, "Onun için çalışıyoruz. Büyük ölçüde çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Daha önceden de size söylediğim gibi Aralık ayı içerisinde dershanelerimizin fiziki ve beşeri alt yapılarına ilişkin bir envanter çalışması yaptık. Fiziki ve beşeri alt yapılarına ilişkin bilgileri derledik. İlgili STK'lara, sendikalara, dershane temsilcilerine, dershane dernek temsilcilerine bunlarla ilgili son bulgularımızı paylaştık. Onlardan da görüşlerini aldık. Bu görüşler değerlendirildikten sonra taslak çalışmamızı nihayetlendirip Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Takvim daha önceden öngördüğümüz biçimde aksamadan sürüyor. Bir hafta, on gün içinde bunların hepsini derleyip, toplayıp netleştirmiş oluruz" şeklinde konuştu.

"BU SEÇENEKLERİ BÜTÜN DERSHANE TÜRLERİNE UYACAK ŞEKİLDE ZENGİNLEŞTİRMEYE GAYRET ETTİK"

Bazı dershanelerin yurda dönüşme istekleri olduğu ve dönüşme seçenekleriyle ilgili soru üzerine ise Avcı, şunları söyledi:

"Bazı dershaneler bizim alt yapımız yurt olmaya da müsait, dolayısıyla seçeneklerin içerisine yurdu da koyabilir miyiz gibi bir öneri, dershane sahibi ve işletmecilerinden gelen öneriler arasında. Sivil toplum kuruluşlarından gelen öneriler var, dershane işletmecilerinden gelen öneriler var. Bunların hepsini biz şimdi tasnif ediyoruz. Dershane sektörü hep aynı türde kuruluşlardan oluşmuyor. Dershaneciler kendi içlerinde ciddi farklılıklar gösteriyor. Hem fiziki alt yapıları itibariyle birbirinden çok farklı. Eskiden kalma 3 derslikli butik diyebileceğimiz dershaneler olduğu gibi, en az dershanesi olan, daha fazla dershanesi olan, ayrıca sosyal etkinlikler için alt yapısı da müsait olan farklı türde dershanelerimiz var. Bunların hangi tür kuruma dönüşebileceği konusunda önerileri de farklılaşıyor. Bazıları özel okula dönüşme alt yapısına sahip, bazıları bir anaokulu olabilecek ölçekte alt yapıya sahip. Bu seçenekleri bütün dershane türlerine uyacak şekilde zenginleştirmeye gayret ettik."

Dershanelerin ne kadarının özel okula dönüşebileceğinin sorulması üzerine ise Bakan Avcı, "Daha önceki yapılan envanter çalışmasından aldığımız ilk bulgular bunların en fazla yüzde 20'sinin, 5'te 1'inin özel okula dönüşebilir nitelikte olduğunu gösteriyordu. Son yaptığımız çalışmada aşağı yukarı bunu doğruluyor ama nihai kararı tabi dönüşme kabiliyetine haiz olan herkes özel okula dönüşmeyi istiyor anlamına gelmiyor. Dolayısıyla biz 5'te 1'inin özel okul olmaya uyabileceğini düşünüyoruz ama nihai karar yine işletme sahiplerinin" ifadelerini kullandı.
Bakan Avcı, özel okul açma kriterlerini esnetebileceklerini hatırlatarak, esnetilmiş kriterlerle özel okula dönüşmek isteyenlerin sayısının artacağını ümit ettiğini söyledi. Avcı, "2014-2015 eğitim öğretim yılında dönüşebilenlere farklı teşvikler olacak ama hepsinin 2015-2016 eğitim öğretim yılının başından itibaren bu kendilerine sunulan seçeneklerden birine karar vermiş ve ona dönüşmek için düzenlemeyi yapmış olmalarını bekliyoruz" dedi.

Bakmadan Geçme